torsdag 24 april 2014

Inget nytt under äpplet


Bara en analytiker kan möjligtvis vara förvånad för att världens mest framgångsrika företag lyckas sälja mer än samma period förra året av världens bäst säljande mobiltelefon och som så många gånger förut slå alla förväntningar, men det är precis det vi får uppleva nu. Denna hönsskock som nyligen enats om att Apple måste ha nya produkter för att inte tappa vinst och relevans fick nu till sin förtret se Apple slå alla förväntningar.

Själv är jag inte det minst förvånad över att Apple av allt att döma lyckats sälja en massa genom China Mobile men väldigt förvånad att ingen analytiker verkar ha dragit slutsatsen att denna försäljning också ligger bakom det ovanligt stora tappet i intäkt per mobil såld genom att CM förstås förhandlat till sig ett lägre pris än andra utländska operatörer har. Ytterligare stöd för detta får man från China Mobiles rapport i veckan vars resultat tyngdes av just de stora kostnaderna för iPhones till kunderna sedan starten för fyra månader sedan.

Läget just nu kan sammanfattas så här:


  • Iphone har nu befäst sin särställning även i Japan och Kina- det är denna man köper om man har råd och många har råd i dessa länder.
  • China Mobile använder iPhone som försäljningsargument för sin nya 4G-service som kommer att rullas ut med full kraft under det närmaste året, hittills har man bara kommit en liten bit på vägen. Detta kommer alltså att öka betydligt så räkna med bra stöd för framförallt iPhone men även iPad.
  • Ipad ligger relativt stilla (-3 % mot förra året när man räknar med lagersaldona) vilket inte är bra, men heller inte någon kris eftersom den tar alla vinster i sitt segment, Samsung verkar nu mer eller mindre ha givit upp att sälja sina tablets och bindlar dem istället med andra produkter och ju mindre som sägs om Microsofts patetiska Surface desto bättre. Läsplattorna är ett problem bara i USA men skräpplattorna är utan tvekan ett problem eftersom de gör att snåla människor köper dem istället för "the real thing" och får en mycket dålig uppfattning om vad en plattdator kan göra.
  • Apples massiva återköpsprogram börjar nu göra verklig skillnad i VPA:n och att det nu ökas på rejält återigen tyder på att Apple har satt siktet på att drastiskt reducera sina utestående aktier, säkert ned mot 500 milj. (en halvering mot för två år sedan) inom ett par tre år.
  • Splitten 1:7 kommer att driva på aktien men framförallt kommer analytikernas nyvakna intresse för aktien att leda till höjningar av målkurserna.
Summa summarum kan detta vara början på det i alla fall jag har väntat på sedan minst 18 månader- Apples återtåg som uppskattad aktie och i så fall kan det betyda nya kursrekord. Vem vet, men om aktien kommer i ropet igen och Apple, vilket känns helt säkert, kommer med nya produkter i år, så kan aktien stiga långt över det gamla rekordet. Det behöver i så fall inte ens ta särskilt lång tid, aktier stiger och faller snabbare än vi tror, se bara på de galna rasen förra året som fick den att bli världens billigaste företag

Tips till den som vill ha en bättre uppfattning om vad Apple i själva verket tjänade: titta på cash flow from operations. Detta påverkas inte som vinsten av de enorma avsättningar Apple idag gör till Fan och hans moster* för att skjuta upp skatten. Den siffran var senaste kvartalet 15,4 dollar per aktie (att jämföra med 11,62 i rapporterad vinst). 
*) Huvudsakligen att Apple bokför skatt som  om man hade skattat hela vinsten i USA, numera långt över 20 mdr balanserat, men även avsättningar till framtida mjukvaruuppdateringar mm.

1 kommentar:

  1. Det var en skön knuff upp på kursen igår. Den får gärna fortsätta :)

    SvaraRadera