torsdag 20 mars 2014

Swedbanks stämma


Igår var jag på Swedbanks stämma, första gången där för mig och väl värt resan och tiden. Som alla trogna läsare vet är jag en stor fan av Michael Wolf som i mitt tycke på ett mästerligt sätt har balanserat mellan kraven på lönsamhet och ansvarstagande kreditgivning, återskapat en enormt stabil bank som nu kan dela ut mycket stora summor till ägarna samt med god marginal klarar alla krav som våra i internationellt perspektiv i detta avseende rätt larviga ansvariga ministrar och våra myndigheter kan komma upp med de närmaste åren.Den mycket kortfattade analysen av Swedbank är att man idag är väldigt lönsam, har mycket begränsade möjligheter att växa organiskt, att man har mer pengar än man behöver och kommer att kunna öka utdelningen och köpa tillbaka aktier under överskådlig tid. Lägg sedan till att man har en direktavkastning på 5,5 % redan idag så känns nog aktien köpvärd för många och min fasta övertygelse är därför att denna kommer att sjunka ned mot övriga bankers genom att aktien fortsätter att stiga.

Jag själv kommer dock inte att återinvestera i Swedbank eftersom jag idag ligger väldigt tung och kommer istället att föröka bredda mig lite, en idé är faktiskt Investor som har fina innehav, rätt hög substansrabatt och skulle på en gång bredda min portfölj rejält. Vi får se.

8 kommentarer:

 1. Vi bankägare har haft en fantastisk resa 2008-2014 men nu kan man rimligen anta att uppvärderingen mer ska följa resultatutvecklingen.

  Att vara bankägare från 2014 och framåt (i Sverige, andra länder är inte i samma fas) handlar mer om att få en bra och stadig avkastning som kan återinvesteras i andra branscher.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Satt och läste på våra diskussioner 2010 här på bloggen om Swedbank. Bra att du bestämde dig för att behålla dem. Lite komiskt när man ser att diskussionen för 3-4 år sedan var så snarlik dagens. Bobubbla? Avskaffas ränteavdragen? Bankerna är snikna och eländiga. Fast det var uppenbarligen många fler som inte trodde på banker då och det var de som missade denna otroliga uppgång.

   Japp, idag får vi en annan typ av bank än den om skulle lägga värden under sina fötter. Det gör dock också att förutsättningarna läggs för en bra uppvärdering. Det finns ju ingenting som marknaden tycker bättre om än stabila kassaflöden som växer om än lite så i vilket fall ganska stadigt. Detta tillsammans med bra utdelning kan ge 50 % högre kurs än idag på sikt. Vi får se.

   Radera
 2. Swedbank delar ut nästintill hela vinsten, därav den höga direktavkastningen. Jmf SHB som om de delade ut lika stor andel av sin vinst skulle ha en direktavkastning på ca 7%. SHB återinvesterar istället i sin egen verksamhet med en avkastning på ek om ca 13%. Säkert rätt beslut av respektive bolag, men jag tror inte på att Swedbank kommer att värderas upp för att direktavkastningen ska bli mer i linje med övriga banker på 3-4%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte att man kan komma upp i riktigt samma direktavkastning som SHB (eller någon annan som delar ut klart mindre än Swedbank) eftersom vinster som stannar i bolaget utan tvekan också uppvärderar aktien, dels genom att de ger avkastning och dels genom att de helt enkelt finns och värderas av marknaden.

   Swedbank har dock i princip hela sin sista nyemission kvar eftersom förlusterna inte alls blev så stora som befarat plus de 25 % som inte delas ut så det finns gott om pengar att ta av även för utveckling av verksamheten. Jag ger därför överkapitaliseringen ett högt värde i min värdering av aktien.

   Radera
 3. Skulle nog varit 6% för shb ovan, siffror direkt ur huvudet...sorry

  SvaraRadera
 4. Intressant, skrev inte du ett inlägg en gång med titeln "glöm investmentbolag"? Har du ändrat dig när det gäller Investor? Själv tyckte jag rabatten var hög något år sedan och köpte på mig en del, men idag är inte rabatten särskilt hög i förhållande till vad den historiskt varit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det stämmer, ett misstag från min sida, jag har tidigare underskattat vilka värden som kan finnas i onoterade innehav.

   Radera
 5. En bra bank att vara aktieägare i men absolut inte kund. Sämre villkor får man leta efter.

  SvaraRadera