tisdag 12 oktober 2010
BP och belåning
Vän av ordning kanske undrar vart BP har tagit vägen här på bloggen. När jag började intressera mig för BP i våras hade jag helt enkelt sedan mina första inköp av H&M inga kontanter längre att skjuta till. Det var då jag övervann mitt tidigare lite väl stringenta motstånd mot belåning och bestämde mig för att 10-20 % belåning är helt i sin ordning i riskhänseende och kan vara utmärkt för att utnyttja tillfällen och för att ha möjlighet att vid enstaka tillfällen finansiera andra, mindre utlägg. I mitt fall kommande restskatt och LED-TV-apparater (denna t.ex., helt underbar!!!).
Jag köpte då först en hel del H&M och dessutom två mindre warrantposter. Sen var det dags för BP. Jag tyckte då dessvärre att jag inte skulle riskera alltför mycket eftersom jag hade lånat över 10 % av min portfölj och dessutom som sagt hade tänkt att finansiera skatt och TV-apparater. Därför köpte jag bara för mindre än två procent av min portfölj. Detta gjort av en som satsade allt han kunde när först Boliden var i botten och sedan Swedbank...
Detta var förstås helt fel eftersom mitt resonemang ang. BP var korrekt, det var en oerhört undervärderad aktie när den gick under 30 dollar. Det får skyllas på att jag var helt ny på belåning och därmed överdrivet försiktig.
Anledningen att det var fel att inte köpa fler var dock absolut inte att den sedan steg från 29 dollar till nu ung. 42! Efterföljande upp- eller nedgångar får inte användas som facit på huruvida ett köp eller en försäljning av aktier var korrekt. Man har rätt eller fel beroende på om motiveringen bakom handlingen var korrekt, inte efter dess utfall. En huvudlös chansning blir t.ex. inte till en vettig placering för att den råkar slå in.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Vad betyder det du skriver? Köpte du, eller köpte du inte? Om du köpte, har du kvar dom?
SvaraRaderaJag köpte en mindre post. Se etiketten Månadsrapport t.v.
SvaraRaderaSkulle du sälja om något liknande drabbade BP igen?
SvaraRaderaSjälv skulle jag resonera i stil med att BP har bevisat att de överlever en sån katastrof. Men eftersom börsen ogillar osäkerhet så kan man gissa att aktien kommer att dyka under en längre period och då ska man givetvis sälja så fort som möjligt och avvakta ett bra återköpstillfälle...
Nyfiken på om någon av er har tips på hur man kan hedga en fortsatt försvagad dollar?
SvaraRaderaJag har nämligen köpt rätt mycket BP, men en inte oansenlig del av vinsten äts upp av att dollarn rasat.
Rätt ny i matchen så även grundläggande tips om hur man kan korta dollarn genom typ Avanza (kap. förskring och aktiekonto, ej valutakonto) är uppskattade!
Jag är försiktig angående belåning men skall man låna pengar till aktieköp finns det några kriterier som enligt mig skall gälla (komplettera gärna med fler):
SvaraRadera1. Den långsiktiga trenden på börsen skall vara upp.
2. Man skall klara ett rejält börsfall med belåningen (börsen svänger ju...), säg maximalt antaget börsfall gånger 2, utan att man skall behöva sälja sina aktier.
3. Det man lånar till skall vara "idiotsäkert" (finns inga sådana aktier - jag vet), d v s inte belåna portföljen för köp av småbolag som kan sänkas av en enstaka nyhet, hävstångsinstrument etc.
4. Räntan skall vara relativt låg.
Ett alternativ till belåning är warrants, minifutures etc. som i princip gör samma sak - ökar utväxlingen på kursökning/kursfall. Man begränsar förlusten till det insatta beloppet, d v s man har en bra riskkontroll.
MVH Alexander
2 frågor:
SvaraRadera1) Tror du inte att risken är stor att dollarn fortsätter sjunka om börserna går upp - kollar man kursgraf för dollarn historiskt (i alla fall de sista 10 åren) så ser man att dollarns kursutveckling är invers mot den allmänna börsutvecklingen (i både USA och Sverige). Undrar just själv om detta med tanke på om man funderar på att köpa USA-aktier nu.
2) Kommer du sälja av i KF innan avstämningdagen (31/12)?
HEj Hans.
SvaraRaderaJa, jag skulle nog köpa, har man oddsen solklart på sin sida så ska man handla. Om inte så ska man inte hoppas på att slå index över tiden.
Hej Daniel.
SvaraRaderaSe mitt senaste inlägg för idéer, detta är dock absolut ingenting jag är expert på.
Hej Alexander.
SvaraRaderaHåller med om allt du skriver. Generellt tror jag att om man har en hyfsat diversifierad portfölj (alt. har köpt sina aktier lååångt under nuvarande kurs) så är en belåning upp till kanske 20 % absolut riskfri.
Då är den enda risken att det finsnsiella systemet går under och då är man ju torsk oavsett om man belånat sitt innehav eller inte.
Hej Anonym.
SvaraRaderaMed tanke på hur dåligt USA går (budgetunderskott, statsskuld, kraftigt negativ bytesbalans) så kommer dollarn förmogligen att sjunka mer, men det finns ju fler saker som påverkar så säker kan man absolut inte vara.
Nej, jag säljer inte vid nyår, det skulle kunna bli hemskt dyrt om aktierna steg till öppningen 2/1. KF-skatten är mycket låg så den kan man leva med.