tisdag 27 oktober 2015

Going ballistic...


Jag har tidigare skrivit vad jag tycker om Fingerprint Cards (lovande företag som är alldeles för hypat) och ska inte orda mer om det här. Aktien har nu stigit på ett sätt så marknadens värdering har ökat med 2,3 miljarder i fredags, tre miljarder igår. Aktien verkar vara på väg till Pluto.För den som såhär från utsidan tittar på detta blir det alltmer uppenbart att detta nu är en bubbla av klassiskt snitt. Jag tycker inte om att det ordet missbrukas, t.ex. för bostadspriser som har stigit mycket, en bubbla är när priset idag är helt irrationellt i förhållande till kända fakta idag. Priset kan absolut en vacker dag vara korrekt, men det finns ingenting idag som gör det rätt. Priset har så att säga lämnat verkligheten och givit sig ut i en ballistisk bana. pga att alla vill vara med på tåget till himmelen.

Det är mycket talande när man läser kommentarerna på Börssnack och andra forum att varje nytt kursrekord försvaras med vad som förväntas hända nästa år och nästnästa. Dessa prognoser och spekulationer förvandlas till sanningar av skribenter som i många fall uppenbarligen inte känner till skillnaden på bruttomarginal och rörelsemarginal samt inte verkar förstå att företag måste börja betala skatt på vinsterna när siffrorna har blivit svarta. En jättesumma kommer garanterat att tjänas på nuvarande business, nya, möjliga användningsområden kommer att ge ytterligare fantastiska vinster och konkurrensen är om inte obefintlig så i varje fall ofarlig.

Man skulle kunna diskutera det faktum att en värdering på 30 miljarder (30 000 000 000...) måste försvaras med ung. tre miljarder i uthållig årsvinst för att motiveras för ett för teknikbolag typiskt PE 10, men ingen skulle lyssna.

Vad de som så religiöst tror på detta företag dock uppenbarligen missar är att det snart inte spelar någon roll om Fingerprint kommer att i framtiden tjäna bra med pengar (vilket jag inte säger är omöjligt alls!) genom att fortsätta vinna affärer och hålla sina konkurrenter borta. En ballistisk aktiekurs fortsätter inte hur högt som helst. Till sist vågar större ägare inte sitta still längre och börjar skynda mot utgången och nedåt går det i regel fortare, mycket fortare faktiskt, än när det stiger.

Det finns många företag som med tiden lyckas göra fina vinster, men deras aktiekurs som en gång stod rakt upp har då för länge sedan sjunkit ned till den nivå som är typisk när marknaden vill se verkliga kassaflöden under en längre tid för att värdera upp aktien. Företag vars aktie har stigit ballistiskt växer aldrig in i sin aktiekurs under ordnade former, kursen slaktas och sedan får företaget visa vad det går för på riktigt. Sen kan det förstås gå mycket bra för både företag och aktieägare, men den tiden kan vara många år senare.

Risken ökar nu hela tiden för att det ska sluta i en supernova. Enda anledningen att jag inte har blankat någonting (ännu...) är att det kan fortsätta en bra bit till. När kursen väl är irrationell så är det ju ingen skillnad på 30 eller 50 eller 100 miljarder egentligen. The line separating investment and speculation, which is never bright and clear, becomes blurred still further when most market participants have recently enjoyed triumphs. Nothing sedates rationality like large doses of effortless money. After a heady experience of that kind, normally sensible people drift into behavior akin to that of Cinderella at the ball. They know that overstaying the festivities — that is, continuing to speculate in companies that have gigantic valuations relative to the cash they are likely to generate in the future — will eventually bring on pumpkins and mice. But they nevertheless hate to miss a single minute of what is one helluva party. Therefore, the giddy participants all plan to leave just seconds before midnight. There’s a problem, though: They are dancing in a room in which the clocks have no hands.

Warren Buffett


12 kommentarer:

 1. Så sant. Så sant.

  Får mig att tänka tillbaka på IT-yran då jag ägde ett fåtal fantastiskt lovande bolag. Dem utgjorde 100% av min aktieportfölj och aktierna gick fantastiskt... Ända tills det vände av neråt. Det var inte mycket pengar men nog så lärolikt. Har sedan dess avstått från att investera i företag som inte tjänar pengar, som endast har en produkt och med tvivelaktiga konkurrensfördelar. Precis som du säger betyder det dock inte att FP inte kommer bli ett framgångsrikt företag.

  Hälsningar
  --ZZ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många av dem som köper FING idag var helt uppenbart inte stora nog att förstå IT-yran när det begav sig. När ett företag med ett vinstkvartal (påstår de ivf, skulle inte ta gift på att den ledningen inte flyttar omkring kostnader och kallar alltmöjligt för investeringar) utan nyheter stiger med ett SSAB på tre dagar så ska man vara helt utan erfarenhet för att på allvar tro att detta är rationellt i förhållande till kända fakta.

   Jag säger som sagt inte att FING inte kommer att tjäna bra med pengar, det är fullt möjligt, men jag tror absolut inte att det blir som sekten tar ut i förskott. Det är väldigt mycket som ska gå rätt för dem för att börja tjäna miljarder, framförallt att göra det mer än ett eller två år.

   Radera
 2. Hela sektorn (aktierna, inte företagen själva alltså) är minst sagt inne i den maniska fasen just nu, var det slutar ska bli intressant att se.

