tisdag 31 december 2013

Ett lönsamt år


År 2013 är till ända och det var ett mycket lönsamt år för mig liksom för de flesta andra investerare. Även om jag egentligen inte tycker att det är rätt att fokusera på kalenderår så är det ändå en enkel avdelare att göra när man vill kontrollera sitt resultat för året.

Eftersom jag lämnade Avanza för över ett år sedan kan jag inte se min utveckling lika bra som jag då kunde redovisa (år och månad). Jag får alltså göra en uppskattning utifrån hur aktierna och dollarn har gått om jag inte vill sitta och göra ett avancerat excelblad och orken finns i vilket fall inte idag. Kanske kommer jag att göra ett blad över alla mina investeringar de senaste fem åren istället såsmåningom.

Swedbank är mitt största innehav (drygt 40 % idag) och det har gått från 127,90 till 181 kr, vilket är en uppgång på 41,5 % till vilket man förstås får lägga en massiv utdelning på 9,90 vilket ger en total förräntning på otroliga 49 %. Dock har jag ökat i år (motsvarande 23 % av nuvarande innehav vid i snitt ung. 150 kr, dvs 21 % uppgång) och det drar förstås ned procentuella uppgången, men ökar lika självklart uppgången i kronor under året jämfört med om jag inte hade ökat och hållit mer i kontanter.

Apple är mitt näst största innehav (24 %) och jag ökade första halvan av året för att sedan sälja av runt 10 % av det maximala innehavet under hösten (en fullständig sammanfattning av mina investeringar i Apple finns här). Uppgången är från 549 till just nu 560 dollar (2 %), men det är som synes av sammanställningen bakom länken bara halva sanningen för mig som passade på att öka under det bisarra ras som skedde i somras när okunniga analytiker och journalister skrev idiotier på löpande band och fick ned kursen till som lägst 385 dollar. Jag har alltså tjänat en del på Apple i år eftersom det jag köpte steg med ung. 40 % tills jag sålde och ännu har kvar en del av detta, kanske ger det 8 % på totalen, men någon exakt summa kan jag inte ge eftersom jag måste räkna mer på detta. Till detta kommer förstås hyfsade utdelningar.

Förra årets nykomling Starbucks (17 % av portföljen) har haft en otrolig resa under året; från 55 till 79 dollar (+44 % om man struntar i valutaeffekten, vilket man lustigt nog kan göra eftersom dollarn idag är värd lika mycket i SEK som vid förra årsskiftet).

H&M har gått mycket starkt (31 %) och är idag nästan exakt 10 % av portföljen.

Boliden har varit sämre men jag har också avvecklat ung. 2/3 av innehavet under året. Från 126 kr till 98,45 är en nedgång på 22 % men det mattas av att jag sålde först på 123 kr och därefter på runt 105 kr. Idag är innehavet typ 2 % av min portfölj så det saknar förstås all betydelse, men är också en trevlig fingervisning om hur fint mina placeringar har gått de senaste fem åren eftersom mitt totala innehav, vilket alltså skulle vara typ 7 % av portföljen om jag inte sålt någonting alls (jag sålde lite förra året också), var mitt näst största innehav 2009. Då var kursen dessutom rejält mycket lägre än idag så i kronor var det förstås mycket mindre värt.

Resten är tre kapitalskyddade placeringar och kontanter. Jag har också gjort några uttag under året, bl.a. för att köpa två och sedan sälja ett armbandsur, men även för att finansiera köp av några antikviteter och en del av ett byggprojekt på landet.

Sammantaget har jag med all sannolikhet haft en förräntning över vad börsen har givit i år (23 %), främst hjälpt av att Swedbank gått dubbelt så bra som börsen och är så pass stor, likaså med Starbucks och H&M (67 % av portföljen har bättre och till största delen mycket bättre än index) samtidigt som jag avvecklat för tillfället svaga Boliden och ändå fått runt 8 % på Apple.

Jag planerar inte att göra några förändringar i portföljen idag, men ökningar kommer säkert att ske i nuvarande bolag när aktierna faller. Själv tror jag på fortsatt uppgång. Man ska aldrig underskatta hur mycket börsen kan stiga och hur länge det kan hålla på (eller för den delen hur mycket den kan falla och hur fort det kan gå), men att sitta och stirra på PE och tro att det finns någon automatik i nedgångar för att PE stiger är ingen väg till framgång. H&M har historiskt högt PE idag, men PE är inte pris och det kan lika gärna, vilket jag tror idag, sjunka genom att vinsten ökar.

Apple steg inte mycket i år, men det är väldigt sannolikt att den kommer att stiga radikalt nästa år tack vare att marginalen nu stiger och försäljningen ökar väldigt snabbt. Vi får se, hursomhelst känns mitt stora innehav mycket bra och jag kommer inte att sälja mer innan den har stigit en bra bit till.

Gott nytt år!

1 kommentar:

  1. Vill bara tacka för din blogg. Läser allt du skriver.
    Gott nytt år!

    SvaraRadera