▼
måndag 9 april 2018
Kursrörelser
Efter att ha sett AAPL dyka från hösten 2012 till sommaren 2013 från 100 dollar till 55 (omräknat till dagens aktie) borde jag väl inte bli förvånad över branta fall längre. Den gången var det på ett par svaga rapporter och en allmän oro på marknaden för att konkurrenterna hade kommit i kapp, svagare iphone-försäljning och misstro mot att Apple skulle kunna presentera ”efterföljare”, jo precis så lät det då, till iPhone vars överlevnad på sikt sågs som mycket tveksam.
Dock måste jag säga att fallet i LeoVegas är rekord för min del vad gäller svårmotiverat ras. Inte så att jag inte förstår att när en aktie har stigit så kraftigt så kan inte aktien falla en bit i korrektion i största allmänhet eller att jag inte förstår att marknaden var besviken på att man skulle skriva av sina förvärv så snabbt. Utan däremot att jag tycker att ett fall från runt 110 kr till 70 är motiverat bara om ett bolag har råkat ut för problem eller lämnat en katastrofal rapport och inte kunnat förklara att tillväxten kommer att återkomma eller liknande.
Ju längre man är på börsen desto mer lär man sig. Senaste rapporten gav i varje fall alla anledningar att tro på fortsatt mycket lönsam tillväxt även om sista raden som sagt kommer att tyngas av avskrivningarna. Dessa är ju dessutom bra då de sparar skatt åt bolaget.
Tillväxten är enorm inte minst när man rensar för nedlagda marknader och liknande störningar i jämförelsen. Man flaggade också för något lägre marknadsföringskostnader i Q1. En annan faktor som ingen verkar fundera över är eurons stärkning mot kronan. För ett år sedan låg euron runt 9,50 kronor och nu är den på 10,30. Detta är förstås stärkande för VPA för alla bolag som redovisar i euro men handlas i kronor (alltså även t.ex. Evolution Gaming och Catena Media).
Om några veckor får vi svaret men jag blir inte förvånad om aktien kryper uppåt inför rapporten givet hur starkt Q4 och intäkterna i januari var. Aktien är på denna nivå prissatt för klart lägre tillväxt än vad som hittills varit.
Marknaden kanske flaggar för en negativ överraskning på sista raden i framtiden. Endast 29% av LEOs omsättning kommer från reglerade marknader. Om fler marknader börjar reglera och sätter liknande skattesats som Sverige 18% (insättningar-utdelade vinster) så innebär detta i teorin 18% lägre bruttomarginal. Visst, detta borde kompenseras av ökad tillväxt men marginalerna när definitivt pressas fragment framöver. Detta kanske är den oro vi sett. Man betalar ju för framtida vinst i bolaget?
SvaraRaderaAllt detta är känt och andelen i Sverige sjunker stadigt, jag tror den är 20 % om ett år när detta börjar gälla.
RaderaFrågan är ska man sälja om man gav 100? Vad är det marknaden vet som jag inte vet? Tror inte det är förklaringen ovan. Detta med möjliga regleringar bör väl ha varit känt länge (precis som den svenska regleringen).
SvaraRaderaDet finns ju en allmän oro på börsen för närvarande, i kombination med extra oro för spelbolagen. Marknaden är förmodligen ovanligt pessimistisk för LEO och har du redan köpt är det nog ingen idé att sälja om du inte hittar en bättre investering. Jag själv ligger kvar i LEO under lång tid, likt Magnus.
Radera"...Aktien är på denna nivå prissatt för klart lägre tillväxt än vad som hittills varit." Stämmer det verkligen? Vi är nu tillbaka på det P/E som Leo handlats för under hösten 2017. Kanske var det i stället en temporär topp under januari 18 där vi under en kort tid hade ett P/E på över 60.
SvaraRaderaRäkna bort avskrivningarna så syns det ganska tydligt. LEO:s omsättning och vinst rensat för detta kommer att stiga rejält i år.
RaderaHåller med dig. Visst får man räkna med att om en aktie stiger brant uppåt på kort tid så kommer alltid en viss återgång innan bolaget växer in i kostymen. Men korrektionen i LEO och EVO (som jag själv äger) känns överdriven. Sedan är det humor att analytiker kör med helgardering i sina rekommendationer. Kan inte annat än att le.
SvaraRaderaJa man blir alltid förvånad trots att man sett det förr. Se även CTM förra året med 40 % ner på nästan ingenting..
Radera