▼
måndag 3 maj 2010
Månadsrapport 3 maj
Som jag har nämnt flera gånger förut blir det väldigt självmotsägande att driva en blogg om långsiktig kapitalförvaltning enligt fundamentala principer och skriva månadsrapporter med besked om förräntning ned till tiondelen av en procent. Dessutom, vilket är värre för mig, har jag märkt att dessa rapporter har påverkat mitt tänkande en del så att jag har börjat hoppas på uppgångar i slutet av månaden, men tack och lov inte mitt handlande, i alla fall inte ännu. Jag är mycket nöjd i övrigt med att ha lyckats förtränga kortsiktigt tänkande och bara köpa/behålla det jag tror på på lång sikt oavsett vad det ger för utveckling i år.
Jag kommer därför bara att ge en kortfattad allmän kommentar till mina större innehav runt den 1:a varje månad, framförallt koncentrerad kring eventuella förändringar och istället göra en fullständig rapport varje kvartal. Nästa blir alltså den 1 juli.
Under månaden som gått har mitt största innehav Swedbank stigit med ung. 10 % till idag ~82 kr på förbättrade utsikter precis som jag har trott och hoppats skulle ske. Detta är jag helt övertygad om är bara början på aktiens återtåg mot en mer normal värdering. Detta lär som jag brukar tjata om inträffa redan när marknaden tror att så kommer att ske eftersom det ju är marknadens förväntningar av den framtida vinsten som styr kursen, även om detta förhållande tycks ha gått ganska många börskommentatorer förbi som t.ex. diskuterar aktiens "höga värdering sett till p/e på förväntad vinst 2010 och 2011".
Boliden har stigit för att sedan falla på en i mitt tycke utmärkt rapport samt avskiljandet av 3 kr utdelning till idag ~99 kr. Köpläge för den intresserade men jag avvaktar eftersom jag redan har kanske 30 % av mitt depåvärde i Boliden och ser ännu bättre potential i ett par andra aktier, se nedan.
H&M kommer jag att skriva mycket om den närmaste tiden. Jag fördubblade mitt innehav förra veckan efter att aktien sjunkit lite och ser denna aktie som mitt största framtida innehav. Jag är oerhört positiv till företagets framtid, på kort sikt (detta år), men framförallt lång sikt.
SSAB har sjunkit inför rapport i morgon. Aktien har precis som Boliden en tendens att handlas ned på rapport för att sedan stiga till högre höjder när folk har orkat läsa hela rapporten och dragit mer korrekta slutsatser. Jag är mycket positiv till SSAB på lång sikt.
MSAB sjönk drastiskt på svag försäljning i Q1 och därefter avskiljande av utdelningen på 1 kr. Den långsiktiga potentialen är fortsatt stor, men ibland undrar jag över ledningens förmåga att kapitalisera på denna potential. Det är inte otänkbart att produkten är större än ledningen och det är i så fall ett orosmoln.
Diamyd sjunker från toknoteringarna för någon månad sedan och jag tror som alltid att det kan komma att ta längre tid än vad många har trott att introducera vaccinet på marknaden. Nu börjar även ledningen tala i dessa termer, senast var det VD som nu säger att 2013 är mer troligt än 2012 (2011 talade man om hyfsat nyligen...). Den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge och jag kommer att öka om aktien blir mer attraktivt prissatt.
Efter ökningen i H&M har jag nu för första gången en belåning, dock bara på några procent av portföljvärdet. Anledningen är att jag inte vill vänta med att öka bara för att jag p.g.a. andra utgifter inte kan öka mitt kapital på annat sätt de närmaste månaderna.
Huvudet på spiken i första stycket. Jag tänkte själv avstå månadsrapporter helt, men kanske är det lite tråkigt?
SvaraRaderaJag håller med helt. Jag har själv inte tänkt kommentera mina egna innehav och affärer systematiskt på bloggen eftersom jag dels är rädd att det skulle kunna påverka mina investeringsbeslut om jag kände mig tvungen att resovisa allt offentligt (precis som fondförvaltare hela tiden känner att de måste slå index kortsiktigt), dels tycker jag som du säger att det blir väldigt motsägelsefullt för en långsiktig värdeinvesterare att summera hur marknaden värderar ens aktier vid varje månadsslut och på något sätt mäta sin framgång på detta vis. Mer intressant är som du gör nu att kommentera dina innehav - hur bolagen sköter sig och marknadens värdering av dem och hur du tänker inför framtiden.
SvaraRaderaHej, du skriver om Swedbanks återtåg till mer normal värdering vilket jag också ser framför mig. Men det vore intressant att höra på ett ungefär vilken vinst/aktie som du anser är normal nivå med tanke på utspädningen.
SvaraRaderaOm jag inte tar fel så finns totalt ca 1,16 miljarder aktier idag jämfört med 0,54 miljarder aktier år 2006 och 2007. Anser du att detta rakt av innebär att nyckeltalet vinst/aktie bör halveras till ett normalt värde på 10-11kr/aktie som med PE 11-12 ger värdet 110-130kr dvs uppemot 60%+ från dagens kurs. Eller tycker du att det finns något som talar för en bättre vinst framöver än i föregående högkonjunktur?
Hej Lundaluppen och Finanstankar.
SvaraRaderaTrevligt med medhåll, men det trodde jag nog att ni skulle tycka också. Är det långsiktigt så är det.
Hej Hans.
SvaraRaderaRent matematiskt borde man halvera när antalet aktier har dubblats, men samtidigt har man ju tillfört nästan 30 miljarder och om dessa inte bränns i verkliga (!) kreditförluster så är ju också det ett värde i banken som man inte helt kan bortse från.
Jag tycker att man utan att tumma på marginalen till att börja med kan räkna ung. med den vinst och värdering man hade tidigare 15-20 miljarder, men förstås på fler aktier, kanske lite mer än du skriver så jag skulle säga 10-15 kr/aktie. Med p/e 12 långsiktigt (inkl. bankrabatten, dvs att banker är lite lägre värderade än de vanliga typ 15).
Jag tror alltså att man minst kommer att kunna komma upp i tidigare vinster. Man står mycket bra inför framtiden, både i Sverige och Baltikum. Baltikum kommer att växa rejält med tiden och Swedbank är jätten där. Dessutom kommer räntan dessvärre att stiga mot en mer normal nivå och detta ger ytterligare några miljarder på resultatet.
En sak som försvårar beräkningen, men är mycket positivt för oss ägare är att man kan komma att återföra betydande reserverade belopp (se inlägget vid rapporten). Detta kan innebära många miljarder i förbättrad kapitalisering och om inte lagen skärps rejält så kan detta innebära stora utdelningar, vilket ytterligare kommer att höja värderingen.
Nåväl, allt sammantaget tycker jag Swedbank kan köpas upp till 120 kr idag inkl. betryggande marginal på lång sikt. Detta är den minsta (!) värdering jag kan tänka mig att marknaden kommer att sätta när kreditförlusterna är i pricip helt klara. Det kan dock som sagt bli betydligt mer om återföringarna blir betydande eftersom dessa har samma effekt på sista raden som intäkter har.