tisdag 22 april 2014

Att tro att man kan


Det finns en intressant psykologisk effekt som kartlagts ganska nyligen även om den varit känd för de flesta- ”Dunning Kruger-Effekten”. Den går förenklat ut på att inkompetenta personer just pga sin inkompetens inom ett område saknar förmåga att korrekt bedöma sin färdighet jämfört med andra med resultat att de tror sig vara bättre än de är. Vi ser detta överallt- kolleger som tror de är bättre än och klagar på att de med tio år längre erfarenhet tjänar mer än de själva, folk med tråkig humor som envisas med att skämta, 25-åriga singlar som tror sig veta allt om förhållanden, barn och familj osv.
 
Kort sagt, den som kan lite tror sig ändå vara minst lika bra eller bättre än andra. Botemedlet, menar forskarna, är helt enkelt att tala om för människor när de överskattar sin förmåga, vilket dessvärre inte är så enkelt och verkligen inte populärt. Ironikst nog fungerar detta också omvänt- den som verkligen är expert tenderar att överskatta andras förmåga och tror därför att andra är lika bra eller bättre än han själv. Detta är förstås problematiskt- det är ju inte så lyckat när mer eller mindre okunniga personer på nätet övertygar massorna om att spädbarnsvaccinering är dåligt, när såpakändisar uttalar sig om politik eller när nya körkortsinnehavare tror sig vara bättre än oss erfarna förare. (En komisk effekt är dock trevligt nog att brottslingar också kraftigt överskattar sin förmåga varför de inte sällan begår otroligt korkade brott och åker fast.
 
 
 
Dock är det i de flesta fall inte särskilt farligt, undantaget förstås trafiken eller när tomtar tror sig bli utmärkta presidenter, och den som skryter likt en tidigare kollega jag hade om hur bra han är på squash trots att han bara provat det en (!) gång gör bara bort sig. På börsen däremot tas det ju inga fångar och efter att jag läst om detta fenomen känns det uppenbart hur just detta ställer till det för många nybörjare på börsen.
 
Jag tyckte själv att det var enkelt när jag började med näthandel (mina första och få köp var med pappersorder)- när jag köpte Ericsson hösten 2002 var min analys korrekt- det var osannolikt att storägarna inte skulle rädda Ericsson och 3-4 kr var väldigt billigt, men jag sålde snabbt av rädd och orutinerad. Det gick dock i regel bra när jag satsade på allt möjligt 2003 och 2004 när börsen steg (Saab, Nordea, Industrivärden, Nokia, Vostok Nafta, Avanza osv utan någon plan eller ingående analys) men det var inte jag som var framgångsrik, utan bara jag som hade tur att marknaden steg efter den långa nedgången 2000-2003.
 
Ibland köpte jag på ren spekulation och kände mig smart när det gick bra. Med tiden märkte jag att detta inte var någon vinnande strategi och tack och lov förlorade jag aldrig några större summor, helt enkelt för att jag (fullständigt korrekt) inte hade satsat så mycket pengar på vad jag visste var chansningar. Jag slutade med detta och återvände till min gamla (1987) insikt att man ska köpa när det är billigt och aldrig annars, lugnade mig och började läsa på både teori och om företagen och sedan började det gå bättre. Väldigt mycket bättre.
 
Många verkar dock verkligen stenhårt tro att de är överlägsna alla andra från första dagen. Överallt på Börssnack och andra fora kan man hitta dem- de som med en två månader gammal profil ena dagen frågar ”hur fungerar det med utdelningar?” och andra dagen talar om hur just hans tre förhoppningsbolag är självklara vinnare ”på sikt” vilket alla andra är för dumma för att förstå. Inte sällan vill de generöst dela med sig av sin vishet med tips i stil med ”köp Boliden när börsen öppnar och sälj efter lunch, slår aldrig fel!” eller ”H&M är övervärderat och kommer att falla till 150”.
 
Börsen är utan tvekan den plats där amatörer kan så proffsen. Det som är omöjligt inom schack och golf är fullt möjligt på marknaden- om (!) man har fallenhet för det, är tålmodig och är beredd att lägga mycket tid på det. Tur kommer man en bit med ibland men den tar alltid slut- lika lite som man på sikt blir rik av att spela på rouletten blir man det av att sitta dag ut och dag in och chansa vilken aktie som kommer att stiga.
 
Den som tror sig ”förstå börsen” eller tror att det är enkelt att slå index kommer ofelbart att förlora det mesta av sina pengar och med all sannolikhet inte bli långvarig på börsen. Folk får göra precis som de vill, men det är uppenbart att många skulle må bättre, inte minst ekonomiskt, om de inte överskattade sin förmåga från första lyckade affären.
 
 

7 kommentarer:

  1. Bra inlägg!
    Vad skulle du rekommendera för nybörjare? Månadsvisa inköp av t.ex. index-fonder? Eller hålla sig utanför börsen tills man läst på ordentligt? Frågan är när man är redo att investera?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är irrationellt att läsa på allt man hittar om en tv för 8000 kr innan man köper den men bara lägga fem minuter på en placering på 50 000 kr. Börja i liten skala, överskatta inte din förmåga och lägg all tid som behövs på att lära dig om marknaden och företag du är intresserad av. Sedan kan du satsa mer och mer. Vill man inte lägga mycket tid och energi ska man köpa en indexfond istället. Det ångrar man inte på sikt.

      Radera
  2. Många som för tillfället upplever sin placeringsfilosofi som utmärkt men i själva verket är det bullmarket och det mesta går upp om man undviker riktiga nitlotter/rötägg (därmed inte sagt att det alltid är lätt)

    SvaraRadera
  3. Fast det kan i alla fall vara underhållande att läsa på börsnack hehe.

    Risken är dock att nybörjare tar efter det något "troll" som skriver bara för att de försöker pumpa upp kursen i ett litet värdelöst bolag.

    Kampen mot index

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet.
    Efter mina egna 15 år på börsen har jag lyckats inse mina egna begräsningar när det gäller att hitta kursdubblare.
    Jag brukar påpeka för kollegor som mopsar upp sig om hur duktiga de är på börsen att tur kan alla ha en stund. Sen är de personerna som de tävlar mot de duktigaste och smartaste personerna som gått på Handels, KTH, Chalmers eller de som var för smarta för att göra det. Om man nu är så korkad att man tror att man kan slå dem så får man önska dem lycka till. Hur kommer det sig att så många tror sig kunna lyckas på börsen, men att så få tror det samma om att lyckas i t ex NHL?

    SvaraRadera
  5. "Den går förenklat ut på att inkompetenta personer just pga sin inkompetens inom ett område saknar förmåga att korrekt bedöma sin färdighet" -Exakt Lou, påtalat detta en tid nu.

    "är helt enkelt att tala om för människor när de överskattar sin förmåga, vilket dessvärre inte är så enkelt och verkligen inte populärt." -Jo, jag har märkt det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja mina sedan starten publicerade placeringar som Swedbank, Apple, Boliden, Staebucks, H&M har ju verkligen inte rosat marknaden. Förresten vilka aktier har du själv lyckats med under tiden du gnällt på min blogg? Var har du redogjort för dem vid inköp så andra kunnat få en bild av din eventuella skicklighet som stockpicker?

      Radera