måndag 22 juli 2013

Microsofts nedgång och fall


Det vi ser idag i Microsoft är inte början på dess fall från tronen som det Stora mjukvarubolaget i världen. Detta började för flera år sedan, det är bara marknaden som är väldigt sen att reagera. Det kan man kanske förstå när man ser på Microsofts otroliga framgångssaga från början av 80-talet och 20-25 år fram i tiden. IBM:s samarbete med lilla Microsoft för att få till ett operativsystem till sin PC och senare revolutionen av klonade PC gjorde tillsammans med Bill Gates otroliga hänsynslöshet att företaget växte ofattbart snabbt. Aktiekursen rusade fram till IT-yran då Microsoft värderades över 500 miljarder dollar och PE var över 100 vid kursen strax under 60 dollar. En bubbla m.a.o. och aktien sjönk snabbt ned till 30 dollar.Aktien har sedan gått sidledes trots, eller mer troligt, tack vare stora återköp av aktier i och med att marknaden slutade tro på någon framtida rakettillväxt för Microsoft. Office och Windows drog in jättesummor och MS satsning på serverprogramvara blev en jättesuccé. Samtidigt började en serie huvudlösa uppköp av allehanda företag som senare fick skrivas bort liksom de stora satsningarna på X-Box som kostade miljarder och åter miljarder och trots att den blev välditgt populär knappast totalt sätt har skapat några värden för aktieägarna.

Microsoft är dessutom ett svårt elitistiskt företag med starka divisioner som förstås slåss med näbbar och klor mot varandra om resurserna, American Style. Elitistiskt såtillvida att det har ett betygssystem på de anställda som en gång uppfanns av den kontroversielle Jack Welch på GE, med avskaffades där pga alla problem det ställde till. Det går i korthet ut på att cheferna i en grupp ska identifiera de 10 % bästa och 10 % sämsta i gruppen. De förstnämnda ska man ösa pengar och möjligheter över och de sämsta ska sparkas eller straffas på annat sätt. 

På pappret ser ett sådant system kanske bra ut, men i verkligheten betyder det att det för en anställd är farligt att vara i en högpresterande grupp, t.ex. en som utvalda personer arbetar i för att ta fram en ny prioriterad produkt, men bra för en anställd att vara i en dålig grupp. För att lösa problemet att hitta tillräckligt många "dåliga" medarbetare i ett företag med övervägande högpresterare har chefer enligt avhoppare lånat medarbetare med sämre resultat som man bedömt att man skulle kunna ha råd att bli av med genom att de avskedades i hopp om att kunna behålla alla sina bra anställda. Håhåjaja.Divisionerna är grunden för Microsoft, man har t.ex. de stora Office- och Windows-divisionerna som har egna marknadsförings-, försäljnings-, inköps- och andra avdelningar med sina egna hierarkier. Det har varit känt bland journalister att om man vill veta allt som är fel på en av Microsofts produkter så ska man fråga någon som jobbar i en annan avdelning som mycket gärna kastar all skit han kan om vad som är fel på t.ex. den nya versionen av Windows. Det faktum att det t.ex. finns en Senior Director for Xbox Product Marketing, en Microsoft Surface General Manager osv, osv säger allt man behöver veta om hur extremt uppdelat företaget är i dina divisioner. Mer om det senare.

