▼
lördag 31 juli 2010
"FA och TA"
Jag blev dessvärre vittne till en förvirrad konversation på Börssnack häromdagen. Den som skrev det inledande inlägget tyckte att det inte fanns något motsatsförhållande mellan teknisk analys och fundamentalanalys. De skulle närmligen komplettera varandra. Ser man på!
Än galnare blev det när en teknisk "analytiker" sedan skulle motbevisa funamentalanalysen med argumentet att verkstadsföretagens jättefina rapporter som kommit i veckan inte hade resulterat i omedelbara uppgångar i aktierna.
Nähänä, men om inte intjänandeförmågan hos företagen ligger till grund för aktiernas värdering så kan man ju stilla undra vad som ligger till grund för den...
Är det synnerligen gynnsamma formationer på grafen som har gjort att Microsoft-aktien har stigit i alla år? Är det ständiga genombrott på trendlinjen som har fått Astra-aktien att gå från nån krona till nuvarande nivå? Är det p.g.a. att Diamyds aktie var översåld som gjorde att den gick upp från några tior till flera hundra kronor?
Den som tror på såna sagor eller att det går att para ihop fundamentala beräkningar av inneboende värde hos en aktie med spådomar om att en viss grafrörelse leder till en annan rörelse har inte förstått mycket.
Det får mig att tänka på när jag var student för typ 15 år sedan. En kväll skulle jag på fest på Västgöta nation och när jag på väg dit gick förbi S:t lars katolska kyrka mittemot såg jag att en nunna höll på att dra för sitt fönster för natten. Så nära vi är varandra men ändå så väldigt långt ifrån, tänkte jag.
fredag 30 juli 2010
En fantastisk chans...
Marknaden prissätter aktier ungefär rätt för det mesta, men ibland som bekant väldigt, väldigt fel. Det är huvudregeln anser jag.
Det gäller nog inte vid stora geopolitiska omvälvningar då marknaden uppenbarligen sitter fast i det gamla tänkandet trots att världen håller på att förändras fundamentalt. Detta innebär att massor av företag, framförallt de som har mycket verksamhet i utlandet värderas alldeles för försiktigt idag.
Det är precis detta vi ser idag när USA tappar mark i rask takt medan Kina och övriga BRIC alltmer tar över som draglok för hela världen. Se på USA idag- alla håller i pengarna pga den stora osäkerheten om framtiden, det statliga budgetunderskottet slår alla rekord och delstaterna kommer nästa år att dra ned något oerhört på sina budgetar i och med att stimulanspaketet tar slut.
Samtidigt ökar Kinas privatkonsumtion med löjliga belopp varje år (bilförsäljningen fördubblas t.ex. år för år) och de statliga infrastrukturinvesteringarna slår nya rekord hela tiden och de kinesiska företagen styr nu mer eller mindre utvecklingen i Sydostasiens fattiga länger och i absolut hela Afrika tack vare sina jättelika investeringar.
Samtidigt som USA (som land) tappar mark gör de amerikanska multinationella företagen enorma vinster. Detta förstås p.g.a. att de har huvuddelen av sin verksamhet i utlandet och utlandet går mycket bättre än gamla USA (f.ö. samma som situationen för företagen i Sverige, även om Sverige som land går mycket bättre än USA idag).
Trots dessa enorma förändringar av spelplanen går NY-börsen ändå upp och ned på diverse inhemsk statistik som påverkar de amerikanska företagen i allt mindre grad. Ännu löjligare blir det av att världens övriga börser påverkas så vansinnigt mycket av just denna amerikanska statistik. Detta håller på att spåra fullständigt och det är här vi har vår chans!
Företag ska värderas utifrån dess troliga framtida vinster, inte hur arbetslöshetsstatistiken är i USA eller hur husförsäljningen går... Amerikanska jätteföretag värderas idag utifrån just denna inhemska statistik samtidigt som de alltså gör jättevinster tack vare utlänska marknader. Det är fel på hög nivå och det kommer att korrigeras med tiden, tro mig. Sama sak med svensk verkstadsindustri som värderas mycket försiktigt trots sina fantastiska rapporter. Det är bara att passa på och handla, rean kommer att ta slut den dag marknaden inser sitt misstag.
