▼
torsdag 18 november 2010
Belåning utan risk?
Belåning med aktier som säkerhet är förenat med risker som man inte har när man tar andra lån. Anledningen är förstås att de aktier etc. man ställt som säkerhet för lånet inte får sjunka i värde under den belånade summan. Det är här alla tokar som belånar sig över huvudet och sedan sitter och tradar hit och dit tills det plötsligt händer någonting och det där fallet på 15 % som bara inte kunde hända inträffar plötsligt. Finito!
Som jag skrivit tidigare har jag numera modererat min väldigt stringenta inställning till aktelån och ser ingen som helst risk med att belåna sig på marginalen när man har bra aktier och en någorlunda diversifierad portfölj. (Om man ska diversifiera är en annan fråga, men vad gäller risk för tillfälliga plötsliga fall så är det hursomhelst en fördel att vara diversifierad till flera branscher.)
En bra metod för stresstest på den egna portföljen är att i Excel ställa upp alla sina innehav och sedan räkna med ett kursfall ned ung. till den nivå som aktierna nådde som lägst under kreditkrisen. Om man vill vara riktigt säker kan man förstås ta i lite ytterligare, men därefter blir det larvigt under förutsättning att man har stabila företag i sin portfölj.
Naturligtvis kan och bör man ta hänsyn också till vad som hänt med företaget sedan krisen. I mitt fall betyder det för Swedbanks del att utgår man från botten under krisen har man en enorm säkerhetsmarginal eftersom det inte skulle vara alls samma situation för banken idag om det blev en ny stor kris i världen. Detta för att de liksom Boliden som just då höll på och investerade tungt idag är betydligt stabilare. Om jag skulle räkna med 15 eller 20 kr för dem idag är det verkligen hängslen och livrem, 25-30 kr är betydligt mer rimligt. Samma sak för både Diamyd och MSAB som idag står enormt mycket starkare än 2008.
Omvänt ska man förstås ta hänsyn till om företaget idag skulle vara i sömre skick. Jag har bara en sådan aktie, Obducat, som knappast skulle överleva en kris till och därför måste sättas till noll. Man får heller inte glömma bort att räkna med de aktier man köper nya om det är vad man gör med slantarna.
Summan blir då den nivå som man aldrig ska överskrida när man lånar.
Hursomhelst, syftet är ju inte att räkna på hur lågt aktien troligen skulle falla, utan hur långt ned det börjar bli praktiskt omöjligt för den att falla under ett brett börsfall. Observera alltså att jag helt utelämnar diskussionen om hur lågt en enstaka aktie kan falla pga misskötsel eller någon annan katastrof för företaget eftersom ett enstaka företags totala undergång i en diversifierad portfölj är ointressant eftersom detta inte påverkar de övriga aktierna, dvs säkerheten för lånet.
Det finns förstås ingen 100 % säkerhet med lånade pengar, men det finns det å andra sidan aldrig på aktiemarknaden.
Hej,
SvaraRaderaLåt oss säga att man hittat den summa man kan låna till hyggligt låg risk, givet proceduren du gått igenom ovan.
Hur går man sen tillväga? Är det bara att fråga banken, och i.s.f. vad vill de ha för ränta?
Om inte banken, är man då hänvisad till någon internetmäklare som avanza med sitt superlån?
Bra information det här. Tack för ett bra jobb!
"En bra metod för stresstest på den egna portföljen är att i Excel ställa upp alla sina innehav och sedan räkna med ett kursfall ned ung. till den nivå som aktierna nådde som lägst under kreditkrisen."
SvaraRaderaVarför inte köra med "halvtighta" SL och därav slippa räkna med ett sådant enormt fall som under finanskrisen? Brakar det igenom så blir jag likvid.
Jag är en novis på området så mottager gärna synpunkter på mina synpunkter :). //E
Stop-loss har ingenting att göra i en långsiktig portfölj, eller för den delen någon annanstans. De löser typiskt ut vid små plötsliga fall och de är mycket vanliga, vilket gör att man säljer billigare än man hade kunnat och drar på sig courtage.
SvaraRaderaDe är heller ingen garanti för att man får sina aktier sålda. Blir fallet plötsligt finns det ofta inga köpare av de aktier du försöker få ut.
Du måste använda din egen mäklares kreditmöjligheter, någon annan kan ju inte hålla koll på vilka aktier du har. Avanzas använder jag och den är utmärkt.
SvaraRaderaDet fundamentala problemet med belåning som jag ser det är att tiden blir din fiende. För att lyckas med investeringar, och i synnerhet värdeinvesteringar, måste man se tiden som sin vän och ha tålamod.
SvaraRaderaVad blir den psykologiska effekten av att betala räntor på ett lån samtidigt som belåningen ökar i takt med att ett belånat innehav minskar i värde i en bear market? Med tanke på att folk utan belåning har svårt att i lugn och ro vänta ut en bear market på flera år, hur skulle man själv då bete sig med belåning i ett sådant scenario? Och även i mindre dramatiska scenarion kan det bli problem: om en aktie man tyckte var undervärderad inte rörde på sig på flera år, skulle man ha tålamod att betala räntor under hela perioden och invänta sin målkurs, eller skulle man tröttna och sälja för tidigt?
På pappret ser moderat belåning alltid ut som en bra affär, men om det leder till ett icke-önskvärt beteende kan det ha mer negativa än positiva effekter på ens samlade avkastning i det långa loppet.
Salve, Graham.
SvaraRaderaHåller med om att risken finns, men man måste ju ha en mycket bra självdisciplin för att lyckas på marknaden så det bör nog funka för oss som inte dras med av tokrusningar och liknande.