▼
måndag 19 april 2010
Den som är satt i skuld är inte fri
Vad kännetecknar de flesta företag som har vuxit sig riktigt, riktigt stora? En jättebra affärsidé? En karismatisk ledare? Att de är i rätt bransch?
Jag skulle vilja påstå att det som är av allra största betydelse är att man förutom att förstås sälja produkter/tjänster som verkligen eftertraktas på marknaden så är det förmågan att hålla i plånboken och växa av egen kraft. Börjar man dopa verksamheten genom att låna pengar så är det ack så enkelt att låna ännu mer och ta chansingar hit och dit som förr eller senare leder till en rejäl nedbantning av verksamheten eller konkurs (se t.ex. dagens pressmeddelande från PA Resources).
Om vi tittar på detaljhandeln så blir detta väldigt tydligt- de två svenska jättarna H&M och IKEA har drivits från starten med extrem kostnadskontroll, samma för t.ex. den tyska jätten ALDI, amerikanska WALMART o.s.v.
Visst kan man invända att det dessa företag har gemensamt är att en ägarfamilj har styrt dem, men det är att missa målet. Det avgörande är inte att en person eller familj är stora ägare eller karismatiska personer (vilket de flesta dessutom inte är), utan att de har ägaren, dvs sig själv, i fokus och därför inte tar några dumdristiga risker med sin skapelse och fokuserar på det som är långsiktigt bra för företaget, inte den senaste kvartalsrapporten.
Sådant fokus är svårt att få av en anställd VD som förmodligen har i alla fall ett öga på möjligheten att gå till ett nytt, än mer prestigefullt jobb om han visar snabba resultat. Att ett företag drivs av storägaren är heller absolut ingen garanti för att de inte ska hitta på tok, se bara på alla tidigare stora ägarledda företag som inte finns idag, t.ex. de allra flesta svenska detaljhandelsföretag som har funnits.
Jag menar absolut inte att man bara ska investera i "familjeföretag" (även om H&M är min nya favorit) eller bara i företag med extrem kostnadskontroll, utan däremot att man ska hålla järnkoll på skuldsidan i balansräkningen hos företag man väljer att investera i. Företag med starka finanser, t.ex. MSAB, klarar förhållandevis enkelt av omstruktureringar, lågkonjunkturer och förlusten av en viktig kund. För företag som istället har en massa lån som ska omsättas regelbundet är situationen helt annorlunda.
Företag går inte i konkurs för att intäkterna sjunker, de går i konkurs för att de inte kan betala sina skuldräntor!
Axis är inget företag som intresserat dig?
SvaraRaderaGrym framtidsmarknad, bra ledning och bra marknadsposition.
Känns som ett drömföretag för den som är långsiktig (fast med gods resultat på vägen).