Som någon skrev nyligen i "Time". Vilken jobbstatistik ("jobs report") är det som säger mest om verkligheten för det amerikanska näringslivet idag, det arbetsmarknadsdepartementets "jobs reports" eller "Steve Jobs' reports" över Apples försäljning och utsikter för framtiden?
torsdag 29 juli 2010
Swedbanks andra kvartal
Swedbanks andra kvartalsrapport bjöd precis som jag hade trott på väldigt trevlig läsning. En kraftigt förbättrad kreditkvalitet i Baltikum gav rejälv sänkta "kreditförluster" (963 miljoner totalt jämfört med 2210 Q1), men också förbättrat provisionsnetto och som väntat sänkta räntemarginaler. VD anser dock att botten nu är nådd för räntenettot så detta får ses som ett övergående problem tycker jag.
Precis som jag skrev vid förra rapporten är en mycket intressant siffra, förmodligen den mest intressanta, förhållandet mellan återvinningarna från tidigare reservationer och de verkliga förlusterna, dvs bortskrivnignarna. Denna gång är förhållandet dememellan ännu bättre; bortskrivningarna för Q2 är bara 117 miljoner medan återvinningarna landade på 289 miljoner, dvs mindre än förra kvartalet, men mer en dubbelt så stora som bortskrivningarna.
Om man betänker att Swedbanks reservationer nu är på över 25 miljarder så måste man vara blind för att inte se att proportionerna mellan verkliga kreditförluster och reservationer tillsammans med de återvinningar som redan sker måste betyda att mycket stora återvinningar kommer att kunna göras.
När så sker blir banken överkapitaliserad eftersom den redan nu är väldigt välkapitaliserad. Detta betyder extrautdelningar i framtiden, men redan i år utdelning, i alla fall för preferensaktien.
Way to go, Swedbank!
Tidigare inlägg om Swedbank finns här.
onsdag 28 juli 2010
Tillbaka och BP
Tekniska problem gjorde att jag inte hade någon internetåtkomst på min semester t.o.m. igår varför jag inte kunde återuppta bloggandet förrän nu. Nu kommer jag att skriva regelbundet igen.
BP lämnade som bekant sin rapport igår samtidigt som man sparkade (vi går inte på den, Svanberg) VD och resultatet blev 17 miljarder dollar back... Det sämsta kvartalsresultat ett brittiskt företag har redovisat.
Detta är förstås smart bokföring på hög nivå- VD avgår, man tar alla kostnaderna för utsläppet hittills (drygt tre miljarder) och alla uppskattade framtida kostnader (30 miljarder) på ett bräde och därmed är de kommnade resultatrapporterna rensade från detta under överskådlig tid. Precis lika enkelt som det är smart.
Som jag tidigare flera gånger tjatat om blir "olyckor" som dessa ofta snarlikt behandlade av marknaden och företagen oavsett företag och bransch. Det finns t.ex. flera likheter med Swedbanks baltiska problemhantering och BP. Swedbank bytte också VD och har hittills tagit enorma reservationer för kreditförluster (över 25 miljarder kr). Dessa kunde man förstås inte ta alla på en gång eftersom man ju är en bank och måste ha trovärdiga finanser, men principen är densamma.
Det fina i kråksången är inte bara att man kan redovisa sina framtida resultat trovärdigt utan att tyngas av de problem man har haft, utan också att man senare kan återta de pengar som reserverats men sedan visar sig inte behövas som en extra intäkt. (Som bekant är jag övertygad om att Swedbank har reserverat mycket mer än de verkliga kreditförlusterna kommer att bli.) Dessutom blir ju fler än VD alltid utbytta och den nya ledningsgruppen kan ta nya tag utan att fläckas av företagets solkiga förflutna.
Det enda jag kan ångra med BP är att jag inte köpte mer, för BP värderas betydligt mer korrekt än Swedbank varför jag itne tror att den kommer ned till de nivåer som gällde då och nuvarande kurs innebär inte någon betydande säkerhetsmarginal.
Mer om Swedbank i morgon.
fredag 16 juli 2010
BP:s kursrusning
Som vanligt är många kommentatorer förvånade (eller rentav upprörda) över BP-aktiens snabba uppgång de senaste två veckorna. "Ännu" verkar vara ett återkommande ord, som i "ännu har man inte...".
Nej, man är inte ute ur skuggan ännu, men det gör som jag skrivit massor av gånger tidigare inte att en aktie står och stampar i väntan på att allting ska bli 100 % säkert. Jag kan helt enkelt inte förstår hur det undgår så många människor att det är förväntningarna om framtida vinster som styr aktiekursen, inte vinsten idag.
Så fort molnen börjar skingras, eller i svåra fall, redan när det inte kommer några fler dåliga nyheter på ett tag, så stiger aktien för företag som råkat i svårigheter. Precis så enkelt är det.
BP är ett enormt företag med lika enorma kassaflöden och egendomar så att tro att ett utsläpp, hur överdrivet publicerat det än är (det sker ju i USA...) skulle kunna knäcka företaget är väldigt alarmistiskt och inte särskilt vettigt. Det är absolut ingenting man kan ägna sig åt om men vill tjäna pengar på aktier. Den som nyktert och kallt, helt utan känslor, analyserar vad som har hänt och huruvida kursnedgången är motiverad eller överdriven tjänar pengar, den som inte gör det förlorar pengar.
Den som däremot gör korrekta analyser men sedan vill vänta tills man "vet mer" hur det kommer att gå o.s.v. missar stora delar av eller hela uppgången. Det kanske låter självklart att man inte kan vänta tills man vet i ett spel som går ut på att bedöma sannolikheter, men uppenbarligen är det inte självklart för många.
Missförstå mig inte, jag är inte alls glad för att BP har stigit så mycket, jag är förstås glad för att saker går åt rätt håll, men jag köpte klart mindre än jag idag skulle ha velat äga (på $29,20), så det hade förstås varit bättre om jag haft mer tid att köpa, men så är det med aktier.
Mer om BP finns här.
Sommar och sol
Det fina vädret har gjort att jag har fått dra ned lite på bloggskrivandet, men återkommer i morgon fredag med nytt inlägg och därefter kommer skrivandet att bli mer regelbundet igen.
fredag 9 juli 2010
torsdag 8 juli 2010
Att vara överens med marknaden
Värdeinvestering är ingenting man ska syssla med om man inte tål kritik.
När man letar värde i förhållande till pris så är man förstås inte överens med marknaden. Om man pratar eller skriver om detta så sticker man ut hakan och får naturligtvis av de flesta (läs: marknaden) veta att man har fel eller ännu värre.
OK, inget av detta är förstås nytt, men med tanke på hur det går för dem som följer massan på dess förvirrade väg så kan man enkelt dra en slutsats till: ingen har råd att vara överens med marknaden.
Prova själv om du inte tror mig.
onsdag 7 juli 2010
Partner till BP
Jag läste någonstans att BP söker en storägare som skulle kunna skydda dem mot fientliga uppköpsförsök nu när de har blivit så billiga i förhållande till sitt realiserbara värde. Eftersom detta är precis vad Buffett gjort tidigare, t.ex. när han köpte 18 % av Cap Cities/ABC när det hotades av ett fientligt övertagande i slutet av 80-talet så kan man ju alltid spekulera i att Berkshire skulle kunna vara intresserat.
Den fina logiken i en affär av detta slag är att om man har en ägare som innehar fler aktier än vad som skulle kunna tvångsinlösas vid ett övertagande så kan denna ägare effektivt förhindra ett övertagande. När Berkshire går in som storägare i företag som de inte köper upp så ser Buffett alltid till att få en preferensaktie för besväret som i de flesta fall ger en garanterad utdelning under ett antal år tills omvandlign sker till vanliga aktier, dvs en kombination av obligation och aktie alternativt en warrant tillsammans med aktien för senare möjlig inlösen. Enormt lönsamt för Berkshire m.a.o.
