'
Nu behövs det inte längre ens antydan till logiskt tänkande bakom breda panikförsäljningar på marknaden. Det räcker med att en tysk (vad annat...) direktionsmedlem i ECB som har varit emot stödköpen lämnar sin post för att all världens börser ska falla med 3 %. OK, det är ju väldigt logiskt. Han har varit emot stödköpen, placerarna vill förstås ha kvar stödköpen och när han avgår, uppenbarligen för att han inte får sin vilja igenom så faller börsen. Ingenting i avhoppet kan på något sätt antyda en ökad risk för att stödköpen kommer att försvinna.
För att få proportion på vansinnet så kan man tänka på att detta sänkte Swedbank med 8 % och eftersom ett företags värde definitionsmässigt är lika med alla framtida kassaflöden (diskonterat till nuvärde) implicerar detta att marknaden bedömer att Swedbanks totala framtida intjäning kommer att minska med 8 %.
Naturligtvis finns det ingen som tror detta men det visar på hur överdrivna rörelserna just nu är och därmed också vilka möjligheter det öppnar för den som både vet vad han håller på med och kan hålla huvudet kallt. Just nu är möjligheterna till fynd extremt stora.
Alla svenska banker t.ex. säljs till otroliga reapriser i förhållande till sin intjäning, t.ex. ärkekonservativa SHB handlas på samma nivå som i mitten av 2009! Boliden har fallit nästan 50 % sedan början av maj trots att metallpriserna har legat stilla (utom guldet som rusat) och deras produktion dessutom till en betydande del är säkrad på höga nivåer räknat i SEK och den viktiga kopparproduktionen ar under tiden stigit brant. Det säger också en hel del om läget när tokstabila H&M reas ut runt 180 kr.
Dessa galna kursfall är inte dåliga för någon långsiktig investerare, tvärtom! Det är bra att utnyttja dem, vilket jag själv gör, mer om det i nästa kvartalsavstämning i slutet av månaden. Oroa dig inte så länge du är delägare i stabila och välskötta företag och inte belånar dig för mycket. Gläds istället åt tillfället och utnyttja det.
Det får mig att tänka på ett citat i Wall Street när Larry Wildman ger instruktioner till Bud ang. hur han ska göra när en aktie föll brutalt. Det är synd att man inte sitter på de stora pengarna dessa dagar.
Buy lightly on its way down in 1000 share blocks. When the stock hits 18 you buy it all!
*
Så du menar att marknaden har TOTALT fel? Enligt ditt sätt att se det kommer vinsterna i företagen forsätta öka, ingen kreditkris eller bank problem, ingen lågkonjunktur eller risk för recession?
SvaraRaderaDu gör ju ingen fundamental analys av makroläget alls. Man behöver inte gå så många år tillbaks för att minnas många som du med liknande resonemang. Minns speciellt alla som för sitt liv inte kunde begripa hur Volvo rasade på börsen efter extremt stark Q1 rapport (eller om det var Q2) 2008. Sen kom svaret kvartalet efter då orderingången var lika med noll, inte pga svag efterfrågan utan för att deras kunder inte kunde finansiera. Vad händer om någon eller några större banker i ex. Tyskland eller Franrike går omkull? Massor av banker i Europa har ju fantasivärderingar i sina balanser på vissa tillgångar, eg obligationer. Ingen kan med säkerhet överblicka konsekvensera, troligtvis skulle också svenska banker drabbas på vägen och såklart svenska företag.
Jag tycker din syn är alldeles för enkelspårig och att du missar viktig omvärldspåverkan när du analyserar.
Johan
Johan: det är du som är kategorisk. Jag talar om dessa nivåer (!!!) på aktierna, inte om de hade sjunkit måttligt.
SvaraRaderaOm Boliden halveras på fyra månader samtidigt som det inte finns någonting som tyder på att företaget har problem, efterfrågan på deras "produkter" minskar, metallpriserna kommer att rasa, produktionen skulle annat än fortsätta öka så har marknaden överdrivit oerhört.
Det är denna sanslösa överdrift jag skriver om. Det trodde jag var uppenbart när jag tar exemplet med Swedbanks fall på 8 % på en dag utan nyheter som påverkar banken.
Inget av de företag jag har investerat i eller nämner i inlägget har haft några fantasivärderinger, det är de nuvarande som är fantasier. Eller kan du komma på något sätt som t.ex. Swedbank eller H&M skulle kunna börja gå med förlust idag eller ens halvera sin vinst?
Men hur kommer då kurserna någonsin att röra sig upp mot vad som enligt fundamental analys skulle vara rimligt? Jag menar om folk säljer swedbank aktier i panik när sverige förlorar en fotbollsmatch, vad ska till för att kurserna ska gå uppåt på sikt??
SvaraRadera/F
menar du Lou att en grekisk default eller liknande inte påverkar Swedbank, H&M eller Boliden?
SvaraRaderaMvh J
F: det avgörande på sikt är förstås hur företaget går. Se bara på Swedbanks kursutveckling i takt med att oron för Baltikum avtog och deras resultat förbättrades.
SvaraRaderaJ: Nej lägg ingen tid på att läsa vad jag skriver. Då skulle du kanske kunna finna ut att jag menar att den bedömda risken (!) för att dessa saker ska ske inte är rationella skäl att halvera kurserna på företag som inte är DIREKT påverkade av detta.
Jag har aldrig skrivit att en viss nedgång pga den ökade osäkerheten skulle vara vansinnig, däremot att detta är vansinne och irrationellt.
Kan bara instämma, mycket billigt nu att handla Swed eller HM, Svenska banker har minimal "exposure" till piigs länderna. Jag började köpa Swed till de här nivåerna, då var räknade jag med att swed skulle klara tjäna ung vad de gjorde innan kraschen, nu vet jag att de gör det och ändå ligger priset på vad det gjorde. inte rimligt. bara plocka på sig.
SvaraRaderaFrågan är varför du uppmärksammar att just Swebank faller, det finns betydligt mer sunda och välskötta bolag. Jag håller med dig om att det är rea just nu, men varför köpa mediokra bolag och inte fantastiska bolag när det är rea? Din fixering vid swedbank kan jag inte förstå. Jag har förstått att du gjorde en bra affär när du köpte swed år 2009, men fråga dig om du utan det köpet skulle vilja äga swedbank. Synen på bonusar, riskhantering och liknande är inte den bästa, om man säger så.
SvaraRaderaDet jag fruktar är att du gift dig med ett mediokert bolag. Kan det vara så att segerns sötma fått dig att fortsätta äga swebank, trots att du kanske inser att det finns finare bolag?
Marwin
Marwin: orsakerna till att jag äger Swedbank finns återgivna in i minsta detalj i tidigare inlägg. Du verkar ha fördomar mot Swedbank precis som många andra, vilket bidrar till den låga väderingen, men det är också anledningen till att jag kunnat köpa så billigt gång på gång så jag klagar inte.
SvaraRaderaVad är det som inte är sunt och välskött med en av EU:s absolut mest solida banker, med majoriteten av svenskarna och de svenska företagen som kunder (dock inte mig) samt en enorm svensk bolånestock med mikroskopiska kreditförluster som kommer att tjäna minst 12-13 kr per aktie i år?
Alla mina fyra stora innehav är solida, extremt välskötta företag med mycket säker intjäning.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaInga svordomar eller otrevliga kommentarer. Man kan uttrycka olika uppfattning ändå.
SvaraRaderaRedigerad version:
SvaraRaderaGruvföretag har per definition inte säker intjäning. Deras intäkter styrs av den marknad du så ofta beskriver som nyckfull. Problematisk historik i Boliden.
Swedbank/banker svajar givetvis alltid när det blåser snålt, det ligger så att säga i verksamhetens natur.
Apple är ett teknikföretag som DISKUTABEL moat.
Och ja, jag tycker att du som vanligt överdriver dina case. Men som jag tidigare skrev är de kanske alla tre strong buys även om man inte tar till brösttoner.
Och nej du har inte en aning om ifall börsen föll just tre procent pga avskedet... du vet... det är ett par tusen faktorer som ligger och påverkar och du vet inte vikten på en enda av dem.
Nu ska vi se hur du rationaliserar inför dig själv att radera detta inlägg.
Mvh
Syndaren
Notering: Min s.k. svordom bestod av "förbannat". Ber om ursäkt till alla frikyrkliga läsare av bloggen.
SvaraRadera/Syndaren
Hej Lou!
SvaraRaderaJag har en fråga angående Swedbank. Vad är det som du anser är så fantastiskt med Swedbank så att du väljer det före SHB? Jag har själv funderat på att tanka Swed men ju mer jag ser över rapporter osv så verkar deras enda trumfkort vara att de har så många privatkunder som är tröga vad gäller bankbyten. I övrigt har jag svårt att se någon vidare uppsida vad gäller tillväxt till skillnad från SHB som inte bara klarar dåliga tider bra utan har en god organisk tillväxt. Det verkar även som mörkertalet för lågkvalitetstillgångar är högt då de förs över på flera enheter i koncernen(Ektornet etc etc). Jag kan ha fel, men förutom att de har aktieåterköp så ser jag ingen anledning till att välja SWB före SHB. Skulle uppskatta lite ljus från din sida. För övrigt så uppskattar jag din blogg väldigt mycket! :)
Johan a.k.a. Syndaren: Man kan hitta fel på alla företag, men att de tillhör en viss bransch som gruvor, banker eller teknik är naturligtvis inte i sig ett skäl till att ett visst företag inte skulle vara en bra investering.
SvaraRaderaDessa företag är enligt mig mycket bra, har utmärkt ledning och tillhör alla de mest framgångsrika i sin bransch, Apple är dock utan konkurrens bäst i sin. Deras nuvarande värdering är ett skämt!
Anonym (skriv ett nick!): Jag menar inte att Swedbank är bättre än SHB, de har lite olika inriktning men är båda välskötta svenska ologopolbanker. Dock är Swedbank lägre värderad och faller kraftigast i värde när något händer, är bättre kapitaliserad tack vare nyemissionerna och som du säger sitter de på en enorm massa kunder som öser in räntebetalningar och provisioner i banken.
SvaraRaderaDeras mycket stora reservationer ger skydd mot ev. övervärderingar av övertagna panter och reservationerna ger etroligen fortsatt xtra intäkter för Swedbank i takt med att kreditförlusternas verkliga storlek uppdagas.
så du rekommenderar att gå "all in" i aktier/företag med bra balansräkning och stabila utdelningar (läs: solida, extremt välskötta företag med mycket säker intjäning)?
SvaraRaderaMvh.
Dojjan
"Man kan hitta fel på alla företag, men att de tillhör en viss bransch som gruvor, banker eller teknik är naturligtvis inte i sig ett skäl till att ett visst företag inte skulle vara en bra investering." Visst kan branscher vara oerhört dåliga som investeringsobjekt, titta bara på rederibranschen. Taskig lönsamhet, volatil intjäning, överetablering etc.
SvaraRadera"Vad är det som inte är sunt och välskött med en av EU:s absolut mest solida banker, med majoriteten av svenskarna och de svenska företagen som kunder (dock inte mig) samt en enorm svensk bolånestock med mikroskopiska kreditförluster som kommer att tjäna minst 12-13 kr per aktie i år?"
Hur tycker du att Swedbanks syn på risk var sund under finanskrisen, om du jämför med exempelvis SHB? Håller du med om att Handelsbanken är ljusår mer välskött än swedbank och att du äger swed mest för värderingen? Vore det ett schyst påstående?
Marwin
Bara larviga kommentarer (igen) Dojjan: när har jag förordat att satsa allt på ett företag? LÄS VAD JAG SKRIVER!
SvaraRaderaMarwin du läser ju inte vad jag skriver. Nej, SHB är som jag skriver inte "ljusår mer välskött". Du har fåniga fördomar mot ett förtag som begick ett misstag u ser ärra ledningen, är Apple också illa skött eftersom de höll på att gå i konkurs under förra ledningen?
SvaraRaderaKänner du till begreppet företagskultur Lou? Den ändras inte över en natt eller direkt i samband med Vd-byte. Bara så att du vet.
SvaraRadera/Lou Gehrig
Vad finns kvar av förra Swedbank-ledningens expansionistiska företagskultur idag? Vad fanns kvar av tidigare Apple-ledningens oklara fokus och dubblerande produktlinjebyggande en vecka efter att Jobs tog över?
SvaraRaderajag läser vad du skriver, min fråga är fortfarande ska man gå "all in" i aktier (läs: pluralis) nu när börsen är så billig som du skriver om hela tiden?
SvaraRaderajag skrev inte något om att satsa allt på endast ett företag, eller tolkade du min fråga så?
/Dojjan
Ja, jag förstod dig så. Ja, absolut allt i bra aktier nu.
SvaraRaderaSwedbank har slutat med återköpen nu.
SvaraRaderaTill Dojjan: Mitt tips är att gå in med ca 30% nu. Sen under närmsta 12 månaderna köper du succesivt in dig för resterande.
-Janne