torsdag 5 november 2015

När hypen övergår allt förstånd


Jag har inte tid att göra någon längre analys av Fingerprints rapport då jag ska iväg, men det är verkligen bisarrt att höra många av "ägarnas" reaktioner på denna rapport. Detta är inget litet bolag med ett börsvärde på några hundra miljoner som kom oväntat med ett förbättrat resultat! Detta är ett (just nu...) trettiomiljardersföretag som redan berättat vilken omsättning man skulle få och att man tack vare en ny sensor skulle förbättra sin bruttomarginal!

Ledningen på Fingerprint är bara att gratulera för att man så skickligt får inte bara naiva småsparare, vilket man kan förstå, utan även alltfler analytiker och journalister (1, 2) att äta ur deras hand. Ja, utvecklingen mot samma kvartal förra året är mycket fin, men då var ju resultatet väldigt dåligt. Det är inte seriöst att blåsa upp "1300 %" och liknande när man knappt sålde något alls förra året. Vad hade hänt om man bara sålt för några miljoner då? Skulle man ha kommunicerat att omsättningen hade ökat med 200 000 %? Dagens Industri hade säkert tryckt en sådan siffra, men allvarligt?Ett rörelseresultat på 346 miljoner betyder ett pro forma-resultat på typ 269 miljoner efter skatt om man räknar med 22 %. Detta ska  alltså inte ställas mot förlusten förra året och alla år innan, utan mot börsvärdet på 30 miljarder.

30 miljarder är 112 kvartalsresultat som detta. Innan man tar ut vilka fantastiska intäktsökningar man tror att Fingerprint kommer att lyckas med ska man kanske tänka på att marginalen detta kvartal *garanterat* inte kommer att hålla långsiktigt och att dagens kurs alltså *förutsätter* många års ökade intäkter och vinster samt en mycket hög marginal. Det finns idag ingenting som säger att så verkligen kommer att bli fallet. Omöjligt är det inte och Fingerprint har haft stora framgångar, det ska inte förnekas, men det behövs fortsatta, enorma framgångar för att motivera denna bubbelkurs.


TILLÄGG:

Fingerprints VD meddelar att man inte kommer att lämna några intäktsprognoser avseende nästa år förrän i slutet av året. Ägarna (om det nu är rätt ord) måste alltså vänta många långa veckor på först guidningen och sedan Q4-rapporten. Det kan vara ett problem för aktiekursen i vilket företag som helst, men i ett företag vars kurs helt och hållet hålls uppe av mycket stora förväntningar på framtiden är det mycket vanskligt.

De allra flesta aktieägare man läser på forum tror att om bara Fingerprint uppfyller sina prognoser så kommer aktiekursen inte bara att hållas uppe utan fortsätta stiga till himmelen. Så fungerar det inte på marknaden. Fingerprint måste fortsätta att övertyga en nervös marknad att man kommer att explodera uppåt i intäkter och vinster de närmaste åren. Annars kommer de korsiktiga, vilket här säkert är långt över hälften av aktieägarna, att hoppa på nästa tåg. Riktigt snabbt kan det gå om kursen börjar falla och det blir trångt vid utgången.

Jag skulle inte ta i aktien med en tång och det är inte för att jag på något sätt skulle veta att Fingerprint inte kommer att lyckas, utan för att riskerna på dessa (450-500 kr) nivåer är så enormt mycket större än chansen att man ska tjäna stora pengar som aktieägare på längre sikt. Marknadens gäspning efter rapporten, istället för den rusning som så många trodde på under timmen innan, säger väldigt mycket om hur mycket som är inräknat i denna kurs. Det behövs alltså troligen regelbundet goda nyheter i närtid för att aktien ska kunna hålla ställningarna.

Vad jag sagt om Fingerprint gäller än mer för Precise Biometrics som är groteskt högt värderad (6-7 kr) i förhållande till sin intjäning och rimliga framtidsutsikter. Dess aktie-saga kommer troligen inte att sluta särskilt väl.14 kommentarer:

 1. Jag räknar med att göra en uppdatering efter bokslutet då jag jämför utfallet 2015 med vad man prognosticerade 2013 (sammanfattat här: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/06/snabbanalys-och-sjalvspakning.html).

