måndag 9 september 2013

Dimman klarnar


Det har nu kommit fram lite mer fakta om Microsofts köp av Nokia och det är för mig uppenbart att båda företagen handlar i ren desperation. Nokia var uppenbarligen i desperat penganöd och Microsoft var livrädd för att Nokias möjliga undergång skulle helt ödelägga MS planer (sedan mer än 10 år...) på att flytta över sin affärsmodell med utlicensierat operativsystem i den mobila världen.

Ingenting är dock något som en vaken iakttagare borde ha missat. Microsoft har pungslagit sina samarbetspartners (jo, jo!) i många många år med höga licensavgifter för Windows tills det inte fanns några vinster kvar efter att licensen var betald för ett par år sedan och PC-tillverkarna fick allvarliga problem. MS todde dock i sin otroliga enfald alltså att de skulle kunna göra om det man gjorde med PC:n med mobiltelefoner och plattdatorer- licensiera ut till OEMs.

Microsoft Zune, deras bruna svar på iPod.

Microsoft försökte alltså med en dåres envishet fortsätta på den väg som givit dem sådana framgångar på 80- och 90-talet. Bara ett problem: det är idag helt omöjligt att ta betalt för mobila operativsystem. Apple gör som vanligt en helt integrerad lösning med ofattbar framgång och Google skänker Android till den som vill ha den. Det är svårt att konkurrera med gratis och enda sättet för Microsoft var då att betala Nokia för att hoppa över till WP genom den f.d. MS-direktören Stephen Elops gästspel hos Nokia där han effektivt dödade alla andra vägar än The Microsoft Way i slutet av 2011.

Nokia försökte på samma sätt under och efter Symbian-mobilernas kollaps att återfå tidigare relevans inom smartphones med det som de lyckats bäst med tidigare- sälja karttjänster och fina mobilkameror i sina smartphones men tåget hade för länge sedan gått- kartorna liksom kamerorna i konkurrenternas apparater är tillräckligt bra och t.ex. Apples kringtjänster och övriga fördelar med att vara iOS-användare var oerhört mycket bättre än vad Nokia eller Microsoft kunder erbjuda.


Nokias försäljning före och efter man meddelat att man skulle gå över till WIndows Phone.

Nästan ingen, i vilket fall nästan ingen betydelsefull, app-utvecklare brydde sig om Windows Phone. iOS var högsta prioritet för alla och därefter satsade de som hade tillräckliga resurser på utveckling för de extremt differentierade Android-plattformarna. Utan att ha de viktiga apparna kommer man ingenvart idag. Så enkelt är det. Vädligt få väljer mobil efter kameran och Google tänkte verkligen inte (surprise!!!) utveckla sina tjänster för WP.

För att sammanfatta vansinnet så ska Microsoft nu ta över troligen ganska demotiverade personer som utgör funktioner på Nokia som för 15-20 år sedan var kapabla av att skapa fina, sammansatta produkter med tilltalande design och få dem att skapa morgondagens mobiltelefoner, plattdatorer (där de inte har någon tidigare erfarenhet) och andra produkter som är "serious fun". Nokia var tvungna att sänka priset för Lumia-modellerna några veckor efter premiär för att överhuvudtaget kunna sälja någon mängd av dem, senaste kvartalet sjönk ASP med 20 % och nu tror Microsoft att de ska kunna vända detta i egen regi. Allt styrt av token Stephen Elop, som bisarrt nog dessutom nämns som förstanamn när Ballmer ska ersättas.Det företag som ska lyckas med detta trick är samma Microsoft som tillbringat de senaste 10 åren med att efterapa Apples integrerade hårdvara med groteska resultat (Zune, Kin och Surface). Innan någon påstår att Xbox är en framgång så kan det vara värt att påpeka att det är ytterst osäkert om Microsoft ännu fått igen alla sina år av hemska förluster på denna produkt, men visst, den säljs fortfarande, nu t.o.m. snart i ny version men den konkurrerar inte direkt med Apple, kanske därav dess relativa framgång.


Microsoft Kin, som vände sig till unga och levde exakt 48 dagar.

Dessutom ska Microsoft som förstås inte kommer att vara mindre pressat av Apple i framtiden samtidigt byta VD och omorganiseras. Den nya organisationen (se tidigare inlägg här) är även den en total ripoff av Apples med funktionsstyrning, dvs totala motsatsen till vad Microsoft haft tidigare.

Ingenting ska dock längre förvåna vad gäller Microsoft efter alla år av enfaldigt beteende och bottenlös inkompetens. Det enda som förvånar är hur affärspressen ständigt går på allt trams om att Microsoft fortfarande är att räkna med. Microsoft är en grå massa på lerfötter idag. Deras framgångar ligger i det förflutna och de saknar all förmåga att skapa konsumentprodukter som säljer i någon mängd till verkliga kunder. Microsoft går sakta men säkert sin utdragna undergång till mötes. Vem kommer att sörja?

Mycket mer om min syn på Nokias nedgång och fall finns här.

2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg. Det är otroligt intressant så här i efterhand att läsa om alla felbeslut som tagits av både Nokia och MS genom åren. Ett företag ska syssla med det man är bra på och att göra användarvänlig och snygg hemelektronik till konsumenter som "bara fungerar" är inte MS starka sida.

    Det handlar i slutändan om vem som tjänar pengar på sina produkter och det gör Apple och det i drivor.

    SvaraRadera
  2. Microsoft har aldrig haft något. Windows och Office tog över med bland annat olagliga metoder. Microsoft fick leva på detta monopol i 20 år och skapade inget nytt egentligen. Man har aldrig haft bra egna idéer, man har aldrig lyssnat på konsumenterna etc, alltid legat efter, men Windows och Office monopol har tjänat pengar åt dem hela tiden. När nya marknader kom har man inte kunna ta sig in, för man har inte fått monopolet på silverfat som på 80-talet. Hur många försök till mobiler? Pocket PC? Allt du nämner etc? Den enda produkt man kan ge lite cred för är Xbox.

    Jag har aldrig gillat Microsoft och tror de kommer rasa när plattformen Windows inte är nödvändig. Det kommer en dag när ungdomen inte villa lära sig krångliga Windows för man slipper ju instruktionsvideo på Android etc...

    SvaraRadera