▼
torsdag 30 september 2010
Wallstreet 2
Nu har jag också sett "Wallstreet 2" och hade riktigt kul. Filmen kan varmt rekommenderas inte minst för att den är så aktuell då den utspelar sig mitt under finanskrisen.
Michael Douglas håller formen betydligt bättre än jag hade vågat hoppas och man får sin beskärda del av oneliners "Money is a bitch that sleeps next to you" o.s.v. Bäst var Gekkos målande beskrivning av pengars feminina, förföriska makt "hon ligger där på sin kudde och ler mot dig".
En värdeinvestering på 110 kr!
onsdag 29 september 2010
H&M bättre än någonsin
För de som inte går längre än DI när de leter information blev morgonens rubrik om H&M:s rapport en favorit i repris: "H&M missar målet" (här är mitt inlägg från förra gången detta hände). DI vill ha rubriker och att klaga på Sveriges bästa företag är som att klaga på Vattenfall eller tyskar, dvs mycket tacksamt.
Regeln verkar vara att om H&M:s rapport inte når upp till de allvetande analytikernas genomsnittliga prognos, även känt som vilda gissningar, på ett par punkter så är detta att "missa marknadens förväntningar" och liknande och den som inte förstår bättre kan tro att nu är det riktigt illa ute.
Föga övantat skickar dessa rubriker ned aktien med 6 % i öppningen.
En lite annorlunda infallsvinkel kunde vara att H&M:s vinst hittills har ökat med ofattbara 29 % i år från 6,18 till 7,97 per aktie (nej, DI har inte nämnt det), omsättningen i lokala valutor (dvs det enda som är relevant att jämföra) har i år ökat med 14 % och i tredje kvartalet med 21 % och i augusti med 24 %! Bruttomarginalen är fortfarande över otroliga 60 % och avkastningen på eget kapital (ROE) ligger stadigt över 50 %...
Man riktigt förstår missnöjet på marknaden!
Nej, DI har koll på annat istället och kommenterar "Vad värre är klädjätten når inte expansionsmålet." Nej, men det beror på att ett antal köpcentra inte har öppnat i tid och vi talar om 20 butiker av 220 nyöppningar i år och mindre än 1 % av det totala antalet butiker idag.
Jag har sagt det förr och säger det igen. H&M håller på och lägger världen under sina fötter. De måste bara missa analytikernas förväntningar några gånger till först.
tisdag 28 september 2010
Kvartalsrapport Q3 2010
Som jag har sagt tidigare är jag egentligen emot månads- och kvartalsrapporter och tycker dessutom att även ett år är rätt kort tid för att bedöma utfall, men eftersom det kan vara intressant för er som följer bloggen att veta ungefär hur det går om man följer mina råd så tänker jag i alla fall tillsvidare fortsätta att redogöra för utfallet var tredje månad.
Sedan halvårsskiftet har min portfölj stidigt i värde och jag passade på att öka i H&M när de föll till runt 210 samt köpte BP på 29 dollar, dessvärre inte så mycket som jag hade önskat. Jag köpte som bekant warrants i Swedbank och H&M till min "skattade" depå, men sålde dem när jag med de nya reglerna nu kan ha i min kapitalförsäkring. Jag köpte en del HM-warrants till min portfölj, dessvärre inte Swedbank då de plötsligt stigit rejält över natten, detta ångrar jag med tanke på utvecklingen sedan dess, men det är ändå så lite pengar att det inte har någon större betydelse.
Sedan årsskiftet:
Mitt konto +19,7 % OMXSPI +14,0 %
Mitt konto +37,2 % OMXSPI +22,1 %
Portföljfördelning och avkastning idag:
Swedbank pref: 39 % av portföljvärdet, sedan köp (genomsnittligt inköpspris) c:a +182 %
Boliden: 22 %, +202 %BP: 1,5 %, +19 %
Diamyd: 4 %, +300 %
H&M: 23 %, +13 %
MSAB: 4 %, -10 %
SSAB: 4 %, -5%
Obducat inkl. rätter,mindre än 0,5 %, -85 %
HM-warrants: 2 %, sedan överflyttningen +49 %, ung. dubblade sedan ursprungligt köp, men ändrat antal så det går inte att jämföra exakt.
måndag 27 september 2010
The end of the world as we know it
Jag fick en fråga igår om vad som skulle hända om USA en dag skulle ställa in sina betalningar. Svaret på frågan kan tror jag sammanfattas med den gamla refrängen i rubriken. Ordet katastrof skulle få en ny innebörd och efter det skulle inte mycket vara sig likt.
Den kortfristiga finansieringen är blodomloppet all affärsverksamhet. Alla företag har krediter som man utnyttjar för att t.ex. betala löner och löpande räkningar, detta för att det är mycket mer effektivt än att sitta och vänta på att pengar ska komma in och lägga dessa på hög tills man behöver dem. Att finansieringen fungerar är alltså helt nödvändigt för företag och detsamma gäller stater och städer. Stater sitter inte och väntar på att årets skattepengar ska komma in innan man gör investeringar, betalar löner och bidrag o.s.v. Man ställer ut obligationer och liknande och fungerar därför på ett effektivt sätt.
USA har i kraft av att vara den dominerande ekonomin inte bara finansierat sig löpande utan dessutom tagit sig friheten att låta resten av världen finansiera dem till allt större del varför deras statsskuld och budgetunderskott som bekant har stigit till skyarna och börjar nu bli riktigt otrevliga. Det är inte många plusår i diagrammet nedan:
Köpare av deras skulder är idag framförallt den kinesiska staten eftersom Kina är precis motsatsen till USA. Detta kan på ett enkelt sätt uttryckas så att USA genom sitt underskott i handelsbalansen och budgeten har sålt egendomarna i landet till Kina och resten av världen och betalat med en skuldsedel, även känd som Treasury bonds.
Om USA inte skulle kunna betala (det räcker med att marknaden tror att så kommer att bli fallet) skulle all kredit stoppas i världen, precis som när Lehman gick i konkurs. Problemet är då att det inte skulle finnas någon amerikansk stat som med sina låntagare i ryggen finansierade en omstart av systemet genom att garantera likviditeten, även känt som att trycka dollar.
Summan är då kanske att enorma värden (amerikanska statspapper) går upp i rök, eftersom dessa värden garanterar en massa lån hit och dit slutar folk att lita på varandra och krediten stryps och massor av företag och stater går i konkurs. En katastrof som skulle får 30-talsdepressionen att likna en regnskur.
Fördelen är förstås att ingen vill att detta ska ske så kineserna m.fl. fortsätter lydigt att köpa amerikanska statspapper och eftersom USA tar lånen i dollar kan de ju helt enkelt trycka fler om de behöver, vilket de ju har gjort på senare tid. Dock kan Kina nu pressa USA till eftergifter om de skulle vilja och förr eller senare måste USA förstås få ordning på sina finanser för de har snart helt enkelt inte råd att skjuta på betalningen.
Amerikaner måste därför med tiden betala betydligt högre skatter och dra ned på den service och den stora statsapparaten ffa militären. Detta följer matematiskt så vi kan vara rätt säkra på att det blir så. Följden blir förstås en ytterligare nedgång för USA relativt EU och BRIC.
fredag 24 september 2010
HQ mot nytt vansinnesrekord
Precis som man trodde att galenskaperna i HQ hade bedarrat så drar det igång på nytt. Aktien var nyss upp 50 % idag på att HQ:s advokat, vars arvode f.ö. ytterligare sänker företagets värde, pekar ut en massa skyldiga till eländet, däribland KPMG.
Givetvis ska detta få en aktie för ett företag utan vinstgenererande verksamhet att stiga till 6-7 gånger eget kapital... Jag menar, revisorer stämmer man ju ofta med enorma skadestånd som följd i Sverige, att stämma är ju dessutom gratis trevligt nog... ;-)
Spekulanterna glömmer givetvis lägligt att HQ står på tur att bli stämt självt och värdet i aktien är troligen noll och intet. Jag kan bara skadeglatt hoppas att många stollar som deltar i det där pyramidspelet förlorar pengar.
A fool and his money are lucky to get together in the first place!
Gordon Gekko i första filmen
onsdag 22 september 2010
H&M vettigt analyserat
Det är inte ofta som professionella analytiker slår huvudet på spiken men Bank of America/Merrill Lynch lyckades verkligen den här gången:
................................................................................
Bank of America/Merrill Lynch höjer riktkursen för H&M till 300 kronor, från tidigare 265 kronor. Rekommendationen köp upprepas samtidigt för aktien.
H&M erbjuder investerare 4 procent direktavkastning, uthållig tvåsiffrig tillväxt på omsättning och nettoresultat och har en hög och stigande vinstmarginal och avkastning på sysselsatt kapital. Bank of America/Merrill Lynch förväntar sig ett starkt tredje kvartal från H&M, understött av stark trend i klädförsäljning på huvudmarknaderna Norden och Tyskland. Banken tror vidare att H&M förbättrat sig på tidigare svårare marknader så som USA, där bolaget antas ta marknadsandelar, och Storbritannien, där ett nyligen lanserat onlineerbjudande antas lyfta försäljningen.
För 2011 spår Bank of America/Merrill Lynch nu att H&M lyfter försäljningen i jämförbara butiker med 2,5 %, upp från tidigare prognostiserade 2 procent. Bruttomarginalen väntas samtidigt pressas 10 baspunkter nästa år, ned från -60 punkter, från den prognostiserade nivån 260 punkter 2010.
H&M bör gynnas av en starkare, mer konkurrenskraftig, krona, mer konkurrenskraftiga erbjudanden och bruttomarginalen bör tjäna på den starka trenden i den svenska kronan.
.................................................................
Antaganden om precis hur mycket bruttomarginalen och försäljningsen kommer att bli en viss period är som alltid väldigt vanskliga och inget jag skulle göra, men det förväntas ju analytiker meddela. Hursomhelst en mycket bra analys av någon som ser det enorma värdet i detta företag.
tisdag 21 september 2010
MSAB imponerar
Ett av minda mindre, men samtidigt äldsta innehav är som bekant MSAB som mest har varit elände att beskåda de senaste åren, men jag har behållit hälften av min ursprungliga investering eftersom jag tror att företaget har en ofattbar potential i framtiden. I alla fall om ledningen spelar korten rätt och vågar satsa stort på nya marknader, vilket har suttit mycket långt inne på senare år.
Att den begränsade USA-satsningen var en bra idé visade sig t.ex. idag då man fick sin största order någonsin- 32 miljoner kronor att jämföra med förra årets omsättning på 80 miljoner. Tillsamman med sin förra USA order i juli (14 miljoner) och sin franska stororder på sju miljoner i augusti har man alltså på tre månader med bara dessa tre ordrar nått upp till 65 % av fjolårsomsättningen.
Detta kanske inte låter så mycket men är enormt med tanke på att kanske hälften av deras normala årsomsättning är de dyra licenserna som måste förnyas varje år för att utrustningen ska fungera. Det finns alltså ett golv som höjs hela tiden i takt med att alla de nuvarande användare betalar licens oavsett när de köpte sin utrustning. Detta kallas med andra ord fantastisk potential. Att man heller inte har några skulder gör förstås företaget mycket stabilt och en investering ganska säker.
Aktien steg förstås rejält på beskedet och handlas nu långt över de nivåer vi har sett de senaste två åren. Jag har sagt det förr och det tål att upprepas: MSAB har framtiden för sig, det gäller som alltid bara att vänta tålmodigt.
fredag 17 september 2010
H&M på Valuewalk
För ett tag sedan blev jag inbjuden av sidan Valuewalk att skriva ett inlägg ur svenskt perspektiv. Resultatet finns nu uppe (se gårdagens inlägg en bit ned på sidan) och handlar, föga förvånande, om H&M och varför Buffett skulle köpa den aktien.
Det vore kul om amerikanska investerare på nytt kunde intressera sig för H&M, förra gången det hände var i slutet av 90-talet då de drev upp kursen till motsvarande P/E 80. Go Yankies!!!
-------
Min tanke med att göra lite reklam för Alliansen har gjort att det startat en oändlig massa inlägg om SD. Det är synd tycker jag att vissa personer inte kan begränsa sig till att uttrycka sina åsikter om invandringspolitiken utan att för den skull rösta på ett parti som har mycket tydliga nazistiska drag. Samtidigt går det ju inte att undgå att det är väl politiskt korrekt i Sverige. Man har rätt att ha även obekväma åsikter utan att kallas rasist så länge det inte är rasism man för fram och att hålla korkade torgmöten. Yttrandefrihet är inte i första hand att få säga vad tok man vill, utan mycket mer att stå ut med att alla andra säger sin mening. Klaga gärna på integrationspolitiken, men låt för tusan bli att förstöra för Sverige genom att rösta in dumma populister!
Demokratins fiender ska inte ges några demokratiska rättigheter, kommunister och nazister ska alltså inte sitta i riksdagen, utan hållas korta.
Här har ni ett tips om valutgången: Alliansen får egen majoritet. Trevlig helg!
torsdag 16 september 2010
HQ och marknaden
Den för oss värdeinvesterare viktigaste regel som Warren Buffett någonsin formulerat är enligt mig följande:
In the short run the market is a voting machine, but in the long run it is a weighing machine.
Med andra ord, oavsett vad marknadens aktörer hittar på just idag så kommer ändå aktiekursen på sikt att reflektera ett företags värde. HQ AB har som bekant haft en intressant resa. Intressant för att allting som för andra företag händer under en längre tid verkar utspela sig på ett par veckor för HQ. Inte så konstigt med tanke på hur uppenbart felprissatt den är idag.
Att det inte går ännu snabbare ned är förmodligen p.g.a. att så många sitter med aktier de köpte till högre pris än vad som går att få idag och hoppas på ett nytt idiotrus.
----
Om någon undrar varför jag har lagt in vissa politiska observationer på sista tiden så är det helt i egenintresse. Ingenting jag kan komma på vore värre för Sverige idag och därmed också det svenska näringslivet än att ha en röd-grön-illröd regering.
Tre dagar kvar till valet då den som vill har chansen att rösta på en statsministerkandidat vars egna väljare föredrar Reinfeldt som statsminister, med en justitieministerkandidat som tänker börja med att ta ett år ledigt för att åka till USA. Eller på ett parti vars två språkrör måste avgå om ett halvår. Eller en ohdåga som "inte längre kallar mig kommunist för det blev en belastning", vill socialisera företagen, förbjuda vinster och har upprepade gånger berättat att han sörjer att Berlinmuren revs.
tisdag 14 september 2010
BASEL III och Swedbank
Äntligen har det presenterats vilka regler som kommer att gälla på sikt för storbanker genom Basel III. Det är minst sagt snårigt att hålla nån reda på alla definitioner av kapital i banker när man inte arbetar i branschen och inte får man mycket hjälp av svenska tidningar som inte riktigt verkar kunna kartlägga vad effekten blir för de svenska storbankerna. Det är inte minst svårt att få reda på hur reglerna för kapitaltäckning vid utlåning till bostäder kommer att påverka dem, inte minst Swedbank med alla sina privatkunder.
Hursomhelst har kravet på primärkapitalrelation landat på totalt 7 % för storbanker, vilket inte skall uppnås förrän om några år. Swedbank ligger i dag runt 10 %. Till detta kan man utan tvekan också föra möjligheten till stora återföringar av tidigare reservationer och sammantaget blir det en fortsatt mycket stor sannolikhet för fina utdelningar de närmaste åren.
Inte konstigt att aktien stiger hela tiden.
----------------------
Fem dagar kvar till valet och här bjuder jag på ett citat av Ronald Reagan som är lika aktuellt idag som på 80-talet
The best social program in the world is a job.
Passa på och njut av denna feelgood-film!
måndag 13 september 2010
Räkna H&M-påsarna
Peter Lynch (historiens bäste fondförvaltare) hade en lika enkel som lysande metod när han försökte hitta företag som uppenbarligen hade en enorm kundkrets alt. potentiell kundkrets- han gick ut i verkligheten.
Han gick bl.a. till köpcentra (detta var ju USA...) och tittade var det var fullt med folk och var det inte var det. Han frågade också sin fru och sina tre döttrar vilka produkter de och deras vänner tyckte om.
På detta sätt såg han vad folk tyckte om, både butiker och enskilda produkter, och även om företagen ännu inte hade öppnat så många affärer eller kommit ut med en produkt på så många ställen så var potentialen det intressanta. Det är ju den som ger intäkterna på sikt och potential syns inte i resultaträkningen.
Om man vill ha en uppfattning om hur populärt H&M är så kan man börja räkna hur många H&M-påsar man ser i en stad med en eller fler H&M-butiker. Eftersom de är lika enkla att känna igen som Systemets påsar är det enkelt att få en överblick. När man börjar tänka på det så ser man plötsligt påsarna överallt, varje dag.
H&M finns överallt i Europa och snart nog överallt i världen.
---------------------
Sex dagar kvar till valet och det är läge för ett citat om konkurrens tycker jag. Detta apropå Ohlys tal om hur hemsk konkurrensen är för oss människor.
The leftists tend to hate competition in all its forms. It's because they know, deep down in their soul, that they were born losers.
fredag 10 september 2010
Fredagskul på Börssnack
Veckans kanske stolligaste inlägg på Börssnack (och det säger ju inte lite!) kom nyss från "Gamla Storchefen". Tja, vad säger man?
HQ backar betänkligt [0]
Gamla Storchefen 11:44:05
Har något stort analyshus sänkt rek eller är det bara vanliga vinst hemtagningar innan helgen ?
................
/.../
HQ backar betänkligt [2]
J Murphy 11:55:07
"0"
"Sänkt rek"..? Vilken planet har du befunnit dig på sista veckorna? HQ AB har ett eget kapital på ca 2:-, och aktien är således ej värd mer än MAX 2:-. Handeln som pågår är lika förbryllande som idiotisk!
........................
HQ backar betänkligt [3]
Gamla Storchefen 11:59:52
# 2
Vad har du då missuppfattat som övriga delar av marknaden uppenbarligen känner till ?
........................
/.../
HQ backar betänkligt [6]
J Murphy 12:01:20
"3"
Menar du allvar?
...........................
HQ backar betänkligt [7]
Gamla Storchefen 12:03:02
#6
6.50 just nu.
............................
HQ backar betänkligt [8]
J Murphy 12:08:31
"7"
6.50:- Precis, det är ju det jag menar. De betalar 6.50:- för något som på sin höjd är värt 2:-! Fanns de som betalade 13:- bara för nån dag sen. HQ AB är ett tomt skal utan verksamhet, dock med ett eget kapital på ca 60 milj= ca 2:-/aktie. Ej att förväxla med HQ Bank som Carnegie köpte.
.............................
Gamla Storchefen återkom inte till dikussionen, tack och lov...
Trevlig helg!
torsdag 9 september 2010
Börsens riktning
Man ska vara försiktigt med att kommentera aktier eller hela börsen på kort sikt, men en liten reflexion kan ändå göras tycker jag.
Det är uppenbart att även om marknaden fortfarande skräms så fort lite dålig amerikansk statistik rapporteras så är börsen fortfarande rejält nedtryckt i förhållande till de vinster som numera rapporteras regelbundet från svenska företag.
På samma sätt som det räckte med avsaknaden av positiva nyheter för att börsen skulle falla för två år sedan så räcker det idag med avsaknaden av negativa nyheter för att börsen ska stiga.
Detta är helt logiskt tycker jag, vi går mot ljusare tider, frågan är bara hur fort det går. För de svenska exportföretagen har det dock gått mycket fort.
tisdag 7 september 2010
Efter regn kommer solsken
Inte sällan händer det som bekant att ett företags kassaflöde plötsligt och allvarligt försämras. För de fall då den långsiktiga intjänandeförmågan inte påverkas nämnvärt finns det en mycket enkel regel som man då inte får glömma bort:
Aktiepriset kommer på sikt att återvända till ungefär den nivå det låg på innan problemen/olyckan.
Anledningen till detta är att ett företags korrekta värde bestäms av vilka sammanlagda framtida kassaflöden företaget kommer att ha (diskonterat till nuvärde). Tillfälliga motgångar har därför mycket liten inverkan på det sammanlagda framtida kassaflödet.
Två eleganta exempel som är på väg att uppfylla denna tes är Swedbank och BP. Bådas problem var av övergående natur och i takt med att marknaden får förtroende för att deras långsiktiga intjäningsförmåga är intakt eller i det närmaste intakt går aktiekursen mot tidigare nivåer. Sedan spelar det förstås roll om kursen innan problemet var "normal" i förhållande till vinsten eller ovanligt hög eller låg, t.ex. Swedbanks var ju kraftigt uppdriven, men principen är densamma. (Swedbank har ju dessutom genomfört nyemissioner så man måste förstås titta på den omräknade historiska kursen.)
Ett exempel:
Ett företag tjänar stadigt 100 miljoner per år. Det är då värt summan av alla framtida vinster, men för att förenkla kan vi säga att det på marknaden brukar värderas till 15 gånger årsvinsten (P/E 15).
Plötsligt händer något och man går istället back 100 miljoner och gör nollresultat året därpå, men sedan löser sig problemet och man är tillbaka på 100 miljoner kr i årsvinst.
Aktiekursen kommer då så snart marknaden har förtroende för att detta är bestående att uppvärdera företaget till tidigare nivåer.
Alla de som trodde att man skulle dra av BP:s saneringskostnader eller Swedbanks kreditförluster från det gamla börsvärdet för att hitta en framtida, naturligtvis mycket låg, sannolik kurs visste inte vad de talade om.
Allting handlar om den långsiktiga intjäningsförmågan. Vi som vet detta och utnyttjar det tjänar pengar och tvärtom.
måndag 6 september 2010
Trading utan sans
För att följa upp lite på fredagens inlägg om handeln i HQ kan vi ta en titt på hur det ser ut idag. Observera att HQ:s ledning i dag på förekommen anledning gick ut med ett pressmeddelande där de påpekade att det verkligen inte finns några andra värden i företaget än kassan (drygt 2 kr/aktie) och att man inte längre bedriver någon intäktsgenererande verksamhet.
Vansinnet har uppenbarligen ingen gräns och verkar skapa sin egen logik.
En läsare av min blogg tipsade om en annan traderblogg som är mycket läsvärd för den som vill förstå vad som pågår hemma hos en del personer. Inte för att jag tycker synd om den som tror att han kan sitta och handla på känsla hela dagarna istället för att göra någonting produktivt, men nog är det rätt sorgligt att se hur människor luras att tro att stora risktagningar för att tjäna hundralappar inte kommer att straffa sig rejält när turen tar slut (se t.ex. inlägget 2/9) och bl.a. beroende på courtaget är dömt till undergång.
Ingen kan tjäna pengar på aktier utan att ha en "edge" mot marknaden! Det må vara bättre analytisk förmåga, bättre nerver, snabbare uppkoppling eller något annat, men faktum kvarstår. På chanstagningar blir man inte rik.
Här finns bloggen med det talande namnet Rik på aktier.
söndag 5 september 2010
fredag 3 september 2010
Mr. Market igång igen...
Mr Market, vår gamle vän, har snurrat till det för sig rejält nu på eftermiddagen. HQ (alltså moderbolaget, inte banken för den är nu såld) med ett eget kapital på hela 2 kr per aktie samt en börsplats med något värde började handlas igen kl. 13:30 idag och har hittills gjort denna resa:
Mats Qviberg, som tydligen fortfarande rådfrågas som expert i egen sak av Dagens Industri, säger att därutöver kan det tillkomma skadestånd som man kan tänkas vinna. Att driva skadeståndsmål är ju dessutom gratis som vi alla vet. Han kan dock inte tänka sig att någon skulle rikta skadeståndsanspråk mot HQ självt. Nej, vem skulle kunna tro nåt sånt? Vem skulle vilja ha skadestånd av HQ i dagsläget?
Man kan utgå helt från att denna aktie är värd mindre än 2 kr och kanske snarare helt värdelös, men ändå sätter spekulanterna igång och handlar.
P.S. Mr Market, om du inte vet det men det borde du känna till :-), är Benjamin Grahams allegori över marknaden. Den är som en sällskaplig herre med koleriska drag som varje dag antingen är överoptimistisk eller överpessimistisk och antingen erbjuder sig att köpa dina aktier till höga priser alternativt är beredd att sälja sina aktier mycket billigt.
torsdag 2 september 2010
Diamyd för alla?
En intressant artikel om den nya studien i Lund för barn som har förhöjd risk, men alltså inte visat några symptom, för att utveckla diabetes typ 1 kom i går. Detta är högintressant för Diamyd av uppenbara skäl. Även om studien tar fem år och det tillkommer tid för godkännanden o.s.v. så skulle detta kunna leda till att man inte bara vaccinerar barn och vuxna som diagnisticeras med sjukdomen, utan alla som har anlagen för sjukdomen, vilket naturligtvis är oerhört många fler.
Det är lätt att inse den potential detta skulle ge Diamyd. Tänk att vara ensam om ett vaccin som potentiellt kan ges till miljoner och åter miljoner människor jorden runt. Bara det faktum att så många föräldrar har ställt upp på studien utan att ha någon annan diagnos än att deras barn har en förhöjd risk säger en hel del om potentialen. Ärligt talat tycker jag att det är konstigt att någon tackar nej överhuvudtaget, men vissa har ju fördomar mot vaccin och sprutskräck hos barn är ju inte så enkelt att hantera.
Det här kan på sikt bli riktigt, riktigt stort.
onsdag 1 september 2010
Spekulation i HQ
Jag skulle vilja börja med att dela ut utmärkelsen Veckans Narr. Vi har två mycket kvalificerade kandidater till denna prestigefulla utmärkelse den här veckan; Mats Qviberg (behöver väl ingen presentation) samt Pernilla Ström, fram till helt nyligen en alert styrelseledamot i HQ Bank.
Pernilla Ström kvalificerade sig som kandidat med god marginal när hon både i går eftermiddag och i morse gjorde våldsamma utfall mot Finansinspektionen i radions P1 som i hennes värld var skyldig till HQ Banks undergång och i DI har hon sagt att det låg politiska skäl bakom det indragna tillståndet. Minsann! Ja, ja det kan inte vara lätt när ens trovärdighet och karriär går i graven så kanske känns det rationellt att göra offentliga utspel.
Nåja, eftersom Ström bara är en småspelare i klassen måste priset ändå gå till Mats Qviberg. Inte bara har han som styrelseordförande varit ytterst ansvarig för skandalen där man samtidigt som man påstått för FI att 33 miljoner var tillräcklig reserv för bankens spekulationer i styrelsen godkänt en förlustnivå på 150 miljoner per dag. Han mörkade därefter i våras och somras omfattningen på förlusterna för marknaden och kunderna i hopp om att kunna få ihop tillräckligt med pengar för att täppa till hålet istället för att säga sanningen och omedelbart avveckla optionsaffären innan förlusten växte utom kontroll. Väl avslöjad har han sedan i vanlig ordning skyllt allting först på VD och bankens revisor samt idag även på Finansinspektionen. Finansinspektionen har ställt till med irreparabel skada när man stängde "banken" menar Qviberg som tydligen lever i en annan dimension än oss andra.
Veckans Narr är alltså Mats Qviberg. Grattis och lycka till med de kommande processerna!
Dessa sociopater får mig att tänka på en chef på Tetrapak som när man fått jättelika skadestånd p.g.a. oerhört grova brott mot konkurrensreglerna i EU gick ut i TV och sa att dessa pengar minsann hade kunnat göra bättre nytta investerade i företaget...
Well, don't do the crime if you can't do the time!
Jag undrade i förrgår vilka det är som köper HQ-aktier när banken är i fritt fall. Tja, jag hittade i alla fall en stjärna på nätet. En gosse som i förrgår började sin karriär som daytrader och genast satte igång att blogga om det.
Intressant är det i alla fall att läsa hur han tänker. I måndags missade han att handla i HQ och planerade att istället göra det i går (läs motivationen- helt underbar), men då hade de jäklarna stängt aktien så då hoppade han genast på Öreund istället. Ooooookej...
Tja, vad ska man säga? För dem som tror att börsen är ett casino kommer börsen att fungera som ett casino, dvs i långa loppet förlorar man sina pengar. Alla som handlar utan att ha tillräckliga kunskaper skulle kunna lära sig en del av den här killen som idag skrev på Börssnack:
Lämnar BS.. [0]
Berre87 11:56:35
Har sålt alla mina innehav då jag och andra familjemedlemmar köpt en fin sjötomt istället. Alltså en investering i livet..
Har därmed inget kapital kvar att leka med på börsen och därför kommer jag sluta läsa och skriva på BS då det tar för mkt tid.
Börsen har hittils varit en dyrköpt läxa för min del. Mina två största innehav i NSP och Capilon har inte gått något vidare...
Totalt sett är mina förluster ganska stora och jag har uppenbarligen haft en övetro på min analytiska förmåga. Jag har lärt mig att det är alltför många faktorer som inte går att förutspå hur bra man än försöker analysera företaget och makromarknaden.
Det jag också lärt mig är att jag aldrig kommer att investera i mindre bolag igen. Överavkastning långsiktigt är i det närmaste omöjligt att uppnå enligt min uppfattning och därför anser jag det onödigt att slösa flera timmar framför börsen varje dag. Bättre att investera i stora svenska bolag och låta de göra jobbet medan man lever livet ist.. Ska nu börja börja specialisera mig inom finans inom min ekonomiutbildning men redan nu är jag övertygad om att Warren Buffet way är det enda som gäller.