måndag 29 juni 2015

Dravel om Grekland



Det finns snart inga gränser för hur braskande och överdrivna rubriker som kan sättas om situationen i Grekland. DI.se skriver just nu på detta informerade sätt:


Men redan på tisdag, den 30 juni, måste Grekland göra en avbetalning till IMF på motsvarande nästan 14 miljarder kronor. Som det ser ut nu är risken överhängande att Grekland inte klarar åtaganden, utan tvingas gå i så kallad statsbankrutt och därmed lämna EMU, den monetära unionen kring euron.


Jaså, att man inte betalar ett en räntebetalning/avbetalning till IMF innebär alltså att landet automatiskt har ställt in alla sina betalningar och dessutom måste lämna den valutaunion man är medlem av? Dumheter! Om man inte betalar till IMF innebär det just detta, att man inte har betalat sin ränta och förlorar REJÄLT i anseende på marknaden. Det betyder naturligtvis inte att man därmed har ställt in alla sina betalningar (”ensidig betalningsinställelse”, dvs en statsbankrutt) eller att man kastas ut från EMU! Det är heller inte en ”default” enligt kreditinstituten eftersom dessa övervakar skulder till privata långivare.

Den stora överraskningen är att den grekiska vänsterregeringen så orubbligt står fast vid sina enfaldiga försök att vrida hela världen efter deras krav med det fåniga argumentet att ”de inte har väljarnas mandat” att gå med på tillräckliga åtstramningar av den grekiska statsbudgeten. Å andra sidan borde vi väl inte förvånas när den inkluderar kommunister som helt är emot att man betalar sina skulder. Regeringsställning brukar göra att även vänsterpartier växer upp, men så är inte fallet här. Helt i linje med deras tokerier är förstås att man då frågar väljarna i en folkomröstning men det är verkligen sent ute när denna hålls EFTER att EMU:s stödpaket gått ut (på tisdag) men det betyder inte att himlen faller ned eller liknande.

När det blir oroligt på marknaden tävlar alla om att skrika högst. Det finns ingenting som tyder på att Grekland kommer att lämna Euron, det finns mycket litet folkligt stöd för detta i landet och, långt viktigare, EMU vill absolut inte att det ska ske eller att marknaden på något sätt ska få uppfattningen att Euron är något som ett medlemsland kan tvingas lämna. Detta skulle starta spekulationer mot de mindre stabila länderna i EMU och naturligtvis kommer man att göra allt man kan för att undvika detta. Detta är också kruxet- Greklands regering vet att man sitter på trumfen och kan driva denna utstuderade utpressning mot övriga EMU. Nåja, det är i regel de bästa simmarna som drunknar och veckans stängda banker är ju inte så lyckat för en extremistregering som vill vinna folkomröstningen på söndag.

Greklands regering har förbrukat mycket av sitt förtroende hos omvärlden och både EMU och IMF måste anpassa sig till detta, vilket vi har sett det senaste dygnet där likvidstödet till bankerna (dock utan höjning, därav uttagsrestriktionerna) trots tidigare hot, naturligtvis finns kvar för att hindra att bankerna får slut på kontanter, man betonar att dörren fortfarande är öppen och IMF utlovar fortsatt stöd och att ingen dörr är stängd där heller.

Min uppfattning är oförändrad vad gäller att man kommer att komma till en lösning, även om det tar längre tid pga Greklands tokregering. Det är mycket sannolikt att folket kommer att rösta ja till åtstramningspaketet även om man förstås aldrig kan veta säkert om folkomröstningar, men det är HELT SÄKERT att EMU och IMF och andra ansvarsfulla parter kommer att göra allt de kan för att stabilisera marknaden. Resultatet av detta ser vi redan i de måttliga nedgångarna på börserna och att euron inte fallit med mer än en dryg procent mot dollarn. Kanske viktigast är att andra länders statspapper inte har rusat iväg på någon oro för sprindningseffekter. Folkomröstningen handlar ju officiellt inte om huruvida Grekland ska vara kvar i euron och Juncker, Merkel och kompani aktar sig väldigt noga för att säga detta då de som sagt absolut inte vill att Grekland ska lämna samarbetet. Dock har man tydligt deklarerat att Grekland inte kommer att få ett bättre erbjudande om landet röstar nej och, som sagt, folket kan nog själva se effekterna i bankomatköerna och hela världens ilska på landet och dra sina egna slutsatser om vilken väg som är lämplig för ett land som historiskt har haft så högt anseende som Grekland.

Grekland kommer att vara kvar i Euron och ganska snart kommer det andra saker som marknaderna kommer att oroa sig för. Detta är inget ”watershed event” oavsett vad mindre seriösa medier försöker inbilla oss.

Det är en storm i ett vattenglas, även om glaset är rätt stort.

 

 

2 kommentarer:

  1. Stökigt lär det vara ett tag som du är inne på. Synd bara för rätt många oskyldiga greker som får lida för det. Inte bra för ett samhälle när destruktiva krafter får större fotfäste i krissituationer.
    Passade själv på att köpa idag. Billigare blir ju aktierna i sådana här lägen... =)

    SvaraRadera