måndag 24 augusti 2015

Fingerprint insaneJag har många gånger gått hårt år tokspekulativa företag, inte minst dem som har ledningar som hypar aktien med pressmeddelanden. Fingerprint av idag är inte ett utpräglat sådant företag, även om ledningen hypar så mycket de orkar. Det är helt klart ett företag med en kommersiell produkt som nu har visat sig kunna säljas på marknaden och man har precis visat ett (blygsamt) positivt rörelseresultat samt snabbt ökande intäkter. Skulle då jag, med god koll på mobilmarknaden, köpa denna aktie? Absolut inte! Idag inte till någon kurs överhuvudtaget.


Jag skulle kunna vara positiv till företaget om det inte var så uppenbart att allt handlar om deras förmåga att sälja sin teknik till mobiltelfontillverkare och att deras kunder är tredje rangens producenter (Apple är helt i en egen division med idag 94 % av de samlade bruttovinsterna i segmentet, Samsung i divisionen under). Dessa företag förlorar alltså mer eller mindre samtliga pengar på sina mobiler, i många fall stora summor, för några går det mer eller mindre jämnt upp. De måste alltså ständigt skära i alla kostnader för att ha en chans att överleva.


När Apple för två år sedan var först ut på banan med sin fingeravtrycksscanner blev detta omedelbart den nya nivån som alla andra fick förhålla sig till. Samsung körde som alltid snabbt ut en egen version som var mycket dålig men har, liksom f.ö. även Apple, nu förbättrat sin teknik och alla producenter med självaktning har blivit tvungna att inkludera någon form av identifikation av användaren. Detta har varit FPC:s gyllene tillfälle och det har man uppenbarligen lyckats fånga. Revolutionen är dock som sagt helt och hållet Apples verk, utan deras initiativ hade fingeravtrycksscannrar varit en nischfunktion hos ett par tillverkare.


Apples scanner var absolut inget hafsverk utan uttänkt sedan länge genom köpet av AuthenTec sommaren 2012 för 2,3 miljarder kr (jämför med Fingerprints värdering på 15 miljarder idag...). Man säkrade därigenom sin försörjning av enför dem mycket viktig teknik. Inte heller Samsung har valt Fingerprint varför man alltså har gått miste om de två i särklass största (15 resp. 22 % av marknaden) kunderna. Något att tänka på när Fingerprints VD i förra veckan skrev att 2Q-rapporten "befäster FPCs position som den ledande leverantören av touchsensorer till smartphonemarknaden".


Att sälja till enbart företag som förlorar pengar på sina produkter är ingen framtid. Dessa företag kommer att gå under på samma sätt som Apple redan har massakrerat otaliga företag som på sin tid var betydligt starkare än dagens Huawei & c:o (Nokia, HTC, SonyEricsson, LG, BlackBerry och, sedan något år, även Samsung). Naturligtvis invänder de troende att denna teknik även kan användas i andra produkter och det stämmer förstås. Problemet är att smartphone-segmentet är större än någonting(!) annat idag och, som sagt, det som driver hela Fingerprint Cards omsättningsökning. Utan den inte en chans i världen att man kan leva upp till dagens värdering.


Detta är det ena problemet för investerare i FPC, det andra är att vinsten är så låg.


Fingerprints omsättning ökade senaste kvartalet mycket kraftigt, nästan 1000 %, vilket har vidarerapporterats av okritiska medier. Få verkar fundera över att detta kommer sig framförallt av att förra årets omsättning var väldigt låg, men man ska inte förneka att företaget har följt och överträffat de prognosuppdateringar man har gjort under året.


Med 15 miljarders värdering behöver man på sikt leverera i alla fall en tjugondel av detta i vinst, alltså 750 miljoner kr. Efter skatt kan tilläggas, idag betalar man förstås ingen vinstskatt. Media kommer säkerligen att jubla över FPC:s rapporter resten av året. Företaget vet vilka order de har fått och dessa kommer förstås att generera ett förstärkt resultat.


Ett resultat på ett par hundra miljoner (typ PE 70) kan dock inte motivera dagens värdering av Fingerprint, för detta krävs en fortsatt mycket lång intäktsökning i dagens takt och rejält ökad vinst genom att sälja enorma mängder till smartphonesegmentet.


Ovanpå allt detta ligger det faktum att FPC verkar på en marknad som kännetecknas av mycket snabb utveckling av tekniken, stöld av andras patent och stora kapitalbehov för fortsatt utveckling. Mycket få teknikföretag lyckas hålla sina priser uppe, egentligen är det bara Apple som generellt har lyckats bra med detta. För alla andra är det ett "race to the bottom" med ständigt sjunkande marginaler.


Har dagens "investerare" i Fingerprint tålamodet att sitta still i båten och hoppas på nya toppar i ett par år. Knappast troligt. Skulle de klara att ett par kvartal blir klart sämre, t.ex. för det mycket sannolika fall att ett par av deras stora kunder går i konkurs, och sitta kvar i hopp om förbättringar? Väldigt osannolikt!


Fingerprint Cards är helt klart ett bra företag jämfört med många andra liknande teknikleverantörer, men att köpa dess aktie idag handlar enbart om att hoppas att någon annan i framtiden betalar mer, precis som när man köper guldkontrakt vid uppgångar. Man ska inte glömma, innan man blir alltför imponerad, att FPC har behövt 20 nyemissioner för att nå hit. Det framgår inte hur mycket pengar som satts in av ägarna på FPC:s IR-sida, men 250 aktier har blivit 58,5 miljoner steg för steg.Smartphones har genom sitt makalösa genomslag på världsmarknaden skapat tillfällen för många företag att tjäna mycket pengar. Knappt någon av dem lyckas behålla vinsterna och otaliga har gått under efter att ha gjort enorma investeringar i vad deras kunder just för tillfället ville köpa.När man en dag sammanfattar den så blir det med stor sannolikhet som med flyget och PC:n- ytterst få vinnare men sammantaget en jätteförlust för de inblandade.


