'
Bra reger är som sagt enkla. En bra regel: välj rörlig ränta och rörliga priser på det du köper!
När man köper på fast pris där din återförsäljarens kostnad varierar över den tid ditt kontrakt löper (t.ex. banklån och el) betalar man en försäkringspremie- försäkringen för att priset inte kommer att stiga under denna period. Alla leverantörer måste ta ut denna marginal. Även om marknaden är konkurrensutsatt ligger alltså denna "försäkringspremie" i alla priser på bundna lån och liknande.
Ju mindre bundet priset är desto mindre betalar du i försäkring. Om priset är helt fritt, t.ex. ett helt obundet bolån, betalar du ingen "försäkringspremie" alls, utan bara börspriset plus leverantörens påslag. Detta påslag är dessutom till skillnad mot "försäkringen" någonting du öppet och okomplicerat kan förhandla med leverantören, t.ex. 50 räntepunkter under en referensränta eller månadens spotpris på el plus tre öre.
En undersökning nyligen visade att man över tiden betalar i snitt 46 % (!!!) mer om man väljer femårigt bolån istället för rörlig ränta. Oerhört mycket pengar på sikt när detta förmodligen är ens största enskilda kostnad.
Som jag ser det är detta bara ytterligare ett exempel på hur dyrt det är att vara "fattig". Har man inga marginaler måste man välja det riskfria alternativet. Man kan då varken dra fördel av riskfyllda placeringar eller ta risker med sin bolånekostnad. Det var minst sagt tungt med stora huslån i slutet av förra hösten, men nu är det en försumbar kostnad och jag känner att jag kan sova lugnt i förvissningen om att man under sitt liv kommer att tjäna enorma pengar på att inte binda sitt bolån och samma sak med sitt elpris.
'
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar