▼
onsdag 27 april 2011
SHB
Det är aningen ironiskt och förstås mycket typiskt för marknaden att SHB:s oväntat svaga rapport sänker Swedbank idag. Att Handelsbanken fått sänkt lönsamhet i utlandet påverkar knappast Swedbank som har helt andra marknader än SHB och Handelsbankens goda resultat i Sverige är ju en antydan om att Swedbank, som är mycket större bland privatkunderna i landet bör tjäna mycket bra på hemmaplan.
Förutom detta har Swedbank som bekant idag positiva kreditförluster till skillnad från SHB. I morgon vet vi.
tisdag 26 april 2011
H&M i Wien och iPad 2
De senaste dagarna har jag förundrats av ungefär samma sak både vad gäller H&M och Apple. I Wien ser man H&M-kassar och H&M-butiker mest överallt och jag gick in i en och köpte en solhatt till min son eftersom det var knasvarmt ute. Den var snyggt blå, i bomull och kostade mindre än 35 kr. Det som omedelbart slår en är hur konkurrerar man med ett företag som kan sälja den så billigt och ändå ha 60 % bruttomarginal?
Idag anlände min iPad 2, direkt från Kina via TNT med gratis gravyr på baksidan. Jag valde denna gång den utan 3G och nöjde mig med 16 GB. Efter att ha hållit i denna underbara skapelse i några minuter slås jag av samma tanke- hur konkurrerar man med ett företag som kan sälja något så otroligt bra för 4390 kr och ändå tjäna en förmögenhet på det?
Svaret, i alla fall i fallet Apple, är att man konkurrerar inte alls- som konkurrent står man vid sidan av bordet och försöker fånga de smulor som fallit över kanten. För ett halvår sedan sa Steve Jobs att alla konkurrerande produkter till iPaden, existerande såväl som kommande, var "dead on arrival". Efter att nu Galaxy Tab liksom Xoom nu har kvaddat på spektakulärt vis och Blackberry nu gör tafatta försök är det bara att konstatera att han har fått rätt (som vanligt...). De är alla lamm på väg till slaktbänken och kommer enbart att skada sina tillverkare som i vanlig ordning har investerat enorma summor för att försöka konkurrera med Apple.
måndag 25 april 2011
Apples rapport, del 2
I onsdags kom alltså Apples rapport och den hade allt vad man kan önska och mer därtill. Som jag trodde nådde man senaste kvartalets vinst, vilket är spektakulärt eftersom det förra inkluderade julhandel. Som en jämförelse var förra årets andra kvartal, dvs det som avslutas i slutet av mars, 16 % lägre än "julkvartalet".
Allting var enligt mina högt ställda förväntningar utom iPad-försäljningen, men det är ju minst sagt troligt att det var väldigt många kunder som väntade med att köpa "ettan" när tvåan enligt samstämmiga rykten skulle komma mycket snart. Försäljningen av tvåan, min ska anlända i morgon enligt TNT, har ju inte lämnat övrigt att önska om man så säger. Eller som Apple sa på analytikertelefonkonferensen i onsdags: "Vi har sålt allting som vi har kunnat producera".
Dock är det utan tvekan iPhone som nu drar Apple allra mest. Försäljningen på alla marknader, men Kina allra, allra mest, är helt otrolig och vinsten är nu över 600 dollar per såld enhet. Detta är faktiskt något mer än iPad som i regel säljs utan subventioner från telekomföretag då de flesta som använder 3G-kort använder sådana där man betalar för hur mycket man använder den.
onsdag 20 april 2011
Apples rapport
Att döma av chattsidorna och finansbloggarna med inriktning mot teknik samt en hel massa analyshus kommentarer de senaste dagarna är dagens rapport från Apple hett efterlängtad. Det kan man å ena sidan förstås eftersom den kommer att ge en "hint" om huruvida den explosiva tillväxten kommer att fortsätta i år, men å andra sidan är det den gamla vanliga kvartalskapitalismen som talar.
Jag tror som jag skrivit tidigare att Apples vinst kommer att ligga i linje med förra kvartalet (6,43 dollar), vilket marknaden inte alls tror. Det känns hursomhelst mycket bra att vara aktieägare, även om jag måste vänta på min beställda iPad 2 så betyder ju egentligen bara det att efterfrågan är enorm. Vid elvatiden i kväll får vi se hur kvartalet har varit. Då är jag i Wien på semester och tänker förhoppningsvis på annat. Glad påsk så länge!
måndag 18 april 2011
An Apple a day....
En utmärkt dag (kväll) att köpa Apple... Inte för att jag har någon aning om vad rapporten i övermorgon kommer att påverka aktien, men dagens fall pga USA:s kreditbetyg är inte fundamentalt motiverat för ett företag som säljer allt mer i utlandet och snart kommer att ha den överväldigande majoriteten av intäkterna därifrån.
Jag ökade i kväll motsvarande en tredjedel av mitt innehav, vilket motsvarar ung. årets utdelning från mina utdelande bolag.
fredag 15 april 2011
Sista inlägget om PA Resources
Jag har skrivit om "Pare" sedan jag började med bloggen och fått en del kritik för min egen kritik av företaget sedan hösten 2009 och dess ledning (bra exempel här som avslutas med att Löparn i vanlig ordning levererar en av sina jätteanalyser med ett dussin antaganden och får fel till sist, observera att aktien handlades runt 25 kr då). Nu är det sista gången, jag lovar.
PA Resources är nu helt kört. Om inte senaste produktionsrapporten övertygar om detta kan ingenting göra det. Man lyckas inte vända till lönsamhet hur man än försöker och, vad värre är, det vet ledningen sedan länge även om man ständigt (åtminstone sedan 2007) sprider vad man uppenbarligen vet är osanningar om stundande resultatförbättringar, alla "snart".
PA Resources är en tragedi, en kapitalförstöring utan sans och mått och klockan klämtar högljutt. Den som inte hör den och fortfarande sitter och hoppas på fantastiska produktionsökningar lurar sig själv. Det finns absolut ingenting som tyder på att det skulle bli fallet. Köp BP istället om ni vill köpa olja, där finns både vinster och utdelningar, något som Pare aldrig har mäktat med.
Den som inte hoppar av nu kommer med all sannolikhet att förlora allt inom ett par år. Eller som John Donne en gång skrev...
Therefore, send not to know
For whom the bell tolls,
It tolls for thee.
Kurs idag: 4,80 kr
'
PA Resources är nu helt kört. Om inte senaste produktionsrapporten övertygar om detta kan ingenting göra det. Man lyckas inte vända till lönsamhet hur man än försöker och, vad värre är, det vet ledningen sedan länge även om man ständigt (åtminstone sedan 2007) sprider vad man uppenbarligen vet är osanningar om stundande resultatförbättringar, alla "snart".
PA Resources är en tragedi, en kapitalförstöring utan sans och mått och klockan klämtar högljutt. Den som inte hör den och fortfarande sitter och hoppas på fantastiska produktionsökningar lurar sig själv. Det finns absolut ingenting som tyder på att det skulle bli fallet. Köp BP istället om ni vill köpa olja, där finns både vinster och utdelningar, något som Pare aldrig har mäktat med.
Den som inte hoppar av nu kommer med all sannolikhet att förlora allt inom ett par år. Eller som John Donne en gång skrev...
Therefore, send not to know
For whom the bell tolls,
It tolls for thee.
Kurs idag: 4,80 kr
'
torsdag 14 april 2011
Swedbanks värdering
Många ifrågasätter Swedbanks stadiga uppvärdering på senare tid, men den som har varit med i "debatten" ett tag vet att samma synpunkter om att aktien inte borde stiga har förts fram sedan åtminstone hösten 2009. Uppvärderingar av företag sker i regel (undantag finns) inte alls i paritet med resultatförbättringar eller -försämringar, utan oftast först mycket långsammare och sedan mycket snabbt. Detta är värdeinvesteringens grundsten.
Det första var vetskapen under andra halvan av 2009 om att konkursrisken var helt undanröjd, detta fick snabbt till en tredubbling av aktien före nyemissionen. Sedan föll den tillbaka rejält och det var de minskade kreditförlusterna som drev den sakta uppåt, följt av insikten att detta skulle fortsätta och de sammanlagda förlusterna skulle bli radikalt mindre än vissa olyckskorpar spekulerat i. Sedan var det möjligheten att vända till vinst 2010 som drev på, men först då, sommaren 2010 så började det hända saker med aktien och sedan dess har vi haft en vandring från runt 70 kr till nu runt 115 (plus utdelningen).
Som jag skrivit många gånger tidigare är det min uppfattning att absolut allting går Swedbanks väg sedan ett bra tag. Det finns nästan inga moln alls på himlen och då kommer också marknaden att ta ut detta alltmer och med hjälp av fortsatta resultatförbättringar, återvinningar, återköp och allmän popularitet för aktien är det troligt att vi inom något år kommer att se tillbaka på dagens värdering och tänka att det fortfarande våren 2011 gick att köpa Swedbank under 120 kr.
onsdag 13 april 2011
Apples försäljning just nu
Med tanke på hur mycket som händer i Apple just nu och den stora frågan just nu är huruvida man verkligen klarar att fortsätta växa som man gjort det senaste året med runt 70 % vinstökning sett utifrån kvartalen året innan tänkte jag försöka bedöma sannolikheten för det. Marknaden är av naturliga skäl skeptisk till en så stor tillväxt och aktien har sjunkit ett tag och på lång sikt är det förstås inte möjligt att växa så snabbt. Dock vill jag påstå att det absolut inte är omöjligt utan snarare högst troligt de närmaste åren.
Med tanke på hur lågt Apples P/E är just nu finns det inte mycket luft i värderingen och en vinstökning, allt annat lika, på t.ex. 50 % lär värdera upp företaget i samma storleksordning.
Apples bokslutsårs första kvartal pågår t.o.m. juldagen och är av naturliga skäl det starkaste av de fyra under kalenderåret. Det senaste levererade omsättning på 27 miljarder (ett år tidigare var den knappt 16) och vinst per aktie på ung. 6,50 (3,70).
Hårdvaruförsäljningen var fyra miljoner Mac-datorer, 16 miljoner iPhones, 19 miljoner iPods och sju miljoner iPads. Om man får spekulera lite i dessa tal så kommer säkerligen iPod-försäljningen att ha sjunkit, inte bara för att den sjunker sakta över tiden, utan för att julförsäljningen naturligtvis är stor för en så förhållandevis billig produkt. Mac-försäljningen är av allt att döma i stark tillväxt så där är jag betydligt mer optimistisk så någon större minskning känns inte trolig, även pga att bärbara datorer inte är lika mycket en presentartikel som iPod är.
Vad gäller iPhone och iPad tror jag att man kommer att sälja minst lika bra som under sitt "Holiday Quarter" . Detta tack vare att båda produkterna är i mycket start försäljningsökning (iPhone nästan fördubblades förra året och har nu startat säljas via Verizon i USA som säger att intresset varit enormt) och iPad hann med att göra en succéstart med iPad 2 de sista veckorna i USA och några dagar i 25 ytterligare länder, dvs man sålde allt man hade. Till detta kommer den explosiva utvecklingen för deras nätförsäljning av diverse media.
Min privata prognos är alltså att man kommer att ha tjänat ungefär som förra kvartalet och skiljer det sig åt något håll så skulle jag snarare tro att det är uppåt. Sen får vi se, ett kvartal kan slå åt alla håll och det viktiga är som alltid hur det går över tiden, inte tre månader, men jag tror även att man under detta räkenskapsår kommer att växa precis som det förra. Jag kan i vilket fall inte hitta någonting som inte tyder på det.
måndag 11 april 2011
Swedbank köper Swedbank?
Det verkar att döma av Swedbanks stadiga uppgång utan några större nyheter sedan månadsskiftet som om banken har börjat verkställa sitt mandat från stämman om att återköpa sina aktier (upp till 10 % av utestående var beslutet) fr.o.m. andra kvartalet. En viss logik skulle kanske ligga i att göra det så snart som möjligt eftersom aktien stiger stadigt med resultatet sedan länge och det inte lär bli billigare att vänta.
När jag kollar upp bankens egna avslut är det kraftiga plus vad jag kan bedöma, men om någon har mer detaljerad statistik eller kunskap om det är normala siffror är jag intresserad av att veta.
fredag 8 april 2011
Kortsiktigt ända in i kaklet
Den som vill ha ett utmärkt exempel på hur det straffar sig att ta hem snabba vinster och överhuvudtaget agera kortsiktigt på marknaden kan studera Microsofts börsintroduktion för precis 25 år sedan (länk till nytrycket av historien i Forutne).
De mäklarhus som hjälpte till med introduktionen belönades i vanlig ordning med möjligheten att köpa ett stort antal aktier till rabatterat pris. De gjorde reklam för introduktionen genom att förstås visa på företagets stora möjligheter (och risker, som man är skyldig att göra) i och med att man hade succéprodukter som började bli standard. När aktien introducerades för runt 25 dollar blev den genast en sensation och steg snabbt några dollar och fortsatte sedan uppåt.
Mäklarhusen kunde förstås inte låta bli att ta en snabb vinst och, får man förmoda, förse ansvariga på företagen med bonusgrundande vinster och några veckor efter introduktionen hade hälften av dessa aktier sålts av.
Omräknat till dagens akite efter alla splittar och utan att ta hänsyn till utdelningar motsvarar de 25 dollarna 9 cent. Bara fyra år senare hade man en tiodubbling av pengarna om man inte hade sålt. Aktien noterades som högst 14 år senare runt 60 dollar eller ung. 700 gånger högre än introduktionen.
Det måste ha varit den sämsta affären i historien att sälja de aktierna, möjligen efter de där indianerna som sålde Manhattan.
torsdag 7 april 2011
Apple dominerar totalt
Den som vill förstå Apple av idag och i morgon ska koncetrera sig främst på iPhone och iPad. Det är här tillväxten för hårdvaruförsäljningen finns och den enorma potential som ligger i egentilverkad och distribuerad mjukvara. Samtidigt är det här också här de flesta missförstånden görs av dem som försöker förstå Apple tycker jag.
Myt 1: Andriod är på väg att gå om iOS både på system och i appförsäljning. Vad gäller telefoner är det utan tvekan sant att det finns massor av androidtelefoner ute idag. Dock är det Apple som tjänar pengar på mobiltelefoner. Jämförelsen med Nokia är slående- Nokia säljer 850 % mer än Apple men tjänar bara ung. 35 % mer på detta. När man ser till app-försäljning blir det riktigt dumt. Visst, Android Market och andra alternativ växte mer än App Store under 2010, dock från mycket små nivåer, men idag är App Store ung. 18 gånger (!) större än Android Market.
Myt 2: iPad kommer snart att vara förbisprunget av Android-modellerna. Detta är kvalificerat trams- det finns idag ingen modell på marknaden som ens kan nämnas som en konkurrent- Samsungs 7 tumsförsök försök är nedlagt efter mikroskopisk försäljning och istället ska man nu satsa på en 10 tumsmodell som de nu själva säger var otillräcklig och ska göras om innan den kan lanseras. Xoom har nästintill ingen försäljning- 100 000 enheter worldwide på två månader medan Apple sålde tre gånger så mycket av iPad 2 på en dag (!!!). Dessutom sägs Apple nu ha lagt beslag på en mycket stor del av världsproduktionen av pekskärmar, vilket ytterligare försvårar för konkurrenter att ens få ut ett alternativ. Som jag har sagt tidigare, iPad-slaget har Apple redan vunnit.
Myt 3: iPad och iPhones slutna system är tvärtemot vad kunderna önskarr. Detta är en vanlig (van)föreställning. Den vederläggs enkelt genom att studera försäljningsframgångarna och genom att prova produkterna ser man hur otroligt enkelt det är att använda någonting som är designat som ett sammanhållet system. Detta system är inte slutet- vem som helst kan tillverka appar till det, men kunden kan vara säker på både att programmet fungerar till ens apparat och att de knappar som finns fungerar på samma sätt oavsett vad man gör med den. Inte färre än 87 % av utvecklarna av Android-appar säger att framgentationen, dvs att de olika androidplattorna ser väldigt olika ut (snarare kommer att se ut) är ett problem.
Myt 4: Med ett öppnare system kommer de duktiga programmerarna och de stora företagen att framförallt tillverka androidappar. Med redan idag över 70 000 appar byggda för iPad och närmare 400 000 totalt för iOS är detta ett konstigt påstående. Trots att Apple tar 30 % av kakan formligen exploderar iOS-appmarknaden samtidigt som det enligt uppgift idag finns 17 (!) appar som är anpassade efter Honeycomb, dvs för androidplattor.
Myt 5: Android-plattorna kommer att ha bättre prestanda och därför slå hårt mot iPad-försäljningen. Den första delen av detta är knappast sann efter iPad 2:s entré och den andra delen är typisk för dem som inte förstår Apples "appeal". (Länk här till tidigare inlägg.)
tisdag 5 april 2011
H&M:s försäljning i utlandet
Den uppmärksamme läsaren av H&M:s kvartalarapport (sidan 11) och helårsrapporten 2010 kan enkelt finna orsaken till att H&M nu satsar allt mer på USA och Kina och i viss mån tydligen också Storbritannien- de går alla mycket starkt.
Kinas försäljning, utan tvekan hjälpt av den stora andelen nya butiker, ökade med 66 % i fjol och ligger nu upp 45 %, men än mer intressant är väl att USA med förhållandevis begränsad nyöppning i fjol (+9 % butiker) har en omsättningsökning på 26 % i lokal valuta och 27 % under 2010 (var dock bara 17 % upp första kvartalet 2010 så trenden är mycket positiv)
.
Ryssland går uppenbarligen mycket bra, men där är antalet butiker fortfarande alldeles för lågt för att man ska kunna dra alltför långtgående slutsatser.
Jag skrev i förra veckan till H&M och bad om en kommentar om dessa länders siffror, t.ex. om detfanns några jämförelsestörande fakta, men fick inget svar. Om de senaste kvartalens siffror håller i sig kommer den globala omsättningen på ett par års sikt hur som helst att öka enormt.
måndag 4 april 2011
Stolt
Lite stolt blir man allt när man hittar tre av sina favoritföretag bland dem som enligt Dagens Industris sammanställning är de som ratas mest av professionella analytiker idag. Visst, jag äger inte längre SSAB eftersom jag tror myckt mer på Apple som jag köpte istället, men Boliden och H&M är ju alltid kul att analytikerna skriver ned. Lite av en kvalitetsstämpel känns det som.
Ibland undrar jag om man skulle kunna strunta i att analysera själv och enbart gå emot analytikerna. Det skulle säkerligen gå bättre än index, men det är inget jag vill prova på allvar. Så här skrev analytikerna om Boliden för ett år sedan. De roligaste "analyserna" av Boliden skrevs dock när aktien stod väldigt lågt, här är min sammanställning av dem, dessutom det första inlägg jag skrev på bloggen för två år sedan.