fredag 3 maj 2013

App Store


På en rationell marknad (dvs inte i den värld som vi lever i) skulle investerare vara mer intresserade av hur många appar som laddas ned i Apples fantastiska App Store, hur många appar som finns där och hur stort intresset bland utvecklare är att utveckla speciellt för iPad än av hur många procent produkt X ökade sin försäljning med detta kvartal. Anledningen till detta är att de saker jag räknar upp säger så oerhört mycket mer om styrkan i Apples totala kunderbjudande, dvs vilket intresse som finns för Apples produkter, än enstaka datapunkter som alla borde veta hoppar omkring upp och ned kvartal för kvartal.

Som jag har skrivit tidigare är iOS och allt som kommer med det (iCloud, iTunes/App Store, iMessage osv) grunden för Apples alla storsäljande produkter idag. Detta är en unik "sales point" som har en enormt värde, oavsett exakt hur användargränssnittet kommer att se ut eller exakt vilka produkter som Apple kommer att introducera för att användas med iOS. Ett avtagande intresse för nedladdningar av appar, att betala för iOS-appar (fråga bara Android...), att utveckla för iPad skulle vara mycket bekymmersamt för Apple och omvänt, vilket är fallet, är oerhört viktigt för Apples framtid.

Jag kan faktiskt inte hitta någon bättre måttstock på hur Apple lyckas än just hur många appar som laddas ned. Detta för att det visar inte bara intresset allmänt för Apples produkter utan dess tillväxt visar att folk verkligen gräver ned sig i deras ekosystem, Apples kunder är där för att stanna. Detta är långt ifrån den idag typiske androidanvändaren (dvs en användare av en jättebillig smartphone i ett fattigt land, inte den som har en Samsung G4 i Sverige) som köper en smartphone mest som en modernare ersättning för deras dumma mobil och bara laddar ned några gratisappar och i övrigt inte använder den särskilt mycket förutom till att ringa med och smsa.

Hur snabbt växer då detta ekosystem? Apple räknar endast första nedladdningen för en unik användare i sin statistik, vilket är det enda rimliga eftersom man annars skulle räkna nedladdningarna till andra enheter man äger och uppdateringar och omnedladdningar av något som man tidigare slängt. Vi har bara några få punkter att gå efter, nämligen de ytterst få gånger Apple har meddelat sin statistik.

App Store firade 10 miljarder appar i januari 2011, endast två år och sex månader sedan App Store skapades. Ett mått på accelerationen är också att då hade man haft hela sju miljarder nedladdningar de senaste 12 månaderna.


Bara fjorton månader senare firade man tjugofem miljarder appar...


Vi hade alltså sju miljarder år 2010, uppenbarligen mycket mer under andra halvan av året. Därefter femton miljarder under 2011 fram till början av mars 2012. Den 7 januari fick vi Nu i dagarna fick vi ett nytt besked då man meddelade att det hade laddats ned 40 miljarder och nu i dagarna...

På fjorton lite drygt fjorton månader har det alltså laddats ned tjugofem miljarder ytterligare. Mätt i dagar per miljard får vi något i stil med detta:

2010: 52 dagar (7 mdr)
2011: 28 dagar (~12 mdr) dvs +71 %
2012: 20,5 dagar (något mindre än 20 mdr) +64 %
2013: 12 dagar (10 mdr på fyra mån.) +50 %

Med andra ord en mycket tydlig acceleration även om ökningstakten avtar något. Tro för den del inte att det är frågan om någon minskning! Det är ungefär som en bil som för varje mil den kör ökar hastigheten med 10 km/t. Även om den procentuella ökningen från 100 till 110 är mindre än från 90 till 100 är det ändå en hastighetsökning.

Om man istället räknar med dubblingstakten har vi följande tidpunkter (ung.):

Mitten av 2008 till jan. 2011: 10 miljarder totalt (912 dagar, dock ej en dubblering!)
Jan 2011 - slutet av 2011: 10 miljarder (360 dagar)
2012 - 7 jan 2013: 20 miljarder (370 dagar)
8 jan. 2013 - 6 maj 2013 (min uppskattning för 50 mdr): 10 miljarder (120 dagar, vilket ger 480 dagar för dubblering)

Det verkar alltså som att även om nedladdningstakten är accelererande så räcker inte hastigheten för att dubbleringstakten ska hålla i sig. Här luras man dock av att man räknar med 4 gånger nuvarande tid det tar för att få 10 miljarder nedladdningar. Detta blir fel eftersom nästa går snabbare osv.

För att göra en uppskattning om när nästa fördubbling kommer, dvs när det laddats ned 100 miljarder kan vi göra ett snitt av de två delarna ovan:

Om vi räknar med 50 % hastighetsökning får vi 15 mdr på fyra månader vilket ger 120+120+120+30=390 dagar

Om vi räknar med dubblering i dagens takt blir det 480 dagar.

Genomsnitt: 435 dagar efter den 6 maj 2013, vilket ger slutet av juli 2014.

Svårt att se någon kris i Apple, inte minst när hela denna ökning kommer utan att räkna med det faktum att väldigt många Apple-användare köper fler och fler enheter, vilkas nedladdning alltså inte räknas in i ovanstående eftersom de är från samma iTunes-konto.

4 kommentarer:

  1. Tyvärr tror jag att Apple skjuter sig själva i foten lite med att dels ge upphovsrättsinnehavare (inte utvecklare nu utan vi pratar musik, böcker osv) dåligt betalt i många fall och dels inte tillåta vissa typer av appar. Annars är väl appstoren helt ok. Inget fel med googles playstore heller iofs.

    Jag ser en stor osäkerhet i vad Apple kommer med för nya produkter, hur mycket investeringar de nya produkterna kommer att kräva osv. Jag hoppas verkligen att de inte försöker ge sig in på tv marknaden.

    Angående deras kassa så är det väl så att den inte går att plocka hem till moderbolaget utan att beskattas? Därav deras ovilja att dela ut den?

    SvaraRadera
  2. Ytterligare ett väldigt bra inlägg om Apple!
    Alltid så sjukt stora siffror när man värderar Apple.

    Deras AppStore borde väl fungera som en moat? Kan tänka mig att många stannar inom iPhones just på grund utav tillgången på populära appar och även köper iPad för att få använda samma appar på större skärm.

    Vad tycker du om Apples beslut att återköpa aktier för en stor del av deras kassa?

    SvaraRadera
  3. Bra artikel som vanligt! Dock skulle det vara mycket intressant med en artikel om Apples nackdelar och deras största utmaningar. Tror detta skulle ge en intressant nyanserad synvinkel som många utöver mig skulle uppskatta!

    Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera