tisdag 4 oktober 2011

Banker och länder...

'
Jag är kanske inte ensam om att känna en viss tilltagande trötthet på alla braskande rubriker ang. Grekland och allt annat som man idag kan komma i tidningen med om man säger. Det är som svininfluensan och klimathotet för två år sedan. Eller när Swedbank hade problem för tre år sedan- ju värre scenarier som hittas på, helt oavsett hur osannolika och långsökta de än är, desto större rubriker och spridning genom Internet.

Tänk att få vara journalist bara för en dag. Man kan riktigt höra dem på morgonmötet. 

A: Den analytikern är dessvärre inte känd sen tidigare men i går kväll sa han att han tror att Italien kommer att ställa in betalningarna.
B: Det kan vi göra till "Experten: Italien ställer snart in betalningarna".

Vissa fakta i målet:
  1. Grekland har ljugit för EU, latat sig jämfört med övriga Europa och väldigt länge levt över sina tillgångar. Därför kan landet inte lägre finansiera sig självt.
  2. EU kan finansiera Grekland rakt av, men deras väljare/skattebetalare går bara med på det om Grekland gör sitt bästa för att på sikt kunna lösa problemet, dvs genomför ett rejält stålbad, vilket grekerna har varit sanslöst långsamma med att sätta igång på allvar.
  3. EU/EMU kan inte tillåta att Grekland ställer in betalningarna rakt av, utan måste hitta lösningar i form av stöd och omförhandlade lån eftersom en inställelse skulle skada hela europrojektets trovärdighet och kunna leda till spridningar till svaga men jämförelsevis mycket starkare ekonomier som Italien.
  4. EU/EMU kommer inte att låta Grekland ställa in betalningarna. Dessutom kommer Grekland inte att vilja göra det eftersom det vore en total katastrof för landet. Än mindre kommer man att lämna euron.
  5. Det finns ingen risk för Italien så länge man finansierar Grekland.
  6. EU-länderna kommer att ta över banker som får problem, det finns noll risk att man skulle släppa någon systemviktig bank handlöst som token Paulson gjorde med Lehman pga de skador det skulle orsaka på det finansiella systemet och andra banker.
Den som inte helt har glömt 2008 minns kanske samma sak som man idag säger om Grekland och PIIGS sa man då med emfas om Baltikum och deras påstådda devalveringar och betalningsinställelser. Dessa stater gick igenom sina mycket hårda stålbad eftersom man inte hade något val och mår nu klart bättre. Jag säger inte att situationen på något sätt är identisk, men det kan vara bra att minnas att medias sanning 2008 är inte den väg historien tog.



P.S.: Tack di.se för inspirationen till detta inlägg.

UPPDATERING: Måste bara tipsa om den vansinnigaste "artikel" DI har skrivit i ämnet som just dök upp på deras nätversion. "Kaos bäst medicin" där man påstår att "allt fler tunga experter" påstår att det vore bäst om Grekland helt plötsligt ställde in betalningarna och gick ur euron. Som vanligt grundar sig artikeln på vad ett par godtyckligt valda personer sagt.

Kaos skulle uppstå men eftersom Argentina (efter enorma sociala problem) lyckades resa sig efter en liknande manöver skulle det vara en bra idé för Grekland också att välta över alla förluster på andra och sedan... tja... leva på u-hjälp kanske? OK, Argentina var ju inte medlem av EMU eller annat liknande samarbete, men det spelar väl ingen roll för Nils Åkesson.

Bara att vänta på nästa di-rubrik:
Generalen: En atombomb löser Greklandskrisen.

Håhåjaja...

6 kommentarer:

  1. Lik förbannat är hela vårt finansiella system byggt på förtroende och minste lilla spricka i detta förtroende kan få hela systemet ur balans. Även om svenska banker inte har några Grekiska åtaganden kanske de har åtangande som i sin tur har åtaganden osv... till PIIGS.

    Det är en bra bit kvar innan det här är klart. Inte alls förvånad om vi kommer få se värderingar en bra bit lägre än de som var under finanskrisen.

    Värderingarna är diskonterade framtida kassaflöden, tyvärr tar de flesta det säkra före det osäkra och förbereder sig för en mycket mycket mörk framtid.

    Sitter och väntar på ypperliga lägen att köpa in mig i bra bolag, t.ex. H&M.

    /JH

    SvaraRadera
  2. De baltiska staterna hade fördelen av att väljarna slöt upp bakom besparingarna. Samma sak gäller inte i Sydeuropa. Något som man inte pratar så mycket om just nu är delstaterna i USA och deras dåliga ekonomi. När "marknaden" börjar tänka på detta så leder det nog till nya svarta rubriker. Fundamentala värden är inte så intressanta just nu

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Vore det inte skönt om man stängde av respiratorn och sedan valde att trycka på reset. Låta alla dessa banker gå i putten efter att berörda länder defaultat. Ja anarki kaos och soppköks köer istället för iphone köer i några år. Men tänk vad vi som inte sitter i skiten får för möjligheter. Speciellt vi unga som sitter på väldigt liten eller helt saknar skuld. Stora möjligheter som egenföretagare att prisa sig in eller erbjuda sina tjänster billigare dvs komma in på arbetsmarknaden. För att inte tala om chansen att kunna bygga upp en långsiktig bra portfölj med aktier och obligationer till vettiga värderingsnivåer.
    Men tyvärr stannar det nog bara vid en dröm.
    Mer opium till folket skrek någon potentat eller sa han pengar hmmm. Är det inte det som borde vara drömmen.

    SvaraRadera
  5. Flako: jag tror att du borde lära dig lite om basal humanism. Bara ett tips som kan ge dig nya perspektiv.

    SvaraRadera
  6. Marcus: det stämmer till en del, men när man frågar grekerna om de vill att man lämnar euron eller ställer in betalningarna svarar de nej. Problemet är att de har vant sig vid att inte betala skatt och vid att ha fantastiska förmåner och det sitter sedan djupt inrotat.

    SvaraRadera