tisdag 4 mars 2014

The only way is up


Som jag har skrivit många gånger tidigare (t.ex. här) är jag mycket skeptisk till den eviga ramsan att eftersom det nu har gått upp så länge så kommer snart nedgången, ska man sälja osv (liksom motsatsen). Nu har det visserligen gått upp länge men det är inget skäl i sig att marknaden skulle falla tillbaka rejält. Inte heller att PE har gått upp eller att företagens rapporter i många fall har varit besvikelser.När marknaden tror att vi är på väg med en bättre konjunktur så stiger börsen, nästan alla nyheter tolkas positivt och uppenbart dåliga nyheter (typ blindgalen rysk diktator börjar besätta grannländers territorium) skakas av ganska snabbt. Tänk om detta hade hänt för ett par år sedan när marknaden var rejält nervös och minsta dåliga nyhet fick allt att rasa i flera dagar. Panik är bara förnamnet.
Det går aldrig att veta vad som händer härnäst, men det är i alla fall sannolikt att momentum i uppgången kommer att hålla i sig tills det en vacker dag börjar anas att konjunkturen kommer att falla. Det är precis på pricken tvärtom med generella uppgångar som nedgångar- anar marknaden en förbättring bortom horisonten så börjar det gå uppåt, först trevande och osäkert men sedan alltmer självsäkert i takt med att det lassas in pengar i aktier. På motsvarande sätt faller börsen redan när man börjar ana oråd, inte sällan ett år eller så innan högkonjunkturen verkligen tar slut och alltsomoftast när alla företags rapporter slår rekord. Då står analytikerna och skakar på huvudet och förstår inte nedgången när allt går så bra och förklarar att det minsann är köpläge i alla aktier som fallit, inte minst de cykliska som man verkligen borde hålla sig borta ifrån i detta konjunkturläge.
Vi kan inte först stå och förundras över hur mycket aktierna kunde falla 2008 och 2011 för att sedan inte begripa att de också kan stiga och åter stiga när marknaden tror annorlunda om framtiden. Tror man att ett företag kommer att gå bättre i framtiden stiger aktien redan idag och tror man tvärtom så faller den redan idag. Alla företag sammantaget gör marknaden som helhet och det är det vi ser idag. Även om marknaden skulle byta uppfattning om framtiden och aktierna falla så sitter man inte i sjön om man har bra företag med goda intjäningsförmåga. Marknaden kommer tillbaka, då har det alltid varit och så kommer det alltid att vara och att oroa sig för nedgångar så att man säljer sina aktier och missar de sista 40 % av uppgången är bland det dummaste man kan göra på längre sikt.


Veckans boktips!


Let the good times roll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar