fredag 5 juni 2009

Swedbank all the way!


Grunden för mitt engagemang i Swedbank är tvådelad: dels är Swedbank den i särklass lägst värderade svenska storbanken, vilket ger en enorm uppsida i förhållande till det inneboende värdet i företaget (dvs dess långsiktiga intjänandeförmåga) och dels kan en bank som tjänar många miljarder på sin mycket säkra svenska marknad ta stora kreditförluster utan att hamna i kris. Det är viktigt att komma ihåg att nyemissionen var för att stärka kapitalbasen i syfte att få ned lånekostnaderna, inte för att man desperat behövde mer pengar.


För närvarande görs det mycket stor sak av möjligheten att Lettland skulle tvingas devalvera (vilket dessutom pga den svenska erfarenheten hösten 1992 blands samman med att släppa valutan helt fri). Dagens Industri, affärspressens svar på Expressen, skriver gång på gång att detta skulle vara en "katastrof" för SEB och Swedbank som ju har sina lån i Lettland i euro, vilka skulle bli svårare att betala för både företag och privatpersoner om deras valuta plötligt skrevs ned.


Vad man dock glömmer är att resultatet blir precis likadant när man försöker försvara sin valuta med att sänka löner och höja skatter. Om man som offentliganställd får sin lön sänkt med 40 % så får man förstås problem med att få pengarna att räcka (även om man lär prioritera sitt boende) och därmed kommer kreditförusterna som ett brev på posten till Brunkebergstorg. Om Lettland devalverar, eller släpper växelkursen fri, minskar behovet av att minska de offentliga utgifterna och sänka det allmänna kostnadsläget.


Nåja, jag ska inte klaga, den nya sänkta Swedbankkursen ger möjlighet att köpa under 40 kr. Jag köpte mina senaste aktier på 33 kr och ville av uppenbara skäl inte köpa fler när aktien rusade. Nu blir det i alla fall 1000 preferensaktier till under sommaren på låga kurser. Om devalveringen kommer, vilket verkar troligt i någon form, så kommer aktien säkert ned under 30 igen, härliga tider!

Aktiekurs idag: 30 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar