▼
fredag 25 februari 2011
Swedbank mot 170
Efter senaste rapporten från Swedbank känns det uppenbart att mitt "värde med säkerhetsmarginal" på 120 kr är alldeles för mycket marginal och för lite "köp". Jag är övertygad om att Swedbank inom inte alltför lång tid kommer att tjäna runt 20 kr per aktie och dessutom kommer överkapitaliseringen att föra med sig både återköp (10 % är förslag till stämman) och extrautdelningar samt den redan föreslagna höjningen av utdelningsandelen till 50 % (från 40 %).
Det är min bestämda uppfattning att om inte någonting hemskt inträffar i världen så kommer Swedbank att fortsatta att överraska uppåt och detta kommer förr eller senare att ge utslag i aktiekursen, förmodligen förr än vi anar. Jag höjer därför mitt värde inklusive betryggande säkerhetsmarginal på 3-5 års sikt till 170 kr.
Om man får spekulera så kommer 170 kr att kännas väldigt lågt om några år, men 170 kr är motiverat idag.
Det har blivit populärt bland dem som stod kvar på perrongen när Swedbank hade problem att påstå att enda anledningen till att Swedbank finns kvar idag är att staten alt. skattebetalarna "räddade banken från konkurs". Dåliga förlorare är och förblir förlorare! Det är nyemissioner som räddar företag, ingenting annat, oavsett om det är aktieägarna eller staten som står för fiolerna. Ingenting annat!!
Naturligtvis var både Riksgälden och Riksbanken (självständiga myndigheter och inte styrda av regeringen) samt regeringen själv behjälplig när all kredit frös inne under krisen. Dessutom utnyttjade Swedbank de garantier som staten ställde ut för att kunna få låna billigare och det höll nere räntekostnaden rejält. Den som irriterar sig på detta ska tänka på att staten tjänade massor av pengar på detta (typ 20 miljarder) utan att behöva lägga ut ett öre för dessa garantier.
Grunden för Swedbanks återkomst är istället tvåfaldig- dels har (och framförallt hade!) man stabila huvudägare som aldrig medvetet hade låtit banken gå i graven, dels var banken även när de verkligen blåste runt knutarna, mycket välkapitaleriserad. Detta kapital var grunden och sedan räddade vi som deltog i nyemissionerna (själv deltog jag bara i den andra eftersom jag började köpa först i februari 2009) bankens självständighet och överlevnad.
Som jag har sagt tidigare, det vore klädsamt om någon av alla dessa som då påstod att banken snart skulle tas över av staten o.s.v. och hånade oss som såg både risken och tillfället kunde erkänna att det gjorde en fatal missbedömning samtidigt som vi andra hade rätt och tjänade enorma (!) summor på detta. Istället brukar man få höra att det var skattebetalarna som fick "bära kostnaderna" och liknande och att det bara var tur vi hade som satsade som vi gjorde.
Jag ökade f.ö. idag mitt innehav av H&M med 25 % till kursen 205 kr och lägger nu in mitt "värde" inklusive säkerhetsmarginal för Apple på 400 dollar.
torsdag 24 februari 2011
Boliden snart dubblerat
Dagens trevliga meddelande från Boliden om att man startar en ny guld- och tellurgruva var bara ytterligare en i en lång rad positiva nyheter de senaste åren från detta underbara företag. Boliden känns alltmer som ett skolboksexempel- man håller inne det mesta av vinsterna (runt 70 %) för att klara de naturliga svängningarna i metallpriserna och, framförallt, att kunna investera aggressivt i ny eller utökad verksamhet.
Det är så man skapar värde för aktieägarna- företaget kan förränta pengarna långt över vad aktiägarna själva kan och därför låter man bli att dela ut alltför mycket. Förmodligen vore det ännu bättre att inte dela ut alls (se Berkshire och Apple för minst sagt lyckade exempel), men sånt är ju impopulärt hos aktieägarna så det är nog inte möjligt.
Det känns som om man är på väg att genom utbyggnaden i Aitik och Garpenberg, metallskrotåtervinningen och de andra mindre projekten, som dagens nyhet, att fördubbla det företag som fanns innan man började bygga ut i Aitik.
Dubblerade (eller liknande) intäkter bör förstås minst betyda dubblerad vinst och därmed värde på företaget (allt annat lika). För att anknyta till de senaste dagarnas inlägg om värde passar det att påminna sig att det är detta företag som idioter handlade ned till 14,80 för drygt två år sedan. Lika mycket som årets vinst...
onsdag 23 februari 2011
Fallande börskurser
I takt med att revolutionerna avlöser varandra faller de europeiska börserna och inget annat är väl att vänta. Finns det en orsak att sälja, om än mycket avlägsen, så säljer många av de stora drakarna.
Detta finns det ju ingen anledning att klaga på, det är som att klaga på att fåglarna lyfter när de blir skrämda. Till skillnad från vad som är fallet med fågelskådning kan vi ju dessutom tjäna pengar på folks dåliga nerver och allmänna kortsiktighet. Väldigt mycket pengar.
Båda mina främsta "köp mera-aktier" Apple och H&M har nu mycket attraktiva kurser så det är bara ett råd jag kan ge: shop till you drop!
Scared money loses! (Gammal pokersanning)
måndag 21 februari 2011
Libyen och Italien
Med som vanligt viss risk att anses cynisk vill jag ändå presentera ett möjligt värde-case som seglat upp de senaste tre dagarna- italienska företag som är tungt investerade i Libyen, a.k.a. where the action is denna vecka. Är det inte döende pelikaner som skapar vinster så är det döda demonstranter m.a.o.
Skämt åsido, man tjänar inte pengar på att folk dör för att man investerar i nedtryckta aktier. Jag kan dessutom alldeles för lite om italienska företag och Libyen samt kan ingen italienska så det är ingenting jag kommer att göra, men för den som har kunskaper i ämnena ovan är det troligen ett gyllene tillfälle att handla billigt, i alla fall om det blir fullt inbördeskrig.
Italienska börsen föll mer än 3 % idag just p.g.a. att så många företag, inte minst inom oljesektorn är verksamma i det södra grannlandet. Investerare har ju en tendens att lägga fötterna på ryggen så fort kulorna börjar vina, men det verkar intuitivt fel att sälja en aktie för att idioten Gadhaffi blir av med jobbet, kanske med en demokratisk efterträdare, kanske en mindre demokratisk sådan.
Risken är förstås att efterträdaren säger upp avtalen med de italienska firmorna, men den måste väl ändå vara rätt liten. Om han inte är kommunist, och dem är det ju tack och lov ont om dessa dagar, kommer han säkert att vilja ha så mycket utländska investeringar som möjligt i landet och då är det ju en tämligen dålig idé att nationalisera andras tillgångar.
Man får inte vara rädd att följa sin intuition som investerare bara för att det hettar till, det är ju då de riktigt intressanta tillfällena uppstår. Eller som Baron Rotchild sa så sant en gång...
When there is blood on the streets it is time to buy real estate.
onsdag 16 februari 2011
Fortunes profetior
Häromdagen köpte jag pad-versionen av Fortunes sista nummer 2010, det kan varmt rekommenderas, framförallt för de tio aktietipsen. Tips är naturligtvis ingenting man köper på, men de är alltid bra att ha för att sedan kunna göra sin egen bedömning och förhoppningsvis för att de innehåller intressant info om företaget. Eftersom jag har börjat intressera mig för amerikanska aktier så smått men saknar någon större kunskap om de allra flesta företagen känner jag att jag behöver insatta artiklar om intressanta företag.
Jag blev väldigt imponerad. Det är så här värdeanalys ser ut! Klara, mycket pålästa och logiska resonemang rakt igenom utan att fastna i siffrorna och börsutvecklingen hittills talar sitt eget språk.
När jag gick igenom (det finns en länk på varje sida) vilken kurs de stod i idag jämfört vid publiceringen den 1 december tre mindre än 20 % upp och bara en under börsutvecklingen. Naturligtvis en mycket kort tidsperiod, men när nio av tio kraftigt slår börsutvecklingen så säger det nog en del.
Roligast att läsa för den Apple-frälste var förstås tipset att köpa Apple. "...sales of the already hot iPhone and the iPad are set to go stratospheric."
Mosaic (+22 %), Agrium (20 %), Dow Chem (23 %), Transocean (21 %), Shell (20 %), Lennar (40 %), East West Bancorp (41 %), Royal Caribbean (16 %), Entropic (8 %), Apple (15 %).
Som jämförelse är S&P 500 upp precis 10 % sedan dess.
Priset på företaget?
Att pris och värde inte är samma sak ("Price is what you pay, value is what you get!") är ingen nyhet, men att alltid använda aktiekursen som ett mått på vad "marknaden värderar företaget till" är inte så vettigt alla gånger, i alla fall för mindre, inte så omsatta aktier.
Ett bra exempel på detta såg vi häromdagen när MSAB föll med typ 15 % på ett par dagar efter en mycket bra rapport i som vanligt väldigt tunn handel. Som vanligt var det patetiska traders som hoppats på att aktien skulle stiga snabbt på rapporten som hoppade av det i allra högsta grad flytande skeppet. Är det då rätt att säga att MSAB värderas till t.ex. 19 kr * 17 miljoner aktier? Knappast!
