tisdag 26 juni 2012

Apple krossar Microsoft

.
Att ifrågasätta Microsofts framtid är som att svära i kyrkan. MS har tjänat massor av pengar och gör det än idag på Office, Windows och serverlösningar till företag. Om framtiden vore en evig fortsättning på de senaste 20-30 årens klassiska PC-användande skulle MS inte ha några större problem att tjäna massor av pengar och bränna dem på idiotiska företagsuppköp.

Problemet för MS är att framtiden är mobil, oerhört mobil. Som jag skrivit tidigare (se här om MS problem på 2000-talet och här om Apples tysta krig mot MS) vet MS detta och har i mer än 10 år försökt att komma ut med lösningar för PDA, mobiltelefoner, plattdatorer och annat, vilka samtliga har misslyckats på spektakulärt vis. Samtidigt har Apple hittills vunnit mot Microsoft (och alla andra)på samtliga fronter i det krig som utkämpas när världen blir mer mobil (ipod mot Zune, iPhone mot alla MS-försök, iPad mot 10+ år av MS-försök att skapa ett mobilt Windows).

Microsoft vet att för att kunna behålla ens i närheten av de vinster (läs: övervinster) de gör på Office och Windows måste de finna inte bara en trogen, jättelik användarkrets bland mobila använadre (huvudsakligen smarta mobiler och plattor) utan dessutom få dem att betala hundratals kronor för MS-program, dvs operativsystem och Office. Enligt Asymco är MS intäkter idag i snitt 55 dollar för Windows samt 68 dollar för Office, dvs total ofattbara 123 dollar, för varje Windows PC som säljs i världen varje år. Inte så dumt om man det säljs uppåt 300 miljoner om året.

Apple har inte bara halvt slagit ihjäl netbook-försäljningen genom att folk istället köper ipad (säkert över 75 miljoner kommer att säljas i år), de har dessutom skapat en ny app-värld där folk kan köpa enklare och mer lättanvända program över nätet för mycket små pengar, köpa Apples varianter av Office-programmen (75 kr st och helt tillräckliga för normalanvändarna) och t.o.m. köpa uppdateringar av Mac OS X mycket billigt (drygt 200 kr). Därutöver tar Apple mer och mer av företagsanvändarna av klassiska PC, en klar minoritet ännu, men trenden är mycket stark samt dominerar totalt vad gäller företags användande av plattdatorer.

Microsoft är nu som katten som trängts in i ett hörn och slåss i panik. Den som avfärdar detta med att MS tjänar så mycket pengar har ingen aning. Skulle MS tappa rejält i intäkter för operativsystem och Office så blir man ett mycket mindre företag. Det är som om de ägde två hittills välfyllda diamantgruvor som helt plötsligt börjar sina. Företaget slåss inte för sitt liv, än finns de diamanter kvar, utan för sina vinster.

Microsoft har nu som bekant fattat det idiotiska beslutet att satsa på tillverkning av (två helt inkompatibla) plattdatorer med tillhörande påhängbart skydd som dubblerar som mjkt tangentbord som ska köra Windows 8. De säger inte när, eller till vilket pris och ingen fick prova dem vid presentationen. MS kommer förstås att sälja en del av dessa, men detta kommer inte att bli MS nya livlina av många skäl:

 • MS bränner sina "partners" bland hårdvarutillverkarna (Acer, HP, Asus, Samsung, Dell osv) som skall konkurrera med den som säljer dem operativsystemet och enligt uppgift vill ha 80-85 dollar för licensen.
 • MS saknar vettiga säljkanaler för datorer.
 • MS saknar erfarenhet och kompetens att ta fram och sälja datorer.
 • MS kommer inte att kunna köpa lika bra komponenter som Apple eftersom Apples priser är mycket lägre än andras och de dessutom blockerar stora delar av marknaden idag med sina jätteordrar samt designar sina produkter helt själva med decennier av erfarenhet.
 • MS kommer av ovanstående skäl inte att kunna sälja till samma eller lägre pris än Apple vilket krävs för att ha en chans att ta betydande marknadsandelar.
 • Kunderna förvirras totalt av att det kommer två nästan identiska plattor som är helt inkompatibla- den ena måste ha ARM-anpassade program, den andra kan köra Windows-kompatibla program.
 • Den som köper en platta (och vet hur de används) är inte intresserade av en netbook-klon, utan just en platta. Det är en sak att tro att man kommer att behöva ett tangentbord innan man köpt en ipad, när man börjar använda den inser man att det inbyggda är fullt tillräckligt för vad man gör med en platta, precis som det är på en smartphone. En plattdator är inte en hundraprocentig ersättare för en laptop, utan en typ åttioprocentig ersättare.
 • ARM-versionen, som ska lanseras först, kommer att ligga oerhört långt efter iPad vad gäller tillgång på appar och dessutom med all säkerhet inte vara lika snabb och "flytande" för den som använder den.
 • MS är troligen långt ifrån färdig att lansera denna produkt.
 • Det finns ingenting exklusivt eller coolt med Microsofts image, INGENTING!
Sen kan man förstås jämföra helt subjektivt vilken produkt som är snyggast och skulle kännas bäst att synas med ute...:Microsoft kommer att förlora inte bara detta slag utan hela kriget. Det kommer att ta ett tag, men det är så det kommer att sluta.

P.S. Det finns förstås en möjlighet, även om Microsoft inte erkänner det, att deras mål med dessa plattdatorer är att visa upp dem som referensprodukter för att visa alla att det går att göra dessa produkter, inte att sälja stora mängder själva. Detta ändrar i så fall inte övriga fakt- framförallt att MS är desperat att lyckas behålla sin dominans på PC-marknaden när den blir allt mobilare i en rasande takt, eller det faktum att de inte kommer att lyckas.7 kommentarer:

 1. Tack för ännu ett bra inlägg, trodde nästan att du slutat blogga ett tag. Du hade tidigare "riktkurser" dit du ansåg att aktier var köpvärda med tillräcklig säkerhetsmarginal, vad skulle du säga är en rimlig sådan riktkurs på Apple idag? Funderar på att utöka mitt innehav efter 1 juli när skatten på insättningar i KF halveras för i år. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ens i närheten av nuvarande kurs behöver du inte vara orolig för att sakna säkerhetsmarginal. Dessutom är risken mycket begränsad. Efter nästa rapport kommer PE räknat på senaste 12 mån att vara runt 10. Ett PE på minst 20 är förstås motiverat vilket skulle betyda en kurs på 1200 dollar. Upp i alla fall 850 är Apple köpvärd med betydande säkerhet.

   Allt utgår förstås från att ingenting väldigt negativt skulle inträffa innan köp, men det känns just nu mkt osannolikt med tanke på att Apple flyger i cirklar runt konkurrenterna.

   Radera
 2. Har samma fundering. Kommer köpa mera, och det ganska snart innan aktien kostar över $600.
  Min andra fundering...när kommer Apple producera "TV-apparater"? Snart hoppas jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Se ovan.

   Jag tror att Apple kommer att introducera en TV med flashminne, appar, 4K-upplösning och annat som gör att den "disruptar" (läs The Innovator's Dilemma!) hela branschen precis som var fallet vid introduktionen av de senaste tre i-apparaterna. Det är dock inte säkert att kursen stiger på denna nyhet, i alla fall särskilt mycket eftersom marknaden alltid underskattar Apple. När den har bevisat sin förmåga att sälja blir det en annan visa.

   Radera
 3. Bra inlägg som vanligt. Skönt att det är fler än mig som tycker att Microsoft agerar underligt.

  Rimlig värdering. Nu är inte frågan riktad till mig, men jag svarar ändå. En i min mening (mycket) konservativ värdering av Apple vore att säga att Apple är köptvärt upp till P/E 20, vilket idag torde vara cirka $820. Bolagets nuvarande och historiska EPS-tillväxt skulle dock kunna motivera betydligt högre P/E och därmed pris.

  SvaraRadera
 4. Med anledning av att Apple krossar Microsoft kan jag även rekommendera ett inlägg av ASYMCO daterad dagens datum: http://www.asymco.com/2012/07/04/the-building-and-dismantling-of-the-windows-advantage/

  Korta sammanfattningen är väl att det verkar gå utför för Microsoft.

  SvaraRadera