fredag 2 februari 2018

Största kvartalet någonsin


Apples kvartalsrapport igår slog förstås alla rekord men en lite märklig medierapportering skymde detta faktum. Några av höjdpunkterna var kraftigt ökat genomsnittsförsäljningspris (ASP) för iPhone vilket visar tydligt vilken succé iPhone X är, fortsatt mycket fin utveckling för Services och enorm försäljning av Apple Watch (ryms i "other products" nedan). Den sistnämnda har ökat med mer än 100 % på ett år.


Klicka

I och med att det varit mycket "buzz" kring iPhone X med sitt höga pris har förstås analytikernas förväntningar stigit rejält både på detta kvartals försäljning (80 miljoner) och på nästa kvartals guidning.

Apple sålde "bara" 77,3 miljoner iPhones, de flesta av dem iPhone X. Att jämföra med 78,3 miljoner förra året. På pappret ser detta ut som en nedgång, vilket nästan alla rapporterade utan att nämna en mycket viktig faktor. Vart fjärde år innehåller Apples julkvartal 14 veckor och detta var fallet i fjol. Man sålde alltså 1 % fler enheter då mot i år men kvartalet var 8 % längre... Detta betyder att iPhoneförsäljningen i själva verket ökade mot förra året med 7 %.

Denna skillnad gör också att vinstökningen per aktie på 16 % blir 21 %!

Detta är absurt och visar bara vilken grund analys som ligger bakom den mesta rapporteringen av kvartalsrapporter...


Skattesituationen har förbättrats enorm för Apple. Man betalar idag ung. 26 % skatt men kommer framöver att betala bara 15 %. Alla framtida vinster blir alltså klart högre med motsvarande effekt för utdelningar och återköp. Med denna skattesats hade Apple tjänat 22 miljarder istället för 20 och VPA varit 4,31 dollar istället för 3,92...

Apple meddelade också att man kommer att föra de 163 miljarder nettokassa man idag har efter den stora skattebetalningen vid hemtagningen av de utländska pengar till "noll". Man kommer alltså mycket sannolikt att höja utdelningen mer än vanligt i vår och återköpa fler aktier samt möjligen köpa fler företag. Detta höjde aktien i efterbörsen.

Apple är i utmärkt skick och har ett fantastiskt år framför sig!

7 kommentarer:

 1. Jag är djupt imponerad av hur du har hittat alla dina fina aktier. Letar du aktivt om det finns fler på marknaden av denna kaliber

  SvaraRadera
 2. Bra tankar som vanligt.. bra läge att köpa i och med en lägre dollar samt dipp idag på 3%? 👍

  SvaraRadera
 3. Intressant som alltid, dock tycker jag mig ana en tankevurpa i matematiken. Låt mig utveckla.

  Apple säljer i Q4 2017 77,3 miljoner iPhones på 13 veckor. Motsvarande siffra för Q4 2016 är 78,3 miljoner enheter på 14 veckor.

  Detta motsvarar 5,946 miljoner enheter per vecka Q4 2017 och 5,593 miljoner enheter per vecka Q4 2016.

  5,946/5,593 ≈ 1,063, dvs en ökning om 6,3% sett till försäljningen per vecka. Resultatet blir förstås samma om man räknar bort den genomsnittliga försäljningen av en vecka från Q4 2016.

  Att bara räkna "8-1" blir att jämföra äpplen med päron. Rätta mig om jag har fel men det är så jag tolkar hur du räknat.

  SvaraRadera
 4. äh gör sim mig har sålt alla mina Apple aktier och körde först Eql pharma sedan Hernö Gin.... Varför äga något som redan går mot sin topp när det finns bolag med större potential. Allt är ju som en vågrörelse det går upp och sedan ner det gäller att våga läppa taget ibland med.

  SvaraRadera