▼
tisdag 27 april 2010
Swedbanks krediter
Den som förvånas över att Swedbank är på väg mot vinst i år har blundat för alla tecken som funnits. De makroekonomiska förhållandena förbättras snabbt överallt, ledningen gjorde uppenbarligen vad den kunde för att ta så stora kreditförluster som möjligt under katastrofåret 2009 och VD sade vid presentationen av Q4 att han trodde på vinst 2010, vilket han naturligtvis inte säger utan att ha rejält på fötterna.
Att räntenettot varierar kraftigt har vi sett tidigare, hade man haft samma räntenetto som förra Q1 hade man ju gjort en vinst på två miljarder. Snart nog har vi högre räntor och då om inte förr förbättras situationen för alla kreditinstitut.
En siffra som jag har tjatat mycket om tidigare börjar bli mycket intressant nu- förhållandet mellan bortskrivningarna och återvinningarna av tidigare reservationer. Detta finner man på sidan 9 i rapporten. Där framgår det att man under kvartalet har återvunnit hela 538 miljoner kr, ung. samma som nettoresultatet för kvartalet, och att bortskrivningarna är mindre, netto 429 miljoner.
Bortskrivningarna "totalt" har halverats sedan förra kvartalet och summan nästan halveras en gång till tack vare att man kan dra nytta av uppenbarligen väl tilltagna tidigare reserveringar (258 miljoner) och återvinningar vid övertaganden av panter på 120 miljoner.
Jag arbetar inte i banksektorn, men som jag tidigar skrivit är det inte troligt att man snart kommer att kraftigt förbättra sitt resultat av att man återvinner tidigare reserveringar och övertagna panter samtidigt som de nya reserveringarna minskar alltmer? Marknaden har som vi många gånger konstaterat på flera aktiebloggar uppenbarligen räknat med att inga återvinningar av panter eller tidigare reserveringar skulle komma.
Ett annat dåligt rapporterat faktum är också att man nu slipper betala för deltagandet i det statliga garantiprogrammet. Detta kostade nästan två miljarder i fjol.
Swedbanks resa uppåt har bara börjat. Hur börsen reagerar första dagen efter en rapport är helt ointressant, förr eller senare korrigerar marknaden sina misstag och det är då vi får betalt. Aktien handlas idag t.ex. lägre än den gjorde efter den betydligt sämre Q3-rapporten i höstas. Ett annat relevant exempel på prissättning är hur Boliden föll kraftigt efter senaste rapporten, men har sedan stigit med ung. 25 % trots att mzinkpriserna inte har förändrats nämnvärt sedan dess och kopparn som man är bara begränsat exponerad emot "bara" stigit med 9 %.
(Kurs just nu: 73 kr)
Lou, Hur kommer det sig att det inte finns finansiella organ i länder som Grekland som kan upptäcka felaktigheter i stadsfinanserna i ett tidigare skede? Dessutom trodde jag att EU hade någon form av finansiellt organ som hade till uppgift att övervaka medlemsländernas ekonomier.
SvaraRaderaNu får man hoppas att Swedbank återtar lite förlorad mark. PÅ senaste tiden har Swedbank inte alls hängt med upp i börsyran. Rätt fascinerande att Swedbank för så länge som 4 månader sedan handlades högre än idag. Sedan dess har vi fått två ytterligare kvartalsrapporter som båda pekat i en solklar riktning för Swedbank. Jag tror fortfarande att tresiffrigt innan nyår är möjligt, även om det är optimistiskt. Nåväl, vi får se vad tiden har att erbjuda.
"Don't sell today, what other will pay twice for tomorrow"... ehhh... okej, lamt försök av mig :o)
Okej, skämdes så mycket att jag var tvungen att hitta en bra Buffet:
SvaraRadera"A public-opinion poll is no substitute for thought".
Bra va, passar lätt in på Sweddan dessutom :o)
Hej Tack för en superblogg. Läser den varje dag.
SvaraRaderaTänkte placera 20 000 under veckan. har länge sneglat på swedbank och handelsbanken. Har du någon värdering vilken du tror kommer klara sig bäst ur dagens läge?
Hej Anonym.
SvaraRaderaPotentialen hos Swedbank är mycket högre då de håller på att lösa sina problem men ännu är mycket lägre värderade än SHB vilka parametrar man än använder.
Hej Nils.
SvaraRaderaUppenbarligen har grekerna ljugit EU upp i ansiktet flera gånger och då är det ju mycket svårt att kontrollera dem. För de svenska bankernas del är det knappast långsiktigt betydelsefullt om vissa utländska banker får stora förluster och dessutom har väl EU och ffa Euro-länderna inte så mycket val än att hjälpa Grekland.
Känner mig lite kluven till landet nu- det är en mycket trevlig plats, trevliga människor, en av vår civilisations födelseplatser o.s.v. men samtidigt uppenbarligen hemskt korrupt.