tisdag 13 augusti 2013

Boliden omvärderat


Jag har ägt Boliden sedan typ 2006 och som jag skrev tidigare i sommar har jag börjat omvärdera denna min idag med marginal minsta placering. Även om jag fortsatt tror på företaget och är långsiktigt mycket positiv till efterfrågan på zink och koppar då dessa metaller bygger framtiden i BRIC har jag börjat vackla i min lust att äga någon större post i Boliden framöver.

Min stötesten är att Boliden är ett långt mindre förutsägbart innehav än jag vill ha. Långt mindre förutsägbart än Apple anser jag eftersom Apples "vallgrav" är varumärket och de sanslöst populära operativystemen OS X och iOS tillsammans med deras oslagbara förmåga att skapa nya produkter och, framförallt, produktkategorier. Boliden har ingen vallgrav alls, även om deras innehav i gruvor och snarlika tillgångar är mycket imponerande. Skulle metallpriserna sjunka pga den stora utbyggnaden av kapaciteten i världen så sjunker Bolidens vinst så enkelt är det.

Även om Boliden sköter sig kan man aldrig veta hur det går med malmhalter och framgång i brytningen och det är inte alls omöjligt att man skulle göra en felsatsning som kunde få betydligt större negativ effekt på intjäningen än om Apple, H&M eller Starbucks skulle lansera någonting som inte sålde alls så bra som man hoppats. Detta för att Bolidens investeringar är väldigt hög i förhållande till intjäningen, även jämfört med Apple som ju investerar som ingen annan i sin bransch. För Boliden skulle det har varit en total katastrof om Aitik-investeringen hade gått snett. Apple hade 2010 fortsatt varit ett enormt lönsamt företag som fortsatt framgångsrikt med sina andra produkter och hade kraftigt ökat sin vinst från 2009 även om iPad hade sålt betydligt mindre än den gjorde.

Hursomhelst, Boliden nere vid 80 kr är i dagsläget helt av banan galet med tanke på deras hittills stadiga intjäning över tiden, men att fortfarande ha 2000 aktier (GAV drygt 35 kr) kvar efter lite försäljning för något år sedan känns överdrivet. Ett par tre hundra känns mer rimligt med tanke på vilken avkastning man får på Swedbank idag; 6,5 % och betydligt mer sannolik höjning av utdelningen i närtid mot 4% för Boliden som sänkte den senast.

Lite beklaglig psykologi är väl också med i "beräkningen" då jag ju är väldigt nöjd med mina köp först 1500 på 35 kr och sedan några hundra på 16,50 under finanskrisens glada dagar. Det vore väldigt snöpligt att ha blivit av med större delen av sin fina vinst om de skulle falla rejält och inte återhämta sig. Jag är också medveten om min tröghet att sälja och det är förstås lika viktigt att kunna sälja i tid och till ett bra pris som att våga köpa när alla andra tror på världens förestående undergång.

Jag kommer troligen att minska med runt 80 % om Boliden stiger typ 20 % till tror jag idag, fördelat på några hundra åt gången på lämpliga nivåer. Å andra sidan går det förstås inte att veta om de fortsätter att stiga i höst så det kommer kanske att bli nödvändigt att fundera vidare på strategin.

2 kommentarer:

  1. 80 kr var en månad sen, aktien står över 100 kr idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag vet... Uttryckte mig lite slarvigt. Jag menade att vid denna nivå var den självklart köpvärd, lite mer osäkert idag.

      Radera