▼
måndag 15 april 2019
Disney vs Netflix
Alla vill vara med och rapportera när man tror att man ser de första tecknen på ett skifte på marknaden. Många är de dominanta företag som har fallit från sin piedestal efter att någon uppkomling har lanserat en ny teknik eller en på annat sätt överlägsen vara eller tjänst. I början kanske det inte fanns så mycket som tydde på att detta skulle bli den nya ledaren men tids nog blev det uppenbart för alla.
Många har dragit sådana slutsatser angående Netflix när Disney nu sent omsider lanserar sin streamingtjänst Disney +. Jag tror inte alls det. Disney är mycket sent på bollen och deras utbud är både långt mindre än Netflix och till mycket stor del gammal skåpmat. Typ vad Netflix var för några år sedan innan man startade sin gigantiska produktion av eget innehåll.
Disney är också prissatt därefter- man lägger sig på ungefär halva kostnaden för Netflix med sju dollar i månaden eller 70 per år. Detta är aggressivt och med tanke på Disneys många attraktiva tillgångar genom Marvel nm.m. kommer man säkert att locka många prenumeranter, inte minst bland "under 30" men jag tror inte att folk kommer att välja bort Netflix för Disney i någon större omfattning.
Även om Disney kommer att lansera ett antal exklusiva serier och filmer inför premiären så är deras inriktning klart ungdomlig och de har som sagt ett mycket, mycket mindre bibliotek av nyproducerat än Netflix. Disney kan ju inte köra ut sina nya storfilmer direkt till Disney + eftersom de är alltför värdefulla de första månaderna.
Därtill kommer att Disney och Netflix tillsammans inte kostar mer än en bråkdel av vad man i USA lägger på kabel-TV. 20 dollar är inte mycket pengar för en månads underhållning om man väljer båda. Dessutom kommer Disney+ att endast finnas i USA fram till slutet av 2021 då man planerar att lanseras globalt.
Jag behåller min relativt stora exponering mot Netflix. Det ska bli spännande att se deras resultat på tisdag kväll.
måndag 1 april 2019
Tjänsteföretaget Apple
Apple visade i förra veckan som bekant upp sina nya tjänster för världen. Det går som vanligt inte att klaga på publiciteten när Apple lanserar nyheter, men det känns lite som att många missat skogen för träden som står i vägen.
Det är inte nödvändigtvis nya mördarrobotar som Apple lanserar denna gång, som iPhone och de andra i-produkterna varit för sina konkurrenter. Apples sanslöst framgångsrika produkter som raderat ut lönsamheten för konkurrenter i hela sektorer har gjort att många ser nyheter från Apple som nödvändigtvis försök att ta död på konkurrenterna. Därför skriver många om Apples tänka försök att slå ut Netflix eller andra kortföretag när de lanserar konkurrerande tjänster.
Apple agerar dock inte alls alltid med målet att ta över branscher, inte minst när de är väldigt sena till bordet. AppleTV har funnits i många år men Apples mål har aldrig varit att slå ut alternativa produkter. Syftet med AppleTV har varit och är tror jag även i framtiden att sälja "innehåll" och appar. Apparaten är billig att köpa och med tanke på allt den innehåller lär dess marginal vara minimal eller t.o.m. negativ. Apple tar dock 30 % av försäljningspriset på alla filmer som säljs eller hyrs ut genom AppleTV och lika mycket när appar säljs samt tar betalt när företag som Netflix har gratisappar upplagda på AppStore.
Vill man förstå Apples strategi behöver man inte gå längre än till kvartalsrapporterna. Services-segmentet med över 60 % marginal och en årlig tillväxt på mellan 20 och 30 % börjar bli den stora besten i resultaträkningen vid sidan av iPhone. Tim Cook lovade för något år sedan att dubbla dess omsättning till år 2020 och enda sättet att göra det är förstås att fortsätta öka på antalet tjänster man erbjuder.
Apple är väl medvetna om att deras kunder som ju har investerat rätt mycket pengar i Apple-produkter gärna köper till tjänster med tiden. Ju längre man är kund desto större är sannolikheten att man börjar prenumerera på extra lagring för sina bilder och dokument, desto fler appar installerar man och desto mer film m.m. hyr man.
Det vore ju nästan konstigt om Apple inte försökte använda sin enorma kundbas till att sälja prenumerationer på en egen "kanal" när man skulle få fina intäkter även om bara några procent av deras användare nappade på erbjudandet. På samma sätt kan vi se den nya prenumerationstjänsten för tidskrifter och tidningar som man presenterade och som förstås bygger på att vi nu vant oss vid att läsa på iPad. Apple Card är inte heller någon stor ny konkurrent till de stora kortföretagen utan en utbyggnad av Apple Pay som haft stora framgångar i många länder.
AppleTV kändes vid presentationen väldigt mycket som en klon på Netflix och HBO- dyra skådespelare och kända teman, t.o.m. en Game of Thrones-rippoff. Detta kan sälja prenumerationer och ge nya fina vinster till Apple men det är som sagt ingen seriös konkurrent till Netflix eller kommande Disney Plus. Netflix har idag ett enormt bibliotek av egenproducerat och licensierat material, Disney äger förstås redan gigantiska mängder som blir tillgängligt när de startar sin tjänst. Man kan inte konkurrera ut dessa bjässar med en (enligt uppgift) miljard dollar i produktion av eget innehåll.