onsdag 30 oktober 2013

Swedbanks rapport för tredje kvartalet 2013


Om man vill lära sig lite om börspsykologi och inte minst panikens egen galna logik så ska man läsa inläggen på börschattarna om Swedbank och för all del de andra bankerna i Sverige under våren 2009 (i rättvisans namn var privatinvesterarna i dock i gott sällskap av analytikerna). Det är dessutom ganska underhållande. Det fanns liksom ingen måtta på hur eländigt det var i Baltikum. "Katastrofalt" skrev Expressen och sålde tidningar på att koppla ihop Sparbanksstiftelsernas förlorade ägande med Swedbanks tillstånd. Det fanns ingen gräns för hur många gånger den totala utlåningen i Baltikum som svenska banker skulle komma att förlora och deras undergång var lika säker som att solen skulle gå upp dagen därpå.

Som brukligt är när paniken kommer så tystades eller t.o.m. förlöjligades alla invändningar att man logiskt sett inte kan förlora mer pengar än man lånat ut och hur illa det än blev så skulle bankerna inte komma i närheten av en hundraprocentig betalningsinställelse bland kunderna. Eller det enkla faktum att lånen var garanterade av panter som tillfaller banken om man inte kan betala tillbaka. Ett exempel på hur bisarra alla dessa påståenden var är att Swedbank i Estland, är man är störst, hade 78 000 bolån men under 2008 och 2009 övertog panterna på ung. 200 st./år. Alla påpekanden om att Swedbank m.fl. hade andra mycket stora och stabila verksamheter och, inte minst Swedbank, mycket starka ägare som aldrig skulle låta banken falla. Allt var elände och banken var ett säljcase vid 20 kr eftersom den snart skulle vara ett minne blott.

Verkligheten blev lite annorlunda, kreditförlusterna långt mindre än vad marknaden befarat och aktien har stigit i takt med detta om man säger så och idag tjänar Swedbank och de övriga tre pengar som aldrig förr. Detta betyder inte att det var självklart att det skulle gå så här bra eller att det inte fanns risker att köpa Swedbank 2009 men uppsidan var så oerhört mycket större och marknadens värdering på som värst under 20 miljarder för hela banken så bisarrt låg att det var uppenbart köpvärt. Detta är sådant som människor som dras med i medias spekulationer alltid missar. Som

Senaste rapporten kan sammanfattas med att allting fortsätter att gå mycket bra. Kapitaliseringen nästan löjligt stark med 18 % kärnprimärkapitalrelation enligt Basel 3 (max 15 % kommer att krävas och först 2015), upp från 15,4 % vid årets början och det finns ingen som helst anledning att tro något annat än att utelningen blir minst de oförändrade 9,90 i år och senast nästa år höjs igen.

Swedbank är idag troligen Europas starkast kapitaliserade bank dels tack vare bankens utmärkta ledning, främst VD Michael Wolf förstås, som styrt skutan sprikrakt mot en koncentration på det man är bra på och bort med det andra samt att i vilket fall den andra nyemissionen inte behövdes för att täcka kreditförluster. Dessa pengar finns alltså fortfarande kvar i banken och kommer med tiden att delas ut. Det finns idag ingen anledning i världen att sälja Swedbank när utdelningen är otroliga 6 % och allting går rätt väg. Vi kommer troligen att se 200 kr inom en överskådlig framtid och en vacker dag långt mer. Inte så dumt när man har Swedbank som sitt största innehav.

4 kommentarer:

  1. Hej Lou,

    Jag tror jag vet vad du tycker om warrants - men om du var tvungen att investera 5000SEK i just en Swedbank-warrant, vilken skulle du ta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror som du säger inte generellt på warrants, men det kan dyka upp tillfällen när en aktie tryckts ned väldigt mycket (eller omvänt) eller när en nyhet ska komma som kommer att påverka aktien väldigt mycket och warrantpriset inte reflekterar detta.

      Om du ska köpa en så välj en med mycket lång löptid, men jag skulle inte säga att det är något vidare läge idag. Mycket kan hända under månaderna du äger den.

      Radera
  2. Det är en jäkligt lönsam bank vi ser idag! Värderingen är ganska mild också.

    Vad tror du om framtida möjlighet att öka vinsterna? Wolf har som du säger gjort ett kanonjobb med att öka lönsamheten - men hur långt kan detta gå genom effektivisering. När behövs lönsam tillväxt i form av nya marknader, kunder och produkter?

    Vad skulle du gissa var ett rimligt värde för långsiktig omsättningstillväxt?

    Hälsningar,
    Ingenjorsliv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag trodde denna kommentar hade publicerats när jag godkände den via mobilen. Har förlängt kommentarsmöjligheterna utan godkännande till fem dagar nu.

      Hittills har de varit mycket duktiga på att hitta en balans mellan investeringar och besparingar för att öka lönsamheten vad jag kan bedöma. Nya marknader finns nog men de kommer aldrig att söka tillväxt på det sätt man gjorde för 5-10 år sedan med känt resultat.

      Jag vet inte vilken tillväxt vi kan räkna med men om banken bara växer med marknaden och fortsätter att leverera goda vinster så kommer i vilket fall både aktiekurs och utdelning att stiga mycket tillfredsställande. Något annat känns mycket osannolikt idag.

      Radera