Att Microsoft som ju tjänat sina pengar huvudsakligen på den klassiska PC:ns programbehov har varit sena att satsa på mobila produkter har varit en rådande "sanning" på senare år, men ingenting kunde vara mer fel. Man har gjort enorma investeringar i "mobile" i många år helt utan framgång. När jag själv arbetade på HP för mer än 10 år sedan försökte Microsoft skapa en "slate PC" som var en tung bildskärm med invikbart tangentbord tillsammans med HP. Detta såg precis ut som vanliga Windows, men det hade en touch-skärm som man skulle styra med en penna. År efter år satsade man sedan på diverse "slates", "pads" osv utan att komma någon vart.Man hade förstås helt missat att en sådan produkt måste vara anpassad till att bära omkring. Att den är tung och otymplig kan vara ett problem om man säger så. Att användargränssnittet är intuitivt och effektivt kan också vara en bra sak samt att det finns bra program att köra med en touch-skärm. Ingenting av detta fanns förstås, det är ju Microsoft vi talar om, och allt belv pannkaka, även alla deras satsningar i över tio år på PDA:er och smartphone-operativsystem. Jag hade själv för två-tre år sedan en SonyEricsson-smartphone med Windows Mobile. En monstrositet med en skärm som såg ut precis som skrivbordet på min PC där man skulle använda en pinne att klicka för att stänga fönster osv och att läsa webbsidor var så svårt att man helt enkelt lät bli. Sån oanvändbarhet var inte lyckad när iPhone började få spridning är inte förvånande och MS som hade haft en respektfull andel av marknaden för smartphones rasade samtidigt som denna produkt började växa.

Mest hopplöst har dock Microsofts försök att skapa "me too" till Apples enorma succéer varit. Först skulle man konkurrera med iPod med musikspelaren Zune- en total katastrof som inte ens lyckades ta sig in som en av de fem mest sålda mp3-spelarna i USA, man har skapat sina egna Microsoft-butiker som är en total rippoff av Apples Stores med det lilla undantaget att de inte drar besökare och de senaste två åren har man försökt slå iPhone med sin alltid lika hopplösa satsning Windows Phone (tidigare Windows Mobile) som gjordes om för två år sedan för att kunna konkurrera med iPhone och dess kopia Android.


Den av Microsoft iscensatta "begravningen av iPhone" för tre år sedan.

Microsofts "Metro OS" skulle, var det tänkt, snabbt få en massa kunder och dessa skulle sedan hypa den och därefter skulle den stora massan haka på. För att åstadkomma detta har man fått till en deal med Nokia där den åtminstone halvgalne f.d. Microsoftchefen Stephen Elop lade om hela företagets smartphone-satsning till WP. Resultatet har hittills varit en katastrof för både Nokia och Microsoft. Microsoft har hittills betalat en miljard dollar per år till Nokia för att de gratis har använt WP (detta ska är det tänkt återbetalas som royalties men inte riktigt allt).

Det säger en hel del om framgången för ett system när man måste betala företag för att använda det. Android är ju i vilket fall ingenting som Google betalar för att få ut. I höstas kom till sist Microsofts "iPad killer" Surface. Istället för att samarbeta med sina hårdvarupartners gjorde man helt sonika två olika plattor som skulle köra Windows 8 i olika versioner (ARM resp. Intel), den förstnämnda utan kompatibilitet med existerande windows-program, högt pris men med möjlighet att koppla på ett dyrt tangentbord som främsta försäljningsargument. 

Framgången har föga förvånande trots enorma marknadsföringsbudgetar uteblivit och i veckan meddelande man att man skulle skriva av 900 miljoner dollar för att kunna sänka utpriset med 150 dollar på deras lager av osålda Surfaces. Därmed har deras försök att kopiera iPod, iPhone och iPad misslyckats spektakulärt. Svårslaget! Apple är förstås det företag som har ställt till det för Microsoft genom att skapa populära, mobila produkter och samtidigt slår Apple hårt mot Microsofts kärna även genom att sälja sina nya versioner av operativsystem för typ 200 kr (mot minst 1000 kr för Windows) och sina varianter på Office-programmen för typ 70 kr st i mobilversion och bara lite till för macversionen.
Microsofts försök att konkurrera med Apple (mer om det härhar alltså fallit platt och det finns INGENTING som tyder på att man skulle lyckas bättre i framtiden. Att marknaden inte har reagerat mer på denna totala oförmåga både att utveckla företaget och att använda sina vinstmedel till att skapa nya värden istället för att slösa bort otaliga miljarder på idiotiska företagsköp. Eller vad ska man säga om att lägga åtta och en halv miljard dollar på att köpa Skype? Skype som man förstås satte i sina mobilsystem, vilket gjorde Microsoft till det mest avskydda på planeten bland telekomoperatörerna som, FÖRVÅNING, hatar Skype som tagit ifrån dem deras feta vinster för långdistanssamtal.

