torsdag 7 februari 2019

Catena Medias Q4:a


Catena Media är ett bolag vars verksamhet fortfarande på många sätt är under uppbyggnad. Mest av allt stämmer detta förstås på den amerikanska verksamheten som det senaste halvåret har fått en helt annan skala och på många sätt är företagets stora framtidslöfte. Det stämmer dock även på verksamheten i övrigt då många bolag, t.ex. den amerikanska verksamheten, har köpts in och dessa behöver integreras under en lägre tid och vars medföljande anställda i förekommande fall bidrar till att öka på personalkostnaderna på ett mindre trevlig sätt.



Resultatet kvartal för kvartal varierar av dessa och andra skäl kraftigt av olika skäl, både omsättning och vinst. Kanske mest extremt för sista raden är den stora effekt som värderingen av bolagets utestående obligation som kan höja och sänka vinsten rejält. 

Dagens rapport var som väntat svagare än höstens, vilken i sin tur var starkare än sommarens osv. Reaktionerna blir varje gång de väntade. CTM är av någon obegriplig anledning kontroversiellt i många förståsigpåares ögon varför dessa gärna ser sig som berättigade i sin kritik mot Catena varje gång man släpper en svag rapport och vi som tror på företaget känner oss stärkta av de fina rapporterna.



Omsättningen var alltså av olika skäl lägre än vanligt och dessvärre lägre än under Q3, vilket förstås drog ned marginalerna. Vinsten var dock rekordhög med 0,21 euro per aktie men detta berodde på omvärderingen. Detta är knappast något att oroa sig för utan ledningen förklarade vid presentationen ganska tydligt orsakerna. Likaså ska man inte fästa sig alltför mycket vid att NDC faller då man sedan ett par kvartal har lagt om strategin tydligt mot värde per kund (se nedan) snarare än antalet kunder man skickar vidare.


Jag tror att detta var ett av bolagets vanliga mellankvartal och vi får se om några månader hur man lyckas att åter växa. Ledningen upprepade sina 2020-mål men det är uppenbart att marknaden inte tror på dessa idag.

Mycket att bevisa för Catena med andra. ord. Inget ovanligt dock och med tanke på att man har en stor närvaro på flera marknader samt att man har en helt dominerande ställning på den nya amerikanska marknaden finns det goda skäl att tro att de kommer att lyckas, även om det kräver förvärv liksom att minst en ny stat i USA öppnar för onlinespel. Detta sätter dock även fingret på en svag punkt- beroendet av att USA öppnas ung. enligt de förhoppningar som finns. Jag följer denna utveckling mycket noga och mitt intryck är fortfarande att USA-marknaden kommer att bli väldigt stor på ett par års sikt. Inte minst väldigt mycket större än idag när ännu bara 3 % av landet (befolkningsmässigt) har reglerats. Nackdelen är förstås att mycket beror på amerikanska politiker långt bortom Catenas möjligheter att påverka. 

Jag rekommenderar alla som är intresserade att se presentationen som besvarade väldigt många frågor.



2 kommentarer:

  1. Vad anser du om bolagets väldigt amatörmässiga informationsgivning?

    Det var uppenbarligen som så att de ringt upp enskilda analytiker inför rapporten och delgivit information övriga marknaden inte hade vid samma tid. I mina ögon diskvalificerar det hela ledningsgruppen av detta bolag. Det är så extremt vidrigt agerat, jag saknar nästan ord så förbannad blev jag.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är dock att många "kunniga" större investerare gått in i bolaget löpande och tror inte de hade gjort det om de inte kunnat lita på ledningen. Men jag håller med dig i sak.

      Radera