måndag 28 september 2009

Kapitalförsäkring- nästan för bra för att vara sant

'
Bra regler är enkla- man ska ha sina aktier och fonder i en kapitalförsäkring, inte i en vanlig depå.

Våren 2007 tog jag tog jag äntligen och satte mig in i vad en kapitalförsäkring var. Som de flesta andra hade det konstiga namnet gjort att jag inte hade förstått att detta faktiskt var en depå med ett annat namn och helt annorlunda skattesituation. Man betalar ingen skatt på utdelningar och vinster (och saknar avdragsrätt på förluster) mot att man betalar en årlig skatt (f.n. drygt 1 %) på hela värdet på försäkringen, alltså även ev. kontanter.

Det här måste vara för bra för att vara sant tänkte jag och försökte leta "hakar" på nätet och i litteraturen. Nej, det är precis så bra som det intuitivt verkar vara. Eftersom skatten är 30 % på alla vinster och utdelningar i en depå och skatten bara tar ung. en procent per år kan man förenklat säga att skatten på en kapitalförsäkring tar drygt en procent av ens förräntning. Om man över tiden lyckas förränta sitt kapital med mer än ung. 4 % tjänar man alltså på detta jämfört med att ha en vanlig depå.

Denna förenklade beräkning visar att vid 4 % förräntning får man i en kapitalförsäkring behålla 2,8 %, hade man haft en vanlig depå hade man fått behålla 4 % - 0,3*4 %, dvs 2,8 %. Vid all förräntning därutöver tjänar man förstås på att ha en kapitalförsäkring eftersom dess skattesats är kontstant.

Låt oss mycket enkelt anta att man har 100 000 kr i aktier som förräntas enligt genomsnittet för OMX under fem år och dessutom har 20 000 kr i kontanter.

Aktiekapital: 100 000
Kontanter: 20 000
Förräntning över tiden inkl. utdelningar (före skatt): 11 %
Årlig avkastningsskatt (uppskattad): 1,2 %

Aktierna behålls i fem år och säljs sedan

Aktiekapital: 168 500 kr
Kontanter: 12 900 kr (man har varje år betalat 1,2 % av värdet på försäkringen inkl. de år för år minskande kontanterna)
Summa: 181 400 kr

Om man istället hade haft en vanlig depå hade man förstås också sålt för 168 500 kr och dessutom haft sina 20 000 kr i kontanter orörda. Dock hade man fått betala 30% skatt på vinsten (68 500 kr) dvs 20 550 kr

Summan blir för den vanliga depån 167 950 kr (100 000 + 68 500 - 20 550 + 20 000) dvs 13 450 kr.

Skillnaden blir förstås enormt mycket större när man lyckas flerdubbla investeringar man gjort, i år t.ex. Boliden och Swedbank för mig. Naturligtvis är det en nackdel att man inte får dra av förluster, men avdragsrätten för förluster är kraftigt begränsad och det är inte för att vara överdrivet försiktig och minska sina förluster som man investerar. Kan man förränta med mer än ung. 4 % per år över tiden så är kapitalförsäkring det givna valet. Lyckas man inte göra det ska man försås hursomhelst inte investera sina besparingar i aktier och fonder.


'

2 kommentarer:

  1. Precis! Jag trodde också det var för bra för att vara sant. Nu har jag nästan allt i Avanzas kapitalförsäkring. Enda nackdelen är att det inte finns statlig garanti på pengarna. Vilket är märkligt.

    SvaraRadera
  2. Det är en mycket bra sparandeform. Garantin får vägas upp av att man har garantier från sina leverantörer för sina pengar och att man själv får vårda sina investeringar för att undvika förluster.

    Jag skriver en del om kapitalförsäkringar, www.kapitalförsäkring.org. Kika gärna in för lite tips.

    /Joakim

    SvaraRadera