Inte nog med de ovannämnda kopieringsförsöken, i veckan tillkännagjorde Steve Ballmer att Microsoft skulle omvandlas till en funktionsstyrd organisation, precis som Apple är idag, men inget annat större företag. Detta betyder t.ex. att man har en designavdelning för alla produkter, en marknadsföringsfuntion och en säljorganisation. Ett genialiskt sätt att organisera ett företag som snabbt måste styra om sina prioriteringar som skapades av Steve Jobs för Apple och andra företag han ledde. Det är dock oerhört svårt att skapa till att börja med. Microsoft ska lyckas omstöpa ett företag som bygger på en karriärväg där man ska prova alla möjliga tjänster i företaget för att krydda sitt CV som en "well-rounded manager" till ett där man istället ska bli så bra som möjligt på just det man håller på med, t.ex. företagets designpolicy eller att sälja alla företagets produktserier.
Detta är totalt vansinne och kommer ALDRIG att lyckas!!! Det finns inte en chans! Microsofts personal är inte inställd på en helt annorlunda organisation och helt annorlunda karriärvägar. Sånt kan man inte ändra på hursomhelst. 

Dessutom, Microsoft idag är inte bara ett företag som saknar förmåga att konkurrera i nya segment, de kan inte ens utveckla Windows och försäljningen av operativsystem är i fritt fall eftersom den klassiska PC-marknaden faller som en sten till marken. Deras Windows 8 är nästintill obegripligt för användarna och avskys innerligt av kunderna. Att sparka den ansvarige räcker och nu försöker man skapa en "8.1" som tar tillbaka de gamla delarna. Färdig om ett halvår...

Microsoft kommer att gå väldigt dåligt under förutsägbar tid, de har haft sin chans och nu lever de på övertid. Den senaste kvartalsrapporten var en katastrof, men det var bara den första av många katastrofer för detta hemska företag. Man kommer inte att kunna vända skutan, intäkterna kommer att fortsätta att minska och man kommer att kasta nya miljarder i samma sjö där de andra ligger idag. Marknaden har absolut inte tagit ut detta med dagens kurs. Den har sällan varit så långsam att inse vartåt ett stort och betydelsefullt företag barkar. När detta går upp för genierna på Wall Street kommer vi att se en kurs långt under dagens.

Blanka Microsoft!


P.S. Innan någon skriver i kommentarerna att jag skriver detta efter rapporten så tweetade jag det faktiskt dagen innan.

5 kommentarer:

 1. Man skrev av 900 MUSD för sänkningen av priserna på Surface, 499 till 349 etc, inte "osålda". Dvs man ser att man inte kommer kunna ta så mycket betalt som man a tagit i böckerna.

  SvaraRadera
 2. OK, har ändrat nu, läste en tidig rapport som sa just att det var osålt lager.

  Det betyder alltså att de har sex miljoner osålda varor samtidigt som de enligt uppskattningar har sålt ett par miljoner sedan i höstas. Isses!

  SvaraRadera
 3. Microsoft är kanske ett dåligt företag på många sätt men det betyder inte att det nödvändigtvis är en dålig investering. Man kan välja att fokusera på diverse felsatsningar och tappet på konsumentmarknaden men då missar man Microsofts dominerande position på företagsmarknaden, där man fortfarande har en god tillväxt inom business software (office), Server & Tool m.m. Dessa produkter tillsammans med Windows är Microsofts bread and butter. Xbox och Surface m.m. är sidospår som tillmäts alldeles för stor betydelse i media.

