söndag 15 december 2013

Börspodden


Jag har de senaste dagarna lyssnat mig igenom Börspoddens femton avsnitt sedan starten i september och det har lyst upp i vintermörkret av flera skäl. Det är väldigt intressant att höra hur "den andra sidan" tänker (dvs de som arbetar med kortsiktig spekulation, a.k.a. daydtrading), de tar upp en massa svenska företag som jag inte har någon koll på alls och de har en skönt skeptisk inställning till alla dessa förhoppningsbolag som är ute och stökar i etern, förmodligen av egen, smärtsam erfarenhet. En extra bonus är att de två "programledarna" uppenbarligen är nästan komiskt olika som personer.

Nej, jag tänker varken köpa svenska småbolag eller börja trada aktier, om inte annat får man här en inblick i vilket stressigt liv det ger när man tillfälligt har så stora innehav att det är vanskligt att gå på lunch eller, ve och fasa, sitta kvar över helgen. Men intressant är det och mycket lärorikt med så mycket information om många företag, då kan man ta att de ibland är lite väl snabba i sina domar- att avfärda Swedbank som investering om man är ute efter någonting annat än direktavkastningen utan någon som helst argumentation känns inte seriöst men det vägs med råge upp av alla insatta analyser av många betydligt mer obskyra bolag och berättelser om livet on the edge.

4 kommentarer:

 1. Men, de rekommenderar ju Sanitec och tror att konkurrensen på toalettmarknaden är låg.

  Lite komik att höra förutsägelserna om att Candy Kings VD kan bli en av börsens mest omtyckta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag skriver är omdömena ibland lite väl snabba och jag tyckte också det lät kul när han sa det där om Candy Kings VD strax före fallet. Själv har jag märkt detta om både Swedbank och Apple, i det senare fallet känns de mest som analytikernas och teknikjournalisternas vanliga klagomål om bristande nyskapande och höga priser. Detta är dock nåt man får ta ibland eftersom deras program handlar om så välidgt många infallsvinklar liksom deras handel uppenbarligen omfattar mer eller mindre all aktier och liknande som handlas.

   Jag tycker att det är lärorikt att höra hur svårt det tycker att det är att slåss mot dem som fokuserar på vissa bolag och därmed har mycket mer kunskap än den som snabbt skall bilda sig en uppfattning. Vi som är långsiktiga och hittar nya bolag mycket sällan missar förstås vissa möjligheter till vinster, men om vi gör vår läxa så sitter vi snart på betydligt mer information om vårt favoritbolag än den stora massan.

   När jag började intressera mig för banker vintern 2009 så läste jag under en period bra precis allt jag kunde hitta om banker och framförallt Swedbank som jag insåg hade bäst potential efter rasen. Efter det blev det uppenbart att jag hade mer kunskap än många av de journalister som skulle skriva om Swedbanks vidare öden och äventyr och kunde framförallt se hur galet överdrivet fallet hade varit på marknaden när man i nästan inte gav kassan eller den väl inarbetade verksamheten något värde alls (under 20 miljarder som värst) och vågade därför satsa en stor del av min dåvarande portfölj i Swedbank.

   Kul att se hursomhelst att man kan lära av varandra oavsett vilken inriktning man har under förutsättning att man är seriöst intresserad av aktier och företagande.

   Radera
 2. Har du lyssnat på Sparpodden? Även om den till viss mån riktar sig till absoluta nybörjare och reder ut begrepp såsom "utdelning" och "P/E-tal", så tycker jag ändå att den är betydligt mer intressant och lärorik än Börspodden och stundtals riktigt bra!

  Vad tycker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt tips, började lyssna idag och är mycket imponerad. Ja, det är en hel del "småsparartips" och basala fakta, men det är framförallt ingen BS och väldigt väl presenterat och jag tycker om deras inställning till förhoppningsbolag contra H&M och andra guldföretag. Högsta betyg!

   Radera