tisdag 6 maj 2014

Farväl till Boliden välkommen SHB?


Efter morgonens rapport är jag än mer övertygad om att mitt beslut att snart avveckla den sista delen, 500 aktier, i Boliden är det enda rätta. Kanske behåller jag 100 för att jag fortfarande tror att dagens trend mot mer och mer koppar- och zinkanvändning är uthållig i takt med att världen industrialiseras, men förmodligen säljer jag allting mycket snart.

Jag köpte som jag nämnde i förra inlägget Boliden en gång i tiden på just denna analys, det var ett på den tiden (runt 2006) ganska stort innehav om 100-150 aktier och kursen låg runt 150 kr. Boliden gick då som tåget i takt med att zinkpriset rusade till nya rekordnivåer. Det gav en rejäl extrautdelning om 12 kr 2007, men jag och många andra var helt oförberedda på vad som skulle hända sedan. Marknaden kände på sig var som var på väg och aktien föll ned mot 100 kr, jag köpte mer och den studsade upp igen men när vi började närma oss århundradets lågkonjunktur föll den stadigt och sedan gjorde jag fantastiska affärer (beskrivna i detalj här 1, 2) när marknaden helt tappade huvudet och botten gick ur aktien för detta fina företag. En av mina allra bästa affärer när jag nu kan räkna ihop resultatet, inte Swedbank, SBUX eller AAPL, men mycket bra.

Nu är jag som sagt alltmer Buffettsk i min syn på investeringsstrategier, det var helt rätt att satsa rejält när aktien var helt uppenbart groteskt felvärderad, men idag är en investering i Boliden av någon som mig som bara kan läsa mig till information om branschen och företagets utsikter ingenting annat än förhoppningar. Inte att missta med galna förhoppningsbolag som inte lyckas med annat än att bränna ägarnas pengar, men ändå inte något värdecase.

Jag blir alltmer intresserad av Handelsbanken, inte minst tack vare Lundaluppen, vars satsning i Storbritannien verkar lovande. Även om denna är en liten bråkdel av dagens total kan den utan tvekan bli mycket större med tiden och ge något idag så ovanligt som  god organisk tillväxt för en svensk bank. Jag skulle ju därmed bredda mitt ägande inom banksektorn, vilken jag känner att jag har mycket bättre möjligheter att bedöma än gruvnäringen.

Jag ligger som bekant mycket tung i sektorn genom Swedbank, vilket förstås också gör att det är välkommet med breddning. Eftersom SHB är så stabil är det inte omöjligt att jag säljer en del av mina kapitalskyddade placeringar för detta ändamål och eventuellt viktar om lite från Swedbank samt Apple om den senare börjar värderas mer rimligt än vad som varit fallet senaste året.

Utöver detta och minst lika viktigt är att jag tror att man kommer att ligga kvar minst på dagens utdelning inklusive extrautdelningen. Dels för att man utan tvekan har råd och dels för att sänkningen av avsättningen till Oktagonen (personalens vinstdelningsstiftelse) från max 15 till max 10 % av utdelningen till ägarna tyder på att man räknar med att behålla denna nivå. Det vore ju väldigt konstigt om man skulle sänka de anställdas möjlighet till vinstdelning när företaget går så bra. Man kan alltså räkna med minst 5 % direktavkastning framöver på dagens kurs i SHB, långt över vad jag tror vi kommer att se hos Boliden de närmaste åren.11 kommentarer:

 1. Hej,

  Ja det är inte enkelt att veta bolidens vinst i framtiden men vad tror du att den nya gruvan i Garpenberg kan bidra med? Bättre att vänta på att den hinner komma igång?

  Hälsningar,
  Ingenjorsliv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte och det är det som är problemet. Det är för svårt att bedöma för utomstående, se bara på analytikernas ständiga missar. Boliden hör nu till mina f.d. innehav.

   Radera
 2. Nu är jag med på Starbuckståget i alla fall. Sålde av mina Enquest som förmodligen har varit dom senaste årens tråkigaste oljeaktie alla kategorier och ersatte dem med Starbucks som "krydda" i portföljen. Borde vara betydligt intressantare att följa om inte annat :) Sent...men för förhoppningsvis inte för sent!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast för sent. Starbucks har en lång resa kvar. Jämför bara med McDonalds som hållit på och kommit mycket längre och först på senare tid fått svårt med expansionen. De har dessutom inte alls lika trevligt och "korrekt" utbud till kund.

   Radera
 3. Och inte helt oväntat köpte jag på toppen efter avskiljning av utdelningen och sedan gick det utför efter det. Ner två procent i skrivandets stund. Jag ville ha spänning och fick det tydligen....

  SvaraRadera
 4. Skulle du gå in i SHB på nuvarande nivåer eller vänta på en dipp isåfall? Är ju kraftig Bull-market nu

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag köpte mina första för några veckor sedan och kommer säkert att köpa fler. Över 5 % direktavkastning och extremt säker och lönsam bank är inte farligt att köpa. Visst kan den sjunka som allt annat men inte pga några stora problem i banken, vilket är det viktiga.

   Radera
 5. ag tror att SHB kommer att genomföra split snart pga hög notering(327.4 SEK). Det gjorde de förra gång 19990608 då aktiekurs var 309 SEK och 1 aktie delade med 3(103.5 SEK).
  En sak jag ska fråga dig Lou : Finns det en enklare sätt man kan kolla bankens finans styrka är tillräckligt stark? Om en bank under de senast 10 år har ROE över 15%, kan man använda den som en regel? Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett utmärkt sätt, men även deras kärnprimärkapitalisering är viktigt. Stresstesterna säger också en hel del förstås. Det finns inga orosmoln för de fyra svenska storbankerna idag.

   Radera
 6. Svar
  1. Jag lyssnade på den i helgen (ekonomiekot lördag), bra om gruvor och metallpriser.

   Radera