Visst, om ett företag handlas ganska konstant på en viss nivå och som t.ex. Swedbank och H&M omsätts mycket tungt varje dag så är det väl korrekt att göra ett sånt påstående, men inte annars.
Börsen som följs så noggrant av miljoner människor är inte särskilt intressant alls. En ständigt publicerade senaste kursen är ingenting mer än det pris som två personer eller organisationer valde att byta aktien för, ingenting annat.
The stock market is just something you check out regularily to see if someone has done anything stupid.
Warren Buffett
måndag 14 februari 2011
Apple överallt
Vart man än tittar är det Apple, i media liksom i verkliga världen. Apple är som en religion och om man dessutom är intresserad av företaget och letar lite finns det idag ingen gräns för hur mycket intressant man kan hitta- ny hårdvara, mjukvara, tjänster, strategier o.s.v.
Med tanke på hur stort och därmed betydelsefullt smartphone-segmentet börjar bli, där regerar om inte i antalet enheter så i vinst per enhet, så är det väldigt trevligt att höra att man nu tänker sig att göra en budgetversion av iPhone för att konkurrera i det riktigt stora segmentet "vanliga telefoner". Mindre och nedbantad och halva priset, precis som man gjorde med iPoden- man etablerar den som high-end och när marknaden är vunnen släpper man budgetmodeller som tack vare skalfördelar kan konkurrera ut alla med pris och prestanda.
Tjänar man så bra som Apple på telefonen (och glöm inte apparna...) är det säkert möjligt att kapa priset rejält på en billigare produkt och ändå tjäna en hacka på varje enhet. Stackars Nokia om Apple tar marknadsandelar av dem även i deras stora segment.
Med en kraftigt breddad framtida bas på stolpen ovan kommer den totala mobilrelaterade vinsten att explodera. Just wait and see...
lördag 12 februari 2011
Boliden levererar i vanlig ordning
Egentligen behöver man inte säga så mycket om Bolidens underbara rapport igår. Företaget går från klarhet till klarhet, expanderar på egen räkning och höjer utdelningen, om än lite mindre än jag hade hoppats på, dock medveten om att även detta är rationellt eftersom man idag förräntar sitt egna kapital riktigt bra.
Att man tjänar allt mer på stigande metalpriser var väl ingen kioskvältande nyhet precis. Kortversionen kan väl vara: 88 % ökning (!) av kopparproduktionen, 14,50 i vinst under året, skuldsättnignen halverad till 24 %, mycket starkt fritt kassaflöde och överhuvudtaget inga större moln, gaktiskt knappt några moln alls, på Boliden-himlen.
Kvartal för kvartal går det förstås åt båda hållen för ett cyklisk företag beroende av massor av faktorer som man bara delvis kontrollerar, men trenden är glasklar och så länge världen tuffar på som idag blir vi bolidenägare bara rikare och rikare.
torsdag 10 februari 2011
MSAB allt bättre
MSAB:s rapport i fredags var trevlig läsning eftersom allt man rimligen kunde hoppas på fanns med, t.o.m. min gamla käpphäst att man inte borde dela ut så mycket som man gjort, framförallt förra året, och sänker utdelningen med 20 % till 80 öre.
Bisarrt att citera Jonas Birgersson som jag inte har något till övers för annars, men en sak han sa var i alla fall minnesvärd: företag behöver en krigskassa.
The world is yours, MSAB!
tisdag 8 februari 2011
Swedbank does it again
Man ska ju aldrig säga aldrig, men nu borde det inte finnas någon som verkligen tror att Swedbank kommer att gå under pga sina kreditförluster i utlandet. OK, det kanske låter konstigt att ens nämna detta idag när man lämnar en så underbar rapport och sedan länge har kreditförlusterna på en mycket trevlig nivå, men om man läser diverse chattsidor på nätet kan fortfarande denna oinformerade tanke luftas.
Om man ska hitta det bästa ur en bra rapport så tycker jag att det är vad jag har trott och väntat på länge-att kreditförlusterna nu äntligen är positiva, dvs återvinningarna övestiger förlusterna och man därmed får "intäkter" från sina gamla reservationer en halv miljard under Q4). Detta lär fortsätta under överskådlig tid tack vare de mycket stora tidiagare reservationerna. Just nu är är årstakten rent matematiskt två miljarder, men förmodligen blir det mer 2011 och framåt eftersom trenden är så tydligt ökande sedan lång tid.