  Titta bara på siffrorna för det nyss avslutade räkenskapsåret: intäkterna ökade totalt med 6% och vinsten med 29% till nära 22 miljarder USD. Det fria kassaflödet var 24,5 miljarder USD. Därtill har man 77 miljarder USD i likvida medel. Jag skulle vilja påstå att den nuvarande värderingen på börsen på ca 270 miljarder USD är extremt billig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har helt enkelt olika syn på investeringar, för mig går det inte att säga att ett företag är dåligt men en bra investering. Jag satsar alltid utpräglat långsiktigt på utmärkt bra företag som är lågt värderade.

   Siffrorna är inte dåliga idag, men min analysmetod är att till allra största delen titta på hur företaget fungerar, hur det verkar hänga med (förhoppningsvis leda) utvecklingen, branschens framtid och liknande. Siffrorna är bara ett stöd för mig som kan bekräfta eller motsäga den analys jag har gjort.

   Överraskningar, som nya produkter och annat som man inte räknat med är alltid en osäkerhetsfaktor, men om man ska komma någonvart så måste man utgå från vad företaget förmår idag och vd de gjort de senaste åren.

   MS kan fortsätta att tjäna mycket pengar på PC och framförallt serversystem, den klassiska PC:n är inte död. Dock är PC:nn inte morgondagens teknik och de har förlorat det mesta av den dominans de hade. MS har nu också verkligen bevisat att det trots ofantliga satsningar på internettjänster och mobila lösningar inte fått några meningsfulla framgångar.

   SIffrora kommer med all sannolikhet att börja reflektera detta i takt med att PC:n fortsätter dala och företagen slutar köpa stora, mångåriga licensavtal, samma licensavtal som gjort det möjligt för MS att påstå att de "sålt" miljoner och åter miljoner av Windows 8 i år samtidigt som det är en totalflopp bland användarna.

   Radera
 4. Jag håller med dig om att omläggningen av Microsofts företagsstruktur med största sannolikhet kommer att leda till en katastrof.

  Men jag har ytterligare två punkter som gör mig mycket skeptisk till Microsoft.

  1) Urusel ledningskultur. Jag har ingen insiderinformation men det börjar bli mycket tydligt att den strategiska ledningen har en helt annan agenda än användarorienterad design.

  Vid kriser är det tydligt att man har systemutvecklare som kan "rädda systemet" med bra programvara såsom Windows 7 och potentiellt nu med Windows 8.1. Men samtidigt måste det finnas en klick chefer på hög nivå med en helt annan strategi. Så fort man inte har en kris verkar de nämligen få fritt spelrum att tvinga fram "modern" och användarfientlig programvara som Windows Vista, Office 365 och Windows 8.

  2) Windows 8. Jag tycker om stationära PC-maskiner och hade ganska stora förhoppningar om att man med PC-integration, Windows mobile och X-box skulle kunna ta en lagom stor andel av marknaden för intelligenta hem.

  Men med utvecklingen av Windows 8 och Surface har man i princip skjutit alla sådana försök i sank. En surfplatta är i princip en mer begränsad version av en PC och designlösningarna handlar om att göra övergången så oproblematisk som möjligt.Med Windows 8 har man däremot lyckats med konststycket att ta bort PC:ns fördelar gentemot surfplattan.

  Dashboarden är till exempel riktigt bra för en surfplatta men fullkomligt värdelös för en PC. En mer naturlig lösning hade varit att helt enkelt konvertera Dashboarden till en startmeny om Windows 8 körs på en dator.

  Hade man nöjt sig med att låta PC-Xbox/Surface-Mobiltelefonen utgöra en teknisk infrastruktur för det smarta hemmet så hade mycket varit vunnit. Men nu verkar det som att man istället vill konkurrera med Apple på deras hemmaplan utan att behålla någon av sina egna styrkor.

  SvaraRadera