  SvaraRadera
 3. Ja jag börjar nu fundera på att vikta ner i diverse bolag och jag känner nu att jag bara tänker lägga pengarna på hög framöver! :)

  SvaraRadera
 4. Timingen på ditt inlägg var nästan kusligt bra... Igår var man kung, inte lika mycket idag...
  Lyckades iaf hyvla av lite på 500kr igår.
  Skulle vara intressant att få en kort kommentar från dig på nästa veckas rapport. Du har ju ändå följt bolaget från sidlinjen i ett par år nu med nyanserade inlägg då och då

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får se, jag vill inte bli alltför insyltad i debatten om detta märkliga företag. Om jag hade köpt detta på ren spekulation så skulle jag sälja så fort som möjligt. Problemet med en absurd ATH är att folk ankrar sig fast vi denna och tror att aktien snart kommer att göra ett "nytt ryck". Så blir det troligen inte i detta fall, det var förmodligen toppen vi såg.

   Radera
 5. Jag väljer att citera Crow för vad som hände idag,:

  ""
  OERHÖRT väl skrivet och visar exakt vad som skett. Grattis NORDEA...Sveriges bank.

  Som hade i det finstilta att om en underliggande aktie rör sig mer än 33% nedåt...så "knockas" certifikatet.

  NU vet vi varför man pumpade upp kursen för att omgående rasera den. JUST för att få till denna nivå och därmed så har ALLA som hade certifikatet förlorat sitt innehav.

  Folk som hade detta certifikat har alltså blivit LURADE fullkomligt. Både av Nordea och CBK.

  De har alltså gett ut certifikat för att endast dom skulle tjäna pengar. Nu när FÖRETAGET presterat och kursen gått upp..så har dom börjat ha stora förluster. För att täcka dessa..och få en VINST...så körde man alltså upp allt och sen ner igen.

  Folk som hade ett pris på 8000 sek per certifikat...får den kurs som den hamnar på...efter dagens slut....det blev nu 600sek....dvs mellanskillnaden hamnar hos....ja...banken...


  jag har varnat GÅNG PÅ GÅNG om dessa instrument. KÖP AKTIEN. Nu har vi alltså gått ner...och aktien består....när vi går upp...har man kvar aktien. WURRAR...CERTIFIKAT är nu istället NOLLADE.!!!

  Detta är ett ännu lagligt verktyg för att lura folk. Detta MÅSTE ses över alltså.

  Både Nordea och Commerzebank har insett att rapporten kommer att bli skitbra...och därför vågade man inte vänta på detta för då skulle kursen ha stigit för mycket. DÄRFÖR gjorde dom så som dom gjorde nu...

  ni som har aktien.....STORT GRATTIS....för kursen kommer att gå upp pga rapporten...

  ni andra som köpte certifikat....jag LIDER med er. Jag hoppas att Nordea och commerzebank granskas inpå sömmarna. Detta är INTE ok och jag förstår om man vill stämma skiten ur dom.

  Synd att folk inte fattar bättre och kopplar dessa saker ihop med företaget FPC. FPC presterar och tuffar på...men det som sker med aktien och BANKERNAS fuffens med diverse certifikat.....råkar bara finnas på detta bolag...och det förmodligen för att allt för många trott att detta är ett bluffbolag och därmed så kunde dom lätt fånga vinster på folk som luras in i certifikat...

  ...MEN..de räknade inte med att bolaget PRESTERAT...därför misslyckades deras plan...och när de nu såg att det skulle kosta för mycket för dom....så blåste dom alla småsparare.

  Grattis Sverige.....vi har en bank som är kriminell.....

  mvh""

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag låter detta inlägg stå kvar även om det bara var en kopia av heltidshaussaren CrowHaters inlägg någon annanstans. Det säger så mycket om hur många köpare av dessa företag tänker- för oss andra helt absurda uppgångar ser de som inte bara vettiga utan alldeles för små och när marknaden till sist låter aktien falla fritt så är det någon som har konspirerat mot företaget.

   Sjukt!

   Radera
 6. Fingerprint har väl stora ackumelerade förlust/underskottsavdrag, så det dröjer väl ett tag innan de börjar betala skatt på vinsterna eller ...?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är korrekt att dom har stora avdrag att göra, men om jag minns så kommer dom börja betala skatt i detta eller senast i nästa kvartal. Marginalerna är höga och omsättningen kommer landa på knappt 3 miljarder för 2015. Det jag läst så kommer omsättningen ligga på 7-9 miljarder nästa år, kan marginalerna hålla i sig så ser det riktigt bra ut. Det är väl efter det som riskerna för fing uppenbarar sig. När dom ska börja värderas som ett vanligt bolag.
   Lou, tack för poddmedverkandet för några veckor sedan. Mycket intressant att få en inblick i vem du är.

   Radera
  2. Roligt att du uppskattade podden. De jättelika intäkterna nästa år är dock som allt annat i framtiden osäkert och ingenting som jag skulle våga ta ut i förtid. Maken till hypande bolag ska man leta efter.
   VD sade i intervjun i EFN-TV för några veckor sedan att de snart kommer att behöva betala skatt.

   Radera
  3. Jo jag såg också det avsnittet och det var det jag tänkte på när jag skrev min kommentar. Kanske var lite otydlig.

   Radera