söndag 12 augusti 2012

Att förutsäga Apple


Att förutsäga Apples resultat har på senare tid blivit väldigt svårt. De inom den internationella bloggeranalytikerfloran som lyckats riktigt bra tidigare, fick bita i gräset rejält vid senaste rapporten. Jag själv lyckades mycket bra förra våren med mina antaganden, och även för förra och detta helår, men har inte alls lyckats på sista tiden, möjligen med undantag för julkvartalet.




Jag tror att den största anledningen till det svårbedömda resultatet är att iPhone-försäljningen slår hit och dit pga att konsumenterna verkar bli alltmer krävande vad gäller att ha det senaste och dessutom är den kinesiska försäljningen mycket svårbedömd.

Kvartalskapitalism är ju inte vad vi ska syssla med så det spelar ingen större roll hur respektive kvartal går och det är ju inte helt fel att aktien sjunker som en sten ibland för den som vill öka sitt innehav. Fast ens fåfänga skadas ju lite förstås...

Hösten kommer med all säkerhet att bli mycket intressant för Apple och oss aktieägare. Den nya iPhonen är just nu i produktion och den kommer säkerligen att produceras i över 50 miljoner exemplar för julkvartalets försäljning varav 100 % kommer att vara sålda till operatörerna redan innan kvartalet har börjat. "iPad nano" får nog ses som en självklarhet och det faktum att man bytte till "nya iPad" istället för iPad 3 senaste gången den uppdaterades tyder som jag ser det på en mer lössläppt uppdateringscykel, precis som fallet sedan länge är med macdatorerna.




En mer avslappnad attityd till "NYA IPAD!!!" mot vad fallet är idag är nog precis vad Apple önskar sig. Man vill förstås ha bättre förutsägbarhet i försäljningen eftersom denna produkt tvärtom iPhone säljs till mycket stor del mer eller mindre direkt till kund, knappast alls med garanterade volymer via operatörer. Det är ju inte så praktiskt om det skiljer tio miljoner mellan kvartalen när man vill producera utan att bygga upp mer en en dryg månads lager. Man kan därför räkna med en mer kontinuerlig uppdatering av specifikationerna nu när skärmen har rätt upplösning och man förmodligen koncentrerar sig på att snabba upp och göra lättare över tiden. Den som inte har använt retiinaskärmen på nya ipad har f.ö. verkligen missat en av konsumentelektronikens verkligt stora nyheter. HELT underbar och den visar precis hur totalt överlägsen ipad är mot sina s.k. konkurrenter.




En Apple-satsning på TV är helt uppenbart på gång likaså. Tillräckligt med rykten och vittnesmål har läckt ut vid det här laget att det inte finns någon anledning att tro något annat. Själv spekulerar jag i att en "iTV" skulle kunna förutom en ny modell för programmhantering och användargränssnitt kommer att ha det jag själv saknar med min TV (en värsting från Samsung); SSD-disk för lagring, 4K-upplösning och appar. OK, min nuvarande TV har  vissa appar, men som alltid när något annat företag än Apple håller på med appar så blir resutatet ett skämt.

Apple kommer att fortsätta att stiga till skyarna, men kvartalen blir uppenbarligen mer spretiga. På lång sikt kommer det att värderas mer i linje med sina förutsättningar, även om det säkerligen kommer att dröja länge tills teknofobin hos marknaden släpper helt och Apple värderas till PE runt 40 som det borde göra.



Vad gäller Apples datorer så är de alldeles för tidigt att räkna bort dem bara för att trenden mot plattdatorer (och smartphones, vi får inte glömma att dessa är konkurrenter till datorer) är så tydlig. Jag skriver detta på min 27" iMac med SSD-disk som förstadisk, svepkänslig mus och undrar hur någon kan köpa en så otroligt defekt produkt som en windows-PC annat än om man har stor brist på kontanter. Skillnaden mot min gamla WinPC med mycket bra prestanda är så fundamental att en jämförelse blir löjlig. Jag skulle aldrig någonsin byta tillbaka.

4 kommentarer:

  1. Även om Apple datorerna är krånglar mindre än Win PC så är prisskillnaden för stor. Är man en vanlig datoranvändare och vill ha en prisvärd dator så köper man en Win PC för 3000 kr och installerar Ubuntu. Är stabilare än både OSX och Win 7, samt att det kostar 0 kr.

    SvaraRadera
  2. Tro mig, en WinPC för 3000 kr är INTE prisvärd någonstans. En plastbit med krånglande elektronikskrot inuti. Det är inte bara krångel det handlar om (stabilitet är inte det enda, jag tror inte du använder OSX att döma av ditt inlägg, OSX:et är mkt bättre än Win, men därutöver ingår en massa program som man sen aldrig vill vara utan som iPhoto och iMovie), skillnaden i hårdvarans kvalitet är fundamental, t.ex. mellan min tunga Dell-laptop jag har på jobbet (dyr, ett år gammal) och min MacBook Air eller en Pro. En lätt jämförelse kan göras med styplattan, jag kan inte ens använda min jobbdators platta efter att jag köpte min Mac, jag mår bara illa av den.

    Visst kostar en Mac mer, men den är otroligt mycket mer prisvärd, vilket kan förklara att Mac nu vuxit snabbare än Win de senaste 25 (!) kvartalen.

    SvaraRadera
  3. En billig HP med Win7 har jag på jobbet, gör inte jobbet roligare precis... Men man ska inte skylla på hårdvaran för mycket, det är Win och Office som gör datorn till krånglande elektronikskrot. Att de flesta WinPC är fula och dåligt designade håller jag med till 100%, men deras pestanda förstörs av Win.

    Men en billig PC med Ubuntu(Linux variant) flyter på lika bra som OSX, och kan med emulator köra ganska många Win och OSX applikationer. Funkar bra för dem som inte vill lägga ut för mycket pengar, och ha en dator som går att använda utan krångel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänk också på att folk blir alltmer individualistiska och vill synas och uttrycka sin (tänkta) status osv. Dessutom ökar medelklassen världen över hela tiden, dvs de personer som gärna lägger en slant på klart bättre och mer prestigefyllda kapitalvaror.

      Radera