tisdag 19 augusti 2014

Apples enorma återköp


Det verkar som om marknadsaktörerna, i varje fall affärspressen och –siterna, inte klarar av att vare sig förstå betydelsen av Apples enorma återköp eller ens kunna räkna ut vad de rent matematiskt hittills har inneburit för vinst per aktie, PE eller kursrekord. OK, ATH kan vi strunta i eftersom det är allmänt vedertaget att man räknar den högsta noteringen som kursrekord och inte den högsta värderingen någonsin för företaget men de andra två är ju högst relevanta tal för att kunna analysera Apple.
 
Återköpen har nu pågått långt över ett år och accelererade förra sommaren då Apple utnyttjade sitt mandat när aktien tankade första gången och gjorde samma sak i början av detta år efter Q1-rapporten. Man har ju återköpt smått osannolika 10 % av aktierna på ett år och de som borde ha koll har inte hängt med när så många aktier har försvunnit på kort tid. Uppenbarligen tar Yahoo Finance, Bloomberg m.fl helt enkelt de senaste fyra månadernas rapporterade EPS och slår ihop dessa för att räkna ut EPS ”trailing 12 months”, dvs den nuvarande vinsten per aktie på rullande årsbasis.
 
Det allmänt vedertagna EPS ttm för Apple är idag 6,19 dollar (t.ex. Bloomberg) medan jag hittat så lågt som 5,96 dollar hos Yahoo Finance. Problemet är bara att det inte stämmer.  Det rätta talet är 6,48 dollar (39,2 miljarder i vinst delat på senaste antalet aktier: 6,05 miljarder).
 
Skillnaden är alltså fem procent. Samma räknefel blir det på PE förstås då det utgår från en felaktig ”E” och anledningen är som sagt att man helt enkelt har gamla siffror för antalet aktier för de tidigare kvartalen när man förstås ska räkna om till hur många aktier det de facto finns idag, hur många det fanns förut är helt ointressant idag.
 
Nåväl, Apples vilja att återköpa är det viktigaste i sammanhanget och detta har marknaden bara delvis förstås, säkert påverkat både av att ingen någonsin har köpt in egna aktier för dessa summor och på så kort tid samt att återköp har lite dåligt rykte eftersom ”att använda pengarna till att investera i tillväxt” anses så mycket finare och utdelningar är så mycket roligare för ägarna på kort sikt.
 
Gång på gång har man höjt mandatet utan att ens ha hunnit göra slut på pengarna och fortfarande finns 40-50 miljarder kvar att göra slut på fram till slutet av 2015, men vem kan tro att detta mandat inte kommer att utökas innan dess? Det går förstås inte att räkna ut vad Apple kommer att kunna minska sitt aktieantal till de närmaste 2-3 åren, men uppenbart är att det kommer att bli långt mycket mer än de första 600 miljonerna man köpt det senaste året.
 
 
 
Uppenbart inte just för att man har köpt så aggressivt hittills utan för att man fortfarande bara på marginalen minskat sin kassa (oräknat obligationsförsäljningen för att slippa skatt på utländska pengar) trots sin stora utdelning varje kvartal och återköpen. Man har idag runt 170 miljarder, varav kanske 30 är lånade pengar, dvs 140 egna, vilket är snarlikt vad man hade när man började återköpa. Sådana summor behöver inget företag för att klara driften ens med enorm marginal och eftersom man knappast kommer att börja köpa företag i tiomiljardersklassen à la Microsoft och Google så kommer troligen enorma summor att gå att gå till återköp.

Eftersom utdelningen säkerligen kommer att fortsätta höjas med runt 15 % per år och man förstås sparar in denna på de återköpta aktierna blir det i alla fall på marginalen lite självspelande piano över det hela i Apples fall.
 

It’s good to be the king!

 

2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg! Man tycker ju att Bloomberg och Yahoo Finance borde ha full koll på siffrorna. Det är säkert som du säger att det är så ofattbart att ett företag med så hög värdering kan generera så högt kassaflöde att man kan köpa tillbaka en signifikant andel av aktierna på kort tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja i de flesta fall har företag bara köpt på marginalen under senaste året varför det inte spelar nån roll för siffrorna.

      Radera