Observera att detta är en ren spekulation, inget annat, men helt omöjligt är det inte med tanke på Berkshires enorma kassa och utmärkta möjligheter till nyemission om så skulle behövas för att finansiera t.ex. 10 % av BP.
tisdag 6 juli 2010
Köpte H&M i torsdags
Jag har glömt att meddela att jag köpte H&M i torsdags strax innan börsens stängning. Att den aktien kunde gå under 210 kr så bra som företaget går idag är ytterligare ett exempel på marknadens manodepressiva läggning. Bara för värdeinvesteraren att passa på m.a.o., även om jag fick göra det med lånade pengar denna gång. Inte bra, men i alla fall bättre än att inte kunna köpa när aktien är så billig.
Jag har nu fyrdubblat min ursprungliga investering i slutet av april och snittat ned kostnaden per aktie rejält. Bara ett otroligt rally, dvs ett som tar aktien klart över dess långsiktiga värde kommer att få mig att sälja dem under i alla fall de närmaste fem åren, förmodligen mycket längre.
En tanke slår mig apropå dem som sålt sina H&M till mig... Har någon som sålt H&M varit nöjd med det beslutet på lite längre sikt? Någonsin? Visst, om aktien sjunker de följande månaderna (eller om man köper den igen) kan man nog vara glad ett tag att man sålde, men att studera kursen något år senare eller 10 år senare? Förmodligen ingenting man vill bli påmind om.
När stiger aktien?
Marknaden gör många fel, men vissa saker gör den rätt, även om många inte inser det. En av mina stora käpphästar är att så många missförstår vad det är som bestämmer aktiekursen och därmed också förändringar i aktiekurser. Det är förväntan om framtida vinster eller förluster som styr! Inte vad som händer nu! En kursökning kommer redan idag om förväntan på en framtida vinst uppstår, den väntar inte på att det verkligen sker. Det som kan få kursökningen att avvakta är osäkerheten i förväntan, inte att säkerheten är 100 %, dvs när det till slut inträffar. Om folk kunde lära sig detta enkla faktum skulle de lyckas så mycket bättre med sina analyser och placeringar.
Skillnaden mellan att tro att aktien rör sig utifrån vad vi vet har inträffat och vad marknaden tror kommer att ske har enorm påverkan på analysers träffsäkerhet.
Ett exempel: svenska storföretag gör mycket fina vinster just nu, betydligt bättre än väntat, ändå skriver många analytiker att vinstökningarna hittills har prisats in i kursen och det är därför aktierna inte har stigit mer än de har gjort det senaste halvåret. Kurserna förväntas alltså inte stiga så mycket innan företagen i sina kommande rapporter visar bättre gjorda vinster. Detta är helt fel. Kursen styrs som sagt av marknadens förväntningar, men i detta fall hålls kurserna tillbaka av osäkerheten i den internationella konjunkturen, vilken förstås har enorm påverkan på de svenska exportföretagens framtida vinster.
Den som antar ett vänta och se-perspektiv idag kommer att missa stora delar av den uppgång som en dag kommer. Det är nu man måste handla om man tror att konjunkturen kommer att fortsätta att förbättras. Börjar molnen på konjunkturhimlen att skingras stiger de aktier snabbt som idag är mycket lågt värderade i förhållande till företagens troliga framtida vinster (idag t.o.m. lågt värderade även till sina rapporterade vinster).
Många sa för drygt ett år sedan att de skulle vänta tills Swedbanks kreditförluster blev kända. Risken ansåg de var för stor att köpa innan man visste. Tja, bankens förluster är ännu inte kända, men aktien har stigit 400-500 % sedan bottennoteringen (runt 18 kr, men det var före nyemissionen, alltså ännu lägre med dagens aktie). Vad som har förändrats är förväntningarna, marknaden vet inte vad slutnotan blir, men förväntan är idag mycket, mycket lägre än den var för ett år sedan. Av denna anledning står aktien enormt mycket högre än då.
måndag 5 juli 2010
Allt går Diamyds väg idag
Man ska aldrig bli fartblind med företag som ännu inte har tjänat en krona på sin verksamhet, men det är mycket svårt att idag hitta några "fem fel" med Diamyd. Precis allting går just nu deras väg; ett uppenbarligen fantastiskt bra avtal har slutits och dessutom börjar Diamyd att så sakterliga röra sig i riktning bort från "enproduktsfällan" med flera andra projekt i olika statium, även i någon mån utanför diabetesfältet.
Remium publicerade idag en videointervju där VD Elisabeth Lindner besrkiver avtalet liksom övrig verksamhet i företaget (ja, samma Remium som lyckades skriva en helt galen analys av bolaget häromdagen, kanske i syfte att sänka aktien till sin märkliga målkurs 120 kr, vilket man lyckades med över förväntan).
Här är intervjun.
söndag 4 juli 2010
11 veckor till Ohly?
Nej, detta är ingen politisk blogg, men politiken lägger sig ju som bekant i marknaden både där den borde och där den inte borde. Om 11 veckor är det val och sedan kan en av våra ministrar heta Lars Ohly.
Så om 11 veckor har vi chansen. Ut med den regering som trots finanskrisens härjningar har givit Sverige EU:s bästa statsfinanser och in med en näringsminister som "blev ledsen" när Berlinmuren föll och "har varit kommunist sedan jag gick med i Kommunistisk Ungdom 1978 och aldrig förknippat det ordet med förtryck eller diktatur".
fredag 2 juli 2010
BP köpt
Det var kanske dags att som man säger i poker "put your money where your mouth is" så jag köpte idag en första post i BP. Nedgången verkar i alla fall tillfälligt ha avstannat och det är ju dumt att vänta för länge om man inte kan se några tyngre skäl att tro att en aktie ska falla mycket mer.
Jag tror (!) att mycket elände nu är inräknat nu av marknaden och dessutom börjar förmodligen ganska många tycka att aktien är väldigt köpvärd med direktavkastning över 10 % om man återtar sin gamla utdelning och det finns ju inget skäl att tro nåt annat.
Det lär bli mer BP för mig, framförallt om den håller sig kvar på dessa nivåer.
torsdag 1 juli 2010
Kvartalsrapport 1 juli 2010
Som jag tidigare berättat har jag ändrat till att presentera min depå en gång i kvartalet eftersom månadsrapporter strider mot allt som den som försöker se saker i det långa perspektivet ska stå för. Detta gäller ju också kvartalsrapporter, men det är i alla fall bara en tredjedel så illa. Jag bryr mig inte det minsta om utvecklingen kvartal för kvartal, men det kan ju vara intressant för den som följer bloggen att se ungefär hur det går om man följer mina råd.
Utvecklingen hittills i år har ganska exakt följt börsindex. Detta är mest en tillfällighet eftersom min depåutveckling är så beroende av några få företag; Boliden, Swedbank och nu också H&M och i någon mån Diamyd. Eftersom de två förstnämnda har stått ganska stilla och eftersom mitt nytillskott H&M har sjunkit något har depån totalt stått ganska stilla i år (+15 % som mest och -7 % som lägst).
Mitt konto +3,3 % OMXSPI +3,9 %
Hade jag inte köpt H&M (snitt ung. 235 kr) hade utvecklingen varit ett par procent bättre, men H&M är förutom Diamyd det företag jag idag tror mest på på mycket lång sikt och kommer att öka i om kursen hålls på nuvarande låga nivå.
Förutom H&M planerar jag alltså att öka i Diamyd och om inget oförutsett inträffar köpa en post i BP.
Jag är fortsatt mycket positiv till alla mina bolag och det känns verkligen att Swedbank är på väg att röra sig mot mer korrekt värdering med tanke på hur snabbt den stiger direkt efter allmänna börsfall. Det kommer förmodligen inte att dröja alltför länge innan kurser under 100 kr kommer att kännas avlägsna, i alla fall om det inte blir något mer betydande ras på markanden (hoppas på ras kan man ju alltid).
Jag har nu som tidgiare meddelats nu lite belåning, typ 10 % av depåvärdet, sedan mina senaste H&M-köp.
Portföljfördelning idag:
Swedbank pref: 40 %, sedan start i snitt c:a +120 %
Boliden: 26 %, c:a +180 %
H&M: 19 %, c:a -10 %
SSAB: 6 %, c:a break even
Diamyd: 4,5 %, c:a +300 %
MSAB: 4,5 %, c:a -30 %
Obducat inkl. rätter: mindre än 0,5 %, c:a -70 %
Jag har nu även en liten derivatportfölj som sedan starten i slutet av maj som mest har varit uppe över +50 % men nu är +16 %.