▼
onsdag 25 april 2018
Har Netflix större riskjusterad potential än Apple?
Efter snart ett och ett halvt år som mycket nöjd Netflix-ägare har jag börjat fundera på om det vore läge att vikta om mitt idag mer än dubbelt så stora Apple-innehav mot Netflix. Detta eftersom att Apple inte i närtid kan växa ens i närheten av vad Netflix förmår just nu.
Skillnaden mellan bolagen är att iPhone är en mogen produkt som på alla sätt håller ställningarna och vars marginal stärks tvärtom vad kritikerna trott. Den kan dock av naturliga skäl inte växa på samma sätt som tidigare när smartphones finns i var mans hand och Apples tillväxt hittar vi framförallt i Services och Apple Watch. Den senare har trots fantastisk utveckling dock inte någon större inverkan på resultatet helt enkelt för att bolaget idag är så enormt stort.
Netflix däremot har enorma möjligheter att fortsätta växa i flera riktningar. Man har 125 miljoner prenumeranter och har visat att man kan ta de flesta bredbandshushållen på en marknad över tid nu när man har över 60 % av de adresserbara hushållen i USA. Världen över finns 700 miljoner hushåll med kabel-TV och bredband idag.
Dessa ökar förstås snabbt i antal och i takt med att människor får snabbare och snabbare internet överhuvudtaget så väljer existerande prenumeranter att uppgradera till HD eller nu senast 4K med marginalstärkande effekt för Netflix då dessa abonnemang är klart dyrare.
Jag tror att Netflix om några år har en halv miljard kunder världen över och i och med att det visat sig att dessa är väldigt okänsliga för prishöjningar kommer resultatet att stiga i ungefär dagens takt i flera år till.
lördag 21 april 2018
Evolution Gamings rapport och stämma
I torsdags rapporterade som bekant EVO och ingen lär väl ha missat aktiens studs efter släppet. När jag läste rapporten till frukost tänkte jag efter att ha sett ytterligare sänkning av EBITDA-marginalen till knappa 43 % och lite svag omsättning att detta var typ i linje med analytikernas förväntningar för detta "mellankvartal". Mycket positivt var ledningens tydlighet om att marginalen kommer att stärkas osv. Jag tänkte att aktien borde gå upp lite på detta och den nedåtgående trenden troligen skulle brytas.
Aktien steg dock snabbt med mer än 10 % vid öppningen och fortsatte rusa under resten av dagen till att stänga på nästan 28 % upp. Förväntningarna på bolaget var uppenbarligen extremt pressade, långt lägre än jag hade trott. Men vi får inte missa att vår kära blankare hedgefonden Bodenholm sitter med skägget i brevlådan och under dagen tvingades täcka halva sin enprocentiga position mot bolaget. Humor på hög nivå.
I går hade EVO årsstämma, ett efterlängtat event för mig som jag dessvärre inte kunde gå på i fjol. Flera saker står ut av intrycken. Det största är den kompetens som genomsyrar allting. Både ledning och grundarna/huvudägarna som helt uppenbart är väldigt engagerade i företagets verksamhet. Ingenting nytt från tidigare träffar med dem men det blir mer slående när man t.ex. får se i ett bildspel hur man arbetat i Tibilisi sedan övertagandet av byggnaden fram till man gick live häromveckan. Svårt att förklara men det visar även tydligt vilken skala det är som EVO arbetar på och hur svårt det är för bolag som nu ger sig in och ska konkurrera med Evolution med tio års försprång. Att inte ens NetEnt med alla sina etablerade kunder och kunskap om branschen sedan massor av år har lyckats är mycket talande.
Det som känns mest positivt i övrigt är väl egentligen samma saker som framkom i rapporten och analytikerkonferensen efteråt: man tar marknadsandelar, man ökar avståndet till konkurrenterna, båda oavsett hur man mäter i mjuka och hårda parametrar. Man har från start en fin position i Kanada och man kommer nästa halvår att ha det även på USA-marknaden. Därtill kommer man att följa operatörer in på den asiatiska marknaden.
Viktigast som sagt just nu är dock att man med starten med hundra anställda i Tiblisi och allt klart för gradvis utbyggnad av kapaciteten efter behov har expansionen i Europa säkrad för ett par år framåt. Detta har kostat senaste månaderna i form av anställningar, utbildning, löner, lokalen, arbetet i övrigt med färdigställandet utan att man haft en eurocent i intäkter från studion. Nu är det slut på det och detta kommer att bidra rejält till marginalen och omsättningen. Omsättningen är också något som bolaget påpekar har stor betydelse för marginalen, t.ex. den låga trafiken i början av kvartalet påverkade tydligt marginalen.