I årstakt ligger vi nu över 10 miljarder i vinst och tack vare en förmodligen fortsatt stabiliserad konjunktur, förbättrad räntemarginal, återvinningarna m.m. kommer vinsten troligen att hamna över 12 miljarder, kanske uppåt 15 miljarder för 2011. Sedan idag ska hälften av dessa (istället för 40 %) delas ut...
De (t.ex. nästan hela analytikerkåren) som ständigt förvånas över Swedbanks allt bättre resultat kanske ska ta bort sina skygglappar och inse det som jag och andra (t.ex. denne) har vetat länge- Swedbank är en enormt välkapitaliserad, t.o.m. kraftigt överkapitaliserad, bank som har mycket starkt kassaflöde och kommer att kunna dela ut mycket stora summor de närmaste åren. Detta även med ett tioprocentigt återköp av aktier.
Min vinst på Swedbank (på pappret) sedan våren 2009 är idag mycket hög, vilket jag är mycket glad för förstås, men jag kan bara beklaga att jag inte redan då lånade lite på mitt kapital och satsade mer. Inte sagt med facit i hand, utan för att jag då ville satsa mycket mer men fick inte loss mer. Detta är inget jag grämer mig för, men visst hade det varit kul att ha gjort en Forrest Gump på den bank som (nästan) hela Mediesverige förklarade bankrutt...
fredag 4 februari 2011
Mer Apple
Efter många år med SSAB har jag nu gjort mig av med min post och köpte (mer) Apple för pengarna. Logiken i detta är att trots att jag fortfarande tror på SSAB så tror jag mer på Apple och jag måste lära mig av mina misstag- när Boliden och Swedbank för två år sedan stor ofattbart lågt så ville jag ändå inte sälja SSAB som inte alls hade sjunkit lika mycket i en lite envis uppfattning om att man inte ska sälja utan vara långsiktig.
Att vara långsiktig är en utmärkt strategi som oftast fungerar, men man ska inte glömma att det inte är ett självändamål- man är inte långsiktig för sakens skull utan för att det brukar löna sig! Om det finns någonting som man tror har mycket större potential (och det fanns det verkligen 2009) så ska man satsa på det. Diversifiering är inte något jag strävar efter eftersom säkerheten i placeringarna blir så mycket större om man köper med rejäl säkerhetsmarginal än om man bara köper många olika branscher.
SSAB är ett bra företag och jag rekommenderar att man köper den aktien, men eftersom man till skillnad från Boliden drabbas av de allt högre råvarupriserna så är det inte en akite som jag väljer före t.ex. Boliden och Apple idag. Historien får utvisa om jag hade rätt.
onsdag 2 februari 2011
Analytikerna och verkligheten
I vanlig ordning uppförde sig inte de svenska storföretag som rapporterade idag då de inte presterade i överensstämmelse med vad de professionella analytikerna förväntade sig (i media rutinmässigt men helt felaktigt kallat "vad marknaden förväntade sig").
Efter några starka kvartal har nu analytikerna börjat brassa på rejält i sina vinstprognoser. Taktiskt sett helt rätt från deras sida- vem vill stå med skägget i brevlådan och hela tiden ha underskattat vinsterna och därmed konjunkturuppgången? Så mycket bättre då att ha förväntat sig för mycket eftersom det med någon sjuk logik är företagen som då "har misslyckats att nå upp till förväntningarna".
Håhåjaja...
tisdag 1 februari 2011
Bokslut BP
Med dagens rapport från BP har vardagen återvänt till företaget som jag ser det och både återupptagandet av utdelningen och aktiekursen visar att även företaget och marknaden uppfattar det så. Inte så att de inte kommer att få känna av utsläppets följder i framtiden, men ingen kan längre tro att företagets överlevnad skulle vara i fara p.g.a. det som händer i våras. Läckan gjrode stor skada på företagets cashflow 2010, men mycket mer är det inte, i alla fall om ingenting mycket pinsamt framkommer i de olika undersökningar som görs.
Jag är förstås nöjd med utvecklingen, även om jag gärna velat satsa mer men eftersom kursen gick mycket snabbt uppåt efter min första och enda investering på 29-dollarsnivån så avvaktade jag, vilket jag idag ångrar, men så är det med aktier. Eftersom kursen nu är ung. på den nivå som jag anser att aktien med säkerhetsmarginal är köpvärd till så kommer jag förmodligen inte heller i framtiden att köpa. Trevligt med framtida utdelning på de aktier jag har förstås.
Såna här chanser kommer nog bara typ en gång om året om man bara räknar dem som man har möjlighet att få reda på och dessutom förmåga att bedöma risk/reward. Det gäller att ta chansen när den kommer!
Mer om PB finns här.