  Som jag förstår det har priset för FPC areasensor gått från 5-7 USD till 3-4 USD i dagsläget*. Enligt sin årsredovisning för 2013 var målet för FPC att sälja 200 miljoner sensorer under 2014 och ca 440 miljoner sensorer under 2015. Man bör alltså ha sålt motsvarande 4-9 miljoner sensorer 2014 och prognosen för 2015 är intäkter på 2,8 miljarder kronor vilket borde motsvara 46-108 miljoner sensorer om vi räknar på ett pris på mellan 3 och 7 USD samt att areasensorer utgör huvuddelen av alla intäkter.

  Jämfört med ledningens prognoser ligger man alltså långt efter förväntad försäljning. Men om man bortser från ledningens prognoser är jag sjukt imponerad av hur man har lyckats öka sin försäljning. När jag gjorde min analys var börsvärdet 3,8 miljarder och i en grov jämförelse räknade jag med att man behövde ha en omsättning på 1-3 miljarder för att rättfärdiga det. Just nu ser man ut att landa på omkring 2,8 miljarder så även om prognosförmågan i bolaget är usel så har man åtminstone för tillfället lyckats växa in i vad som 2013 var en extremt ambitiös värdering.

  Sedan dess har målstolparna flyttat fram med en faktor 10. Men även om aktien för mig är ointressant (jag delar dina synpunkter) så är det ett stycke unik företagshistoria som vi just nu får studera.

  *jfr min analys med prisuppgifter från dåvarande VD med denna artikel: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2015/06/12/fingerprint-hotet-om-prisress-ar-overdrivet.html

  SvaraRadera
 2. Tack för kommentaren...
  Jag bara älskar att se hur fingerprint utvecklas. Om man bortser ifrån värderingen som kan tyckas hög så hoppas jag verkligen att det är ett nytt svenskt storföretag som vi ser utvecklas just nu.
  Tror du inte alls på att deras produkt kan vara ledande i framtiden? Mitt case bygger på att trösklarna ska vara höga för konkurrenter. En stor anledning till detta är att Fing levererat sensorer till banker i säkert tio år utan att vad jag vet ha blivit kopierad. Det är iof inte alls tal om samma summor som smartphonemarknaden, men ändå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur det kommer att gå för Fingerprint, jag anser bara att det är väldigt naivt och typiskt att ta ut allt i förväg. Nätet är fullt av troll som verkar tro att Fingerprint efter ett par hundra miljoner i vinst (efter många år av hemska förluster) nu är en svensk succé av sällan skådat slag och kommer att ta över hela världen. Bara kommentarerna om att det faktum att Apple och Samsung (som är de enda som gör vinster att tala om) inte valt dem är en "möjlighet" och inte ett problem.

   Aktien har varit en succé för dem som hoppade på den och det är bara att gratulera men det är lååååångt ifrån säkert att så kommer att ske och det är svårt att tro att aktieägarna kommer att vara långsiktiga om inte aktien fortsätter att rusa. Den kan heller inte rusa hur högt som helst det finns alltid ett läge när folk hoppar av och då kan de som vi såg förra veckan gå oerhört fort nedåt.

   Om Fingerprint vore rimligt värderat, dvs som vanliga, fortfarande ganska otestade teknikbolag som börjat gå med vinst så skulle jag ingenting säga om det, men den värderingen är kanske en tiondel av dagens eftersom man inte har en aning om försäljningen kommer att fortsätta stiga längre än vad ledningen har berättat. Jag anser heller inte som du märker att ledningen ljuger, däremot anser jag att den hypar allting hela tiden. Det finns typ 1000 smartphonemodeller i världen och när de lyfter fram obskyra kinesiska modeller som kommer att finnas på marknaden i några månader som om det vore Samsungs nya flaggskeppsmobil som man levererade till så är det något som är fel.

   Radera
 3. Tjena, bra inlägg!
  Intressant att man kan titta på samma sak med helt olika ögon och från olika perspektiv. Du och aktieingenjören ser med "matrix" glasögon ungefär utifrån siffror, där ligger jag i lä, ni har garanterat rätt. Men i just det här bolaget, i den här tiden så ser jag potentialen, ordet alla investerare hatar, jag vet. Men potentialen är verkligen enorm, tekniken tipptopp,bruttomarginalen exelente och know how långt fram. Ska man ändå nita prästen tycker jag det är i det här caset, sen lämnar jag förra årets siffror bakom mig,
  Har jag fel så har jag, men jag står icket bredvid å tittar på den här raketen, i helvete heller :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer som du säger och jag satsar gärna pengar på företag med stor potential, t.ex. Starbucks, Apple och H&M som jag tror med tiden kommer att bli mycket större och mer gografiskt spridda (alla dessa har t.ex. knappt någonting i Indien).

   Problemet är att här tar marknaden ut i förväg att allting ska bli guld och gröna skogar. Det är så uppenbart att många av dem som köpt aktien inte har erfarenhet av sådana här bolag. De tror att bara ingenting hemskt sker så kommer aktien bara att stiga. Så funkar det för Starbucks och H&M, men inte för sådana här bolag vars aktieägare i stor utsträckning är antingen nervösa eller saknar tålamod om aktien inte tar nya skutt.

   Tänk på att det är tre månader till nästa rapport. Visst kommer ledningen att "kommunicera" minsta lilla grej och kanske höja sin prognos vid lämpligt tillfälle, men tre månader är en mycket lång tid för kortsiktiga investerare, typ som tio år för oss långsiktiga...

   Radera
 4. Hej alla,
  Jag har också varit skeptisk till FPC men börjar tänka om lite efter senaste Q3-rapporten. PE är nu runt 77, vilket är väldigt högt. Men tänk om Q4 och Q1-16 är som Q3-15, då blir PE runt 25. Det är ungefär i klass med LME. Därtill skulle FPC visa en tillväxt på runt 36%, jämfört med LME:s nolltillväxt.
  Då ser FPC intressant ut!
  //
  Micke

  SvaraRadera
 5. Vad jag ser så är PE -1000 fortfarande. P/B på 88. Vad blev vinst/aktie Q3 runt 6? Det är en bra vinst och skulle i så fall värdera likt Apple med P/E 10. Helårsvinst på 24 ger ett värde på 240 kr aktien. Fast jag tycker nog att värderingen borde vara mer likt King (en enda succé) med P/E 6, värde 144 kr/aktien. Ja det är rimligt, det är väldigt osäkert att vinsterna kan hålla i sig under lång tid framåt.

  När du säger att bruttomarginalen är bra så "jag betalar 1000x vinst" samt en bra magkänsla, detta är spekulation. Inte investering. Bakom en investering ligger en analys inte en känsla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då FPC har gjort en vinst på 365 milj. de senaste 4Q, så kan PE knappast vara negativt.

   Radera
  2. Nej det hade du rätt i. Nordnet som visade fel.
   Borsdata.se visar rätt, rullade 4Q vinst = 5,9 kr /aktien.
   P/E = 77

   Om FPC kommer ner i P/E 10 så är det intressant för mig. Men smaken är som baken. Jag tror inte att vinsterna är hållbara i 5 år framåt.

   Att komma ihåg är bara att de "små" kontrakten på ca 100 miljoner i försäljning endast utgör 0,3% av börsvärdet i dagsläget. Det krävs alltså MÅNGA STORA kontrakt för att öka försäljningen ytterligare i många år framåt. Och om försäljningen skulle backa Q3 2016 mot Q3 2015, ja då lär bränslet ta slut i denna raket.

   Radera
 6. Ni har noll koll.
  350M/kvartal = 1,4B i årstakt. Tillämpa vilken P/E ni vill (anser vara rätt) och ändå kommer dagens värdering vara i nivå med vad bolaget presterar.

  Q4 omsättning indikerades nå 1300M, vilket borde leda till en vinst på runt 500M. Alltså 2B i årstakt.

  Utan mkt kraftiga försäljningstapp kommer aktien att fortsätta stiga medans ni kör med demagogi och pajkastning från åskådarbänken.
  Aktien kommer att stå i 700+ i April. Skriv upp det.
  Hörs sen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan inte motivera ett PE med att företaget under ett år (eller än mindre nästa kvartal*4) kommer (eventuellt) komma upp i en viss vinst. PE motiveras med lönsamhet på lång sikt, dvs av årets vinst och hur marknaden tror den kommer att utvecklas.

   Radera
 7. Unknown: med ditt resonemang kan man ge vilket företag som helst vilket värde som helst. Vad händer 2018 när marginalen dalar, försäljningen sviker och tekniken är omodern?
  Hur mycket utdelning hinner du få innan bolaget går i konkurs?
  Med H&M kan man lätt anta att man hinner få lika mycket som aktien är värd. Att fpc ska hinna dela ut 700 kr på några år är tveksamt.

  SvaraRadera
 8. ursäkta sen publicering då jag missat att kommentarerna låg för granskning.

  SvaraRadera