En lite mjukare parameter är vilka som besöker stämman. Sånt får man en känsla för med tiden när man gått på många årsstämmor. Det är mycket smarta pengar inne i EVO...
Jag känner mig alltså mer säker än någonsin på det långa caset i EVO och ökade för tredje gången på tio dagar, nu på lite högre nivå dock, efter stämman. Ett fantastiskt bolag.
fredag 13 april 2018
LEO:s avskrivningar och resultat
LeoVegas kom i morse med nyheter ang. vilka avskrivningar man kommer att göra på sina två förvärv. Den stora skillnaden var att kunddatabaserna skulle skrivas av på fyra år istället för två. Detta eftersom de vid analys de senaste månaderna visat sig ha betydligt längre livslängd och därmed större värde. Eftersom övrigt skrivs av på åtta år får detta förstås stor effekt på EBIT och vinst för 2018 och 2019.
Man kommer alltså endast att skriva av 17,5 miljoner i år och 16,4 nästa. Detta ska jämföras med t.ex. Paretos uppskattning om 29,3 respektive 29 MEUR. Detta påverkar förstås inte kassaflödet men det kommer att ge en bättre bild av verkligheten än den extrema askrivning man först gick ut med. Detta tjänar alla på.
Allt annat lika kommer det alltså att påverka med runt 12 miljoner euro på EBIT-nivå och sista raden. Alla analytikerprognoser för rörelseresultatet och vinsten kommer förstås att behöva skrivas upp rejält pga detta.
Det är förstås tidigt att uttala sig om effekten av LEO:s stora förvärv. Dock är det att döma av det som kommunicerades i Q4:an ang. tillväxt, vinst m.m. samt denna senaste nyhet som i princip säger att tillgången är mer värdefull väldigt sannolikt att LEO har gjort en fantastisk affär.
Som jag ser det så skapar man på runt ett år från slutet av förra året ett ung. dubbelt så stort LeoVegas med hjälp av dels förvärven och dels den mycket starka organiska tillväxten.
måndag 9 april 2018
Kursrörelser
Efter att ha sett AAPL dyka från hösten 2012 till sommaren 2013 från 100 dollar till 55 (omräknat till dagens aktie) borde jag väl inte bli förvånad över branta fall längre. Den gången var det på ett par svaga rapporter och en allmän oro på marknaden för att konkurrenterna hade kommit i kapp, svagare iphone-försäljning och misstro mot att Apple skulle kunna presentera ”efterföljare”, jo precis så lät det då, till iPhone vars överlevnad på sikt sågs som mycket tveksam.
Dock måste jag säga att fallet i LeoVegas är rekord för min del vad gäller svårmotiverat ras. Inte så att jag inte förstår att när en aktie har stigit så kraftigt så kan inte aktien falla en bit i korrektion i största allmänhet eller att jag inte förstår att marknaden var besviken på att man skulle skriva av sina förvärv så snabbt. Utan däremot att jag tycker att ett fall från runt 110 kr till 70 är motiverat bara om ett bolag har råkat ut för problem eller lämnat en katastrofal rapport och inte kunnat förklara att tillväxten kommer att återkomma eller liknande.
Ju längre man är på börsen desto mer lär man sig. Senaste rapporten gav i varje fall alla anledningar att tro på fortsatt mycket lönsam tillväxt även om sista raden som sagt kommer att tyngas av avskrivningarna. Dessa är ju dessutom bra då de sparar skatt åt bolaget.
Tillväxten är enorm inte minst när man rensar för nedlagda marknader och liknande störningar i jämförelsen. Man flaggade också för något lägre marknadsföringskostnader i Q1. En annan faktor som ingen verkar fundera över är eurons stärkning mot kronan. För ett år sedan låg euron runt 9,50 kronor och nu är den på 10,30. Detta är förstås stärkande för VPA för alla bolag som redovisar i euro men handlas i kronor (alltså även t.ex. Evolution Gaming och Catena Media).
Om några veckor får vi svaret men jag blir inte förvånad om aktien kryper uppåt inför rapporten givet hur starkt Q4 och intäkterna i januari var. Aktien är på denna nivå prissatt för klart lägre tillväxt än vad som hittills varit.
tisdag 3 april 2018
Sentimentsdrivna förvillelser
Jag har alltid haft svårt att förutsäga kortsiktiga rörelser eller förändrade sentiment av den enkla anledningen att jag inte begriper varför människor skulle sälja ett företag som går alldeles utmärkt. Jag förstår att man säljer när man blir missnöjd med tillväxt, vinst, marginaler osv men att de t.ex. säljer för att bolaget gör pro forma-nedskrivningar eller liknande som inte påverkar vare sig verksamheten eller kassaflödet är obegripligt liksom alla de som slaviskt följer analytikers estimat uppåt eller neråt.
Spelbolagen har tagit mycket stryk senaste tiden på egentligen allt utom att de gjort marknaden besviken. Visst fick Evolution Gaming ett säljtyryck emot sig när man rapporterade något lägre marginal pga sina investeringar i nya studior och nya marknader men fallet i LeoVegas är ju minst sagt bisarrt givet det väldigt starka rapport man lämnade och de är säkert lika förvånade själva över att deras aggressiva avskrivningstakt på förvärven skulle få sådan effekt på sentimentet och locka fram en blankare och stora försäljningar.
Märkligast av alla rörelser var dock skärtorsdagens fall på 15 % i EVO på en nedgradering av Carnegie till ”behåll” men utan tvekan mest på att ABG tagit upp bevakningen med sälj och riktkursen 440 kr. Denna analys är bisarr och riskerar nog att bli en klassiker. Tydligen är författaren nyanställd från universitetet och man kan ju undra hur det står till i företaget när man låter en sådan skriva en analys med så extremt låg riktkurs och flera kontroversiella och felaktiga påståenden i sig.
I korthet ser ABG:s stjärnskott bara problem för EVO och målar upp en bild som är som en variant av ens barndoms tvärtomleken. Bolaget självt och andra analytiker som följt EVO mycket längre säger en sak medan ABG säger det rakt motsatta.
Tillväxten ska avta, marginalerna falla, konkurrensen öka och kunderna ska kräva omförhandlingar av sina avtal och därmed sänka intäkterna den vägen. Inte för att ABG har gjort efterforskningar som visar att dessa saker är i antågande utan för att de säger så.
Mest bisarrt kanske att riktkursen utgår från att EVO endast ska ha 25 % premie i värderingen mot NetEnt. Evolutions värdering ska alltså bestämmas av det bolag som man har sopat banan med inom det kraftigt växande live-segmentet de senaste åren och vars aktie därför dalat under mycket lång tid?!
Man tar sig för pannan. Jag har förstås läst dåliga analyser många gånger förut, inte minst av Apple, men detta är helt ofattbart.
Kanske mest talande om hur förvirrad denna analys var är det faktum att EVO publicerade ett pressmeddelande innan börsens öppning idag där man berättade att man nu öppnat sin stora studio i Tiblisi som kommer att möta den stora tillväxt man ser i sin verksamhet och denna studio gör att man kan möta efterfrågeökningen under de kommande två till tre åren. Det enda omnämnande av Georgien/Tiblisi man hittar i ABG:s ”analys” är däremot under en varning för ökande kostnader...
Något som troligen går helt under radarn för marknaden är också omnämnandet av ökad efterfrågan på ”dedikerade miljöer”, alltså helt kundanpassade upplägg med personal i operatörernas kläder, inredning osv. Dessa är riktiga högmarginalprodukter för EVO eftersom man dels fakturerar kunden ”upfront” för anpassningen och sedan får betalt som vanligt i form av en del av överskottet på spelandet. Naturligtvis är sommarens Fotbolls-VM en stor anledning till denna ökade efterfrågan på anpassade miljöer- operatörerna har sina kunders uppmärksamhet inför VM och vill då dra in dem i deras casinoerbjudande. Så även om operatörerna pga hög konkurrens inte lyckas få folk att spela mer så får EVO hursomhelst vinsten från kundanpassningen.
Jag kanske ska poängtera att jag tycker om när min uppfattning utmanas av andra. Detta gäller dock bara när deras argument är underbyggda av logik och fakta, att säga att ”Inga träd växer till himlen” är bara patetiskt och verkar bygga på att stark tillväxt och marknadsposition på något märkligt vis i sig skulle vara ett tecken på att företaget är på väg att gå dåligt. Ett exempel från ett bolag jag följt mycket noggrant: att identifiera trender för fallande kinesisk försäljning när man sänker riktkursen för Apple är kanske rimligt, men att bara påstå, som så många har gjort, att ”marginaler faller alltid” och bygga sitt case mot Apple på detta är inte värt att ens lyssna på. Dessutom är det fel.
Det går förstås aldrig att veta hur det kommer att bli, EVO själva flaggar för att marginalen varierar kvartal för kvartal och när man investerar blir det alltid dyrt i början och utdelning längre fram . Utdelningen tror jag dock kommer att bli väldigt stor. EVO kan denna marknad eftersom man har skapat den och leder den i Europa. De kan ta denna kunskap till nya länder och bygga vidare på ett vinnande koncept samtidigt som de troligen kommer att skörda rejält genom de uppenbara skalfördelar som denna tjänst har. Jag kommer att vara med på denna resa.