Jag skulle aldrig köpa ett företag som står på så skakig grund, inte ens om det vore väldigt billigt. Att köpa på en värdering som dagens är totalt vansinne. Det är lika sunt som att köpa lotter.En intressant analys som tar upp konkurrenssituationen och teknikens nackdelar är återgiven här.

13 kommentarer:

 1. Ojojoj... Du kommer få fingerprintmaffian på dig nu ;).
  Skulle inte förvåna mig om detta inlägg kommer bli det mest lästa i bloggens historia :)
  Intressant att för mig (som är ägare i aktien sedan 6kr) få läsa en nyansierad redogörelse för hur du tänker. Mycket intressant. Senaste halvåret så har ju allt man läst på bloggar och forum varit guld och gröna skogar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du tycker det och grattis till din fantastiska kursresa!

   P.S. Sälj! ;-)

   Radera
  2. Jag har sålt över 60% av min position i omgångar. Kommer fortsätta att sälja av ju högre upp vi går. Min åsikt är nämligen att vi har en bit kvar tills det scenariot som du utmålar.

   Radera
 2. Nu när man börjat sälja till östasiatiska kunder så borde det inte dröja allt för länge innan Kinesiska konkurrenter helt magisk "inspireras" av Fingerprints produkter (om det nu finns någon innovationhöjd att "inspireras" av) och kommer ut med samma lösningar till betydligt lägre priser. Marginalerna borde alltså gå söderut rätt snabbt på sikt. Det är ju det alla älskar. Så kallad "konkurrens"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konkurrens på olika villkor. :-) Precis som det alltid har varit.

   Radera
 3. Intressant att du kan dissa ett företag som FPC men att hylla apple som (rent teoretiskt) kommer behöva betala multum för att behålla sin plats på toppen...

  Ps. äger inga aktier i FPC :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apple säljer en rad integrerade konsumentelektronikprodukter och är den *enda* på marknaden som har full kontroll över hårdvara/operatisystem/tjänster och där allt är en del av stort ekosystem. Det finns innovationshöjd i allt dom gör och det kostar tiotals miljarder dollar att försöka kopiera dem. Fingerprint säljer *en* komponent i en mobiltelefon som förmodligen kommer att kunna kopieras inom 12 till 18 månader och säljas av någon annan till halva priset eller lägre till deras nuvarande kunder. Apple sitter dessutom på ca 1700 Miljarder i kassan om de nu skulle behöva betala "multum" för att stanna på toppen. Investeringar som de kontinuerligt gör. Problemet är bara att kassaflödet är så massivt att de bygger på kassan likförbannat.

   Fingerprint har gjort hur många nyemissioner för att ens komma till där de är nu?

   Inte en något vidare relevant jämförelse med andra ord...

   Radera
  2. Hej!
   Intressant blogg men undrar hur du tänker när du skriver detta: "Fingerprint säljer *en* komponent i en mobiltelefon som förmodligen kommer att kunna kopieras inom 12 till 18 månader och säljas av någon annan till halva priset eller lägre till deras nuvarande kunder."

   Menar du att patenten som FPC har är värdelösa fastän de ska hålla i 10-15 år?

   Mvh

   Radera
  3. Nej, det är Karl som skriver det, inte jag.

   Kommentar från mig: patent är klart överskattade hos många investerare, inte minst i förhoppningsbolag. Faktum är att det krävs mycket muskler för att kunna upprätthålla patenten när någon vill ha dem, Håkan Lans kan berätta en del om det. Se också på vad Samsung helt sonika gjorde. De stal alla patent de ville ha från alla möjliga bolag och diverse design från Apple för att kunna etablera sig i smartphone-träsket. Där tjänade de en massa pengar och nästan bara Apple kunde göra någonting åt det Samsung hade gjort. Ett patent avslöjar för alla andra vad man har uppfunnit och på en marknad där det finns mycket pengar så kommer det att kopieras i massor. Så enkelt är det.

   Radera
  4. http://fingerprint-c.blogspot.se/2015/01/apples-fingeravtryckspatent-bekraftat-i.html

   Så detta är helt meningslöst? T.ex. Apple i detta fallet kan gå "bakom ryggen" på patentverket i USA och börja kopiera FPCs sensorer utan vidare? ...

   Radera
 4. Jag som tyckte att det såg övervärderat ut 2013... Den toppen är inte större än en myra sett från nuvarande topp!

  Nu har alltså äntligen den stora ordern kommit. Borde inte aktien då värderas till typ P/S 1? Tror man verkligen på ytterligare 12 (P/S 12) gånger större omsättning inom snart framtid?

  Jag tycker det ser löjligt dyrt ut...

  SvaraRadera
 5. Du skriver altså att "Fingerprint säljer *en* komponent i en mobiltelefon som förmodligen kommer att kunna kopieras inom 12 till 18 månader och säljas av någon annan till halva priset eller lägre till deras nuvarande kunder."

  Så att alla patenterna som FPC har är helt värdelösa med andra ord? Eller hur tänker du här?

  Mvh